Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Το Νόμπελ Φυσικής σε Πένροουζ, Γκέντσελ και Γκεζ- Ποιος είναι ο Δημήτρης Ψάλτης που εξαιρέθηκε

Πριν λίγο ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος των Βραβείων Νόμπελ, κ. Göran K. Hansson ανακοίνωσε τους φετινούς νικητές των Νόμπελ Φυσικής στους οποίους δυστυχώς δεν συγκαταλέγεται το όνομα του Έλληνα Δημήτρη Ψάλτη καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020 τιμήθηκαν ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο Πένροουζ τιμήθηκε «για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός μαύρων τρυπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας», ενώ ο Γκένζελ και η Γκεζ «για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας».

Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 113 Νόμπελ Φυσικής, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα.

Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ που το πήρε το 1915 μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο γηραιότερος 96 ετών, ο Άρθουρ Άσκιν, το 2018.

«Το φετινό βραβείο, αφορά τα πιο βαθιά μυστικά του σύμπαντος», συμπλήρωσε, ο γενικός γραμματέας αναφερόμενος στους επιστήμονες που τιμήθηκαν. Έτσι για το 2020 το μισό Νόμπελ πήγε στον Βρετανό Roger Penrose «για την ανακάλυψη πως οι μαύρες τρύπες προβλέπονται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας». Το άλλο μισό μοιράστηκαν ο Γερμανός Reinhard Genzel και η Αμερικανίδα Andrea Ghez «για τη ανακάλυψη ενός αντικειμένου τεράστιας μάζας στο κέντρο του Γαλαξία μας».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ψάλτης

Ο Δημήτρης Ψάλτης είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με την έρευνά του να επικεντρώνεται στη δοκιμή της θεωρίας της σχετικότητας σε κοσμική κλίμακα. Εργάζεται επίσης σε διάφορες πτυχές της φυσικής και της αστροφυσικής των αστέρων νετρονίου και των μαύρων τρυπών, ενώ το 2019 έπαιξε σημαντικό ρόλο για την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας στην ανθρώπινη ιστορία.

Ακόμα, σχεδιάζει και αναπτύσσει υπολογιστικά εργαλεία, καινοτόμα και υψηλών επιδόσεων, με τα οποία οι επιστήμονες μελετούν διάφορα ζητήματα της φυσικής και της αστροφυσικής των Μαύρων Τρυπών και άλλων διαστημικών σωμάτων.

Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στις Σέρρες την 1η Ιουνίου 1970 και από πολύ νεαρή ηλικία γνώριζε τον επαγγελματικό του προορισμό. Όταν ο πατέρας εκείνου και της αδελφής του, δάσκαλος, θέλησε να τον κάνει να αγαπήσει το διάβασμα, του αγόρασε βιβλία σχετικά με τις επιστήμες, τα οποία ο οχτάχρονος Δημήτρης λάτρεψε. Διαβάζοντας για πυραύλους και Φυσική, αποφάσισε πως θα πήγαινε να σπουδάσει στις ΗΠΑ.

Η ιστορία των βραβείων Νόμπελ

Τα βραβεία Νόμπελείναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία στον κόσμο και σημείο αναφοράς για άλλες ανάλογες προσπάθειες που ακολούθησαν. Θεσμοθετήθηκαν το 1895 με τη διαθήκη του Σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896). Ανακοινώνονται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο (3 – 10 Οκτωβρίου το 2016) και απονέμονται (από το 1901) στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο θανάτου του Νόμπελ.

Τα βραβεία είναι πέντε τον αριθμό (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Φυσιολογίας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης), ενώ ένα έκτο, αυτό των οικονομικών, προστέθηκε το 1968, με χορηγό την Τράπεζα της Σουηδίας, που απλώς φέρει την ονομασία «Νόμπελ», χωρίς να σχετίζεται με τη βούληση του Άλφρεντ Νόμπελ. Φέρει τον τίτλο «Βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Τράπεζας της Σουηδίας στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμπελ Ιατρικής 2020: Δείτε τους νικητές -Έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 110 Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας

Νομπελίστας ιατρός: «Ο κορωνοϊός προήλθε από προσπάθεια δημιουργίας εμβολίου κατά του AIDS»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ