Το παρασκήνιο της ΕΔΕ για
το «μέγα φιάσκο» της ΕΛΑΣ
• Καλούνται για εξηγήσεις ο Γαδάρχης, Αστέριος Μαντζιώκας και ο επιτελάρχης Δημήτρης Δάβαλος
• Φόβοι για προσπάθεια να μείνουν ορισμένοι αξιωματικοί εκτός κάδρου
Του Φώτη Ανδρέου
Μετά το φιάσκο με το…. σουλάτσο των Κροατών χούλιγκανς που ξεκίνησε από τα σύνορα της χώρας και κατέληξαν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης, ένα δεύτερο φιάσκο παραλίγο να εξελιχτεί στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας που βρέθηκε, δικαίως, στο στόχαστρο της κοινής γνώμης εξαιτίας των χειρισμών της.
Η «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, και πριν καλά καλά κληθούν οι εμπλεκόμενοι, κάποιοι προσπάθησαν να μην κληθούν συγκεκριμένοι αξιωματικοί! Ταυτόχρονα όμως, εκτός από την διοικητική έρευνα, η δικαιοσύνη μέσω της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε, αναζητά και ποινικές ευθύνες αστυνομικών. Το ποινικό σκέλος ανατέθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τους λεγόμενους «Αδιάφθορους».
Κλήσεις
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης όταν ο Επιτελάρχης, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, στον οποίο είχε ανατεθεί η έρευνα για να εντοπιστούν οι παραλείψεις των διαφόρων υπηρεσιών, έστειλε τις κλήσεις στους εμπλεκόμενους ώστε να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.
Από τα πρόσωπα όμως που περιλαμβάνονταν στη λίστα του Επιτελάρχη, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, φάνηκε ότι υπήρχαν κομβικά αξιωματικοί που έμεναν εκτός «κάδρου». Στους διαδρόμους του κτηρίου της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια καθώς φάνηκε μια προσπάθεια κάποιοι να «βγουν λάδι». Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και οι πόρτες γραφείων άνοιγαν και έκλειναν η μια πίσω από την άλλη. Το κλίμα είχε αρχίσει να βαραίνει αρκετά και μέρος αυτού κλήθηκε να διαχειριστεί και το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και ο θάνατος του 29χρονου προκάλεσαν μια ακόμα δύσκολη κατάσταση για το κυβερνητικό επιτελείο που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από το θέμα των πυρκαγιών με τα χιλιάδες καμένα στρέμματα, τον «βομβαρδισμό» της Νέας Αγχιάλου και τους επτά νεκρούς, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια ακόμα «καυτή πατάτα» που έπρεπε να πάρει στα χέρια του.
Πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» αναφέρουν ότι ο Αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας κατάλαβε από την πρώτη στιγμή το ειδικό βάρος της υπόθεσης που του είχε ανατεθεί και τι θα σήμαινε για το κύρος της αστυνομίας η διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο, η αίσθηση που υπήρχε στους κόλπους του Σώματος, ύστερα από τις πρώτες κλήσεις που έφτασαν στα χέρια αξιωματικών, ήταν ότι γινόταν μια προσπάθεια χρέωσης των ευθυνών σε συγκεκριμένους αστυνομικούς για την αδιαφορία που διαπιστώθηκε σε σχεδόν όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Με απλά λόγια, να την πληρώσουν λίγοι, εύκολοι «στόχοι» χωρίς να φτάσουμε στους πραγματικά υπεύθυνους.
Από τους πρώτους που πήραν κλήση για να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ήταν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ενώ πολλές ώρες αργότερα πήρε την κλήση ο Α βοηθός Γ.Α.Δ.Α Δημήτρης Δάβαλος, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής στο Κέντρο Επιχειρήσεων τις κρίσιμες ώρες και ηταν ο άνθρωπος που είχε το γενικό πρόσταγμα για την μετακίνηση ή μη των απαραίτητων δυνάμεων της αστυνομίας.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές όμως υπήρχαν και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της λεωφόρου Κατεχάκη, που ενώ είχαν ενημέρωση από την πρώτη στιγμή, δεν σήκωσαν ούτε το τηλέφωνο να κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ώστε να έχουν το νου τους για τους Κροάτες χούλιγκανς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστήριο με κομβόι 50 μοτοσικλετών στη Ριζούπολη μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τρεις Έλληνες συνεργούς είχαν οδηγούς οι Κροάτες!
Διαβάστηκε μετά τις έξι
Είναι χαρακτηριστικό ότι η περίφημη διαταγή που εκδόθηκε στις 7 του μήνα, και ενημέρωνε για τον ερχομό των Κροατών χούλιγκανς, διαβιβάστηκε σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις στις 4 το απόγευμα, και διαβάστηκε μετά τις 6, όταν πλέον ήταν αργά για οποιαδήποτε οργανωμένη αντίδραση από τις ελληνικές αρχές, αφού οι Κροάτες είχαν φτάσει στο Κιάτο!
«Τα αυτοκίνητα με τους Κροάτες ταξίδευαν ανά τέσσερα – πέντε πριν ενωθούν σε κάποιο σημείο της Εθνικής οδού και καταγραφούν ακόμα και από περαστικούς, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Σταμάτησαν σε πρατήρια καυσίμων, αδιαφορώντας για τις κάμερες που κατέγραφαν τα πρόσωπα τους. Συμπεριφέρονταν σαν τουρίστες κα όχι σαν οργανωμένο τάγμα εφόδου» λέει καταστηματάρχης της περιοχής της Ηπείρου που διατηρεί επιχείρηση στην Εθνική οδό. Η καλοκαιρινή ραστώνη όμως του Αυγούστου και η υπηρεσιακή αδιαφορία κάποιων κόστισε μια ανθρώπινη ζωή και διέσυρε την χώρα μας στο εξωτερικό.
Ποινικές ευθύνες
Όμως δεν υπάρχει μόνο πειθαρχικός έλεγχος για τα όσα έγιναν και κυρίως για τα όσα δεν έγιναν. Διεξάγεται και έρευνα για ποινικές ευθύνες αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Το ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, στην παραγγελία της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών. Εκτός από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ και τα επεισόδια με τραυματίες και ζημιές στους χώρους γύρω από το γήπεδο, ζήτησε και την διερεύνηση του ποινικού αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Το σκέλος αυτής της έρευνας έχει αναλάβει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Αν προκύψει ποινικό αδίκημα, θα ασκηθούν διώξεις και η υπόθεση θα φτάσει μέχρι την αίθουσα των δικαστηρίων. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το εξής… «Αντέχει» η ελληνική αστυνομία να καθίσει στο εδώλιο αξιωματικούς της για μια τέτοια υπόθεση;
Από την «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» που κυκλοφορεί