Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Το Νόμπελ Οικονομίας στην Κλαούντια Γκόλντιν που «εξιχνίασε» τις μισθολογικές ανισότητες στην εργασία

Το Νόμπελ Οικονομίας 2023 απονεμήθηκε στην Κλαούντια Γκόλντιν για τη διεξοδική της έρευνα για τη γυναικεία απασχόληση μέσω της οποίας αναδείχθηκαν οι πηγές των μισθολογικών ανισοτήτων.

Η 77χρονη Κλαούντια Γκόλντιν είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαρντ. Της αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται ως «ντετέκτιβ», καθώς συνδύασε την ιστορική προσέγγιση με την οικονομική θεωρία, με αποτέλεσμα η ίδια να βραβευτεί με το Νόμπελ Οικονομίας, καθώς το έργο της αναδεικνύει τις ανισότητες ανάμεσα στις γυναίκες τους στους άνδρες στους χώρους εργασίας.

Η οικονομολόγος παρακολούθησε τη μακρά εποποιία των Αμερικανίδων εργατριών προς την ισότητα, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ιστορίας και της τεχνολογικής προόδου στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα μελέτησε τον δύσκολο συμβιβασμό που οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κάνουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στο έργο της, η Αμερικανίδα οικονομολόγος διαιρεί τη διαδρομή αυτή σε πέντε περιόδους: 1900-1920, όταν μικρός αριθμός πτυχιούχων γυναικών αναγκάσθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια (λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζόμενων γυναικών είχαν παιδιά), 1920-1940, όταν πολλές γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται για να κάνουν οικογένεια εξαιτίας της Μεγάλης Υφεσης. Ακολουθεί ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος και, μέχρι την δεκαετία του 1960, μία περίοδος όπου οι γυναίκες πιέστηκαν να κάνουν παιδιά και δεν επέστρεφαν στην εργασία παρά αφού τα μεγάλωναν, με χαμηλές επαγγελματικές προοπτικές.

Οι κόρες τους όμως, κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, χάρη και στο αντισυλληπτικό χάπι, αντέδρασαν στην εν λόγω «πολιτική». Οι κόρες τους έθεσαν ως προτεραιότητα την καριέρα τους με αποτέλεσμα το ένα τέταρτο αυτών να μην αποκτήσει ποτέ παιδιά.

Στη συνέχεια, η τελευταία γενιά φαίνεται να προσπάθησε να συνδυάσει καριέρα με οικογένεια. Να σημειωθεί όμως πως η εν λόγω γενιά βοηθήθηκε από την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Παρόλα αυτά όμως δεν επετεύχθη η ισότητα ούτε στην αμοιβή ούτε στην οικογένεια.

Στο τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2021 στις ΗΠΑ «Career and family: women’s century-long journey towards equity», η Κλαούντια Γκόλντιν εξηγεί ότι οι ανισότητες αυτές παραμένουν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η μία τροφοδοτεί την άλλη μέσω της greedy work (αδηφάγου εργασίας), δηλαδή μέσω της συνθήκης ότι πολλά επαγγέλματα αμείβουν κατά δυσανάλογο τρόπο τη διαθεσιμότητα του απασχολούμενου, των μακρών ωρών απασχόλησης και της εργασίας του σαββατοκύριακου.

Η Κλαούντια Γκόλντιν είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Λάρι Κατζ. Το 2014, ίδρυσε πρόγραμμα για την ενθάρρυνση των νέων φοιτητριών για να ακολουθήσουν οικονομικές σπουδές.

Η πρωτοπόρος της μελέτης του φύλου στην εργασία, η οποία έχει γράψει για τη δουλεία, τη διαφθορά, την εκπαίδευση, ενδιαφέρεται αρχικά για την οικογενειακή οικονομία.

«Αυτή η εργασία με απασχόλησε για αρκετό καιρό, αλλά περί το 1980 αντιλήφθηκα ότι κάτι έλειπε. Παρέβλεπα το μέλος της οικογένειας που υφίστατο μακροπρόθεσμα την βαθύτερη αλλαγή -την γυναίκα και την μητέρα. Την παρέβλεπα διότι την παρέβλεπαν οι πηγές», δηλώνει σε αυτοβιογραφικό της δοκίμιο που δημοσιεύτηκε το 1998. Το κείμενο ξεκινά με την εξής φράση: «Πάντα ήθελα να γίνω ντετέκτιβ και τελικά τα κατάφερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ