Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Το παζλ του ανασχηματισμού

Τη «φυγή προς τα εμπρός» συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σειρά στελεχών έχουν αρχίσει και τοποθετούνται σχετικά με το δίλημμα ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές, προκρίνοντας την αλλαγή του κυβερνητικού χάρτη το προσεχές διάστημα.

Το ερώτημα-δίλημμα και η γνωστή φράση που συνήθως το συνοδεύει, ότι ο ανασχηματισμός «είναι προνόμιο του πρωθυπουργού», απασχολεί πλέον -για διαφορετικούς λόγους τον καθέναν- το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, παρότι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Που σημαίνει -προσθέτουν- ότι εν μέσω της σημαντικής δεύτερης φάσης της αξιολόγησης δύσκολα μπορεί να επικρατήσουν οι σκέψεις για το ανακάτεμα της κυβερνητικής πυραμίδας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει το «Έθνος», το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά στις 13 Οκτώβρη με φινάλε την Κυριακή στις 16 του μηνός, θα δρομολογήσει εξελίξεις, δίνοντας τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία (για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής) σε κινήσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν τα πρόσωπα και τις πολιτικές εντός της κυβέρνησης.

Η Δευτέρα μετά το Συνέδριο θα είναι εκ των πραγμάτων η «επόμενη μέρα», αφού με φόντο το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να κεφαλαιοποιήσει την αναμενόμενη κυριαρχία του στο κυβερνών κόμμα και να ενισχύσει την κυβερνητική εικόνα.

Μία ημέρα μετά, στις 18 Οκτώβρη, οι επικεφαλής των θεσμών θα πάρουν θέση στο τραπέζι της αξιολόγησης, στην Αθήνα ξανά, από το οποίο θα αποχωρήσουν μόνο όταν θα αρχίσει να γράφεται το τελικό κείμενο.

Επειδή όμως, στην πολιτική η κάθε μέρα είναι διαφορετική και κρύβει εκπλήξεις, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει πια κάθε στοιχείο που αφορά στην αποτελεσματικότητα όλων των υπουργείων και μαζεύει «σημειώματα» από τους υπουργούς και υφυπουργούς για τα επόμενα βήματα με προκαθορισμένους κεντρικούς στόχους, όπως είναι η ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι και φυσικά η απομείωση του ελληνικού χρέους παρά τα αρνητικά μηνύματα από το Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Όλοι κρίνονται» είχε πει έναν χρόνο πριν ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην «πρεμιέρα» του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις εκλογές που διέψευσαν σχεδόν όλα τα προγνωστικά των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Από τότε μέχρι σήμερα ακούστηκε πολλές φορές ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ωστόσο η καταιγίδα υποχρεώσεων από τη «διαρκή» διαπραγμάτευση με τους εταίρους έδινε προτεραιότητα στο «φρένο» και κρατούσε στον «πάγκο» τις αλλαγές.

Μπορεί η χθεσινή οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού για τη ρίψη χημικών στους συνταξιούχους να μη συνδέεται με κάποια τελεσίδικη απόφαση εναντίον του αρμόδιου υπουργού -άλλωστε το κλίμα το Μαξίμου είναι θετικό για τον κ. Τόσκα-, ωστόσο αναθερμάνθηκε στα πολιτικά γραφεία η συζήτηση για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

«Περισσότερη δουλειά»

Στη δημόσια συζήτηση πήρε μέρος ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Κουρουμπλής, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ανασχηματισμού και κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», ο υπουργός Εσωτερικών, αφού δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μπορεί να αποφασίσει μια τέτοια κίνηση, συνέχισε απαντώντας στο ερώτημα με το επιχείρημα: «Ο ανασχηματισμός δημιουργεί έναν αέρα, ένα κλίμα, μια αισιοδοξία». Βέβαια εκτίμησε ότι αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή είναι περισσότερη δουλειά.

Το σίγουρο είναι ότι οι διάφορες τάσεις και οι εκπρόσωποί τους στο Συνέδριο επιχειρούν σε αυτήν τη φάση να εστιάσουν και στο εσωκομματικό τερέν, προκειμένου είτε να αυξήσουν είτε να διατηρήσουν δυνάμεις -για παράδειγμα εντός της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Οι γνωρίζοντες λένε λοιπόν ότι με αφορμή το Συνέδριο και την «υποψία» ανασχηματισμού θα ενταθούν οι εσωκομματικές ζυμώσεις και οι διάφορες τάσεις θα εμφανίσουν έστω και διά της τεθλασμένης τις απόψεις και τα «όπλα» τους.

Οι ίδιοι άνθρωποι βέβαια εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού στο εσωκομματικό πεδίο και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι θα ξεπεράσει σύντομα τους κυβερνητικούς κάβους, όπως της αξιολόγησης και της απομείωσης του χρέους, εξασφαλίζοντας αρχικά μια ρύθμιση για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ανήκει στην ηγετική ομάδα των «53+» δίνουν ραντεβού στο Συνέδριο για να μιλήσουν αναλυτικά για το πώς και το γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε πέρυσι τη συμφωνία με τους εταίρους δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι προσδοκά να αποσαφηνιστεί εφεξής το πεδίο δράσης.

Ωστόσο όλες οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και ότι με τον υπουργό Οικονομικών που είναι ευλόγως σε ανοιχτή γραμμή δεν έχουν εστιάσει σε άλλη προτεραιότητα, εμμένοντας στον στόχο της θετικής έκβασης της αξιολόγησης.

Θετικό κρίνει δε το έργο των υπουργών που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έκανε άνοιγμα στην Ενωση Κεντρώων με αφορμή και τον διάλογο που θα ξεκινήσει για το Σύνταγμα.

Για την αναθεώρηση

Εγκυρότατες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι την Πέμπτη εκτός απροόπτου ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τις δύο επιτροπές που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως έγραψε το «Έθνος», ο πρώην υπουργός και πρύτανης Μιχάλης Σταθόπουλος δεν αποκλείεται να αναλάβει επικεφαλής στην επιστημονική επιτροπή για το Σύνταγμα.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν αναλυτικά για τα επίμαχα σημεία του Συντάγματος και τις προτεινόμενες αλλαγές.

Έμπειρα στελέχη διαβλέπουν ότι η στήριξη του πρωθυπουργού στον Νίκο Φίλη θα είναι ισχυρή και για έναν επιπλέον λόγο: διότι οι απόψεις του κ. Σταθόπουλου για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας είναι γνωστές και η πιθανή αξιοποίησή του δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εστιάσει πια στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά να ανοίξει διάπλατα την ατζέντα καλώντας σε ανοιχτό διάλογο την κοινωνία, καταλήγει στο δημοσίευμα του «Έθνους».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ