Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Το Πεκίνο “τσαντίστηκε” με το άναμμα των κεριών στη μνήμη των θυμάτων της πλατείας Τιενανμέν

Οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν το άναμμα χθες κεριών στα προξενεία των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Χονγκ Κονγκ στη μνήμη των θυμάτων της πλατείας Τιενανμέν, 32 χρόνια μετά την αιματηρή καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Πεκίνο, ένα “αδέξιο πολιτικό θέαμα” που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση του εδάφους.

“Οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης του Χονγκ Κονγκ για την διεξαγωγή δραστηριοτήτων διείσδυσης ή σαμποτάζ κατά της ηπειρωτικής (Κίνας) περνάει την κόκκινη γραμμή (…) είναι απολύτως ανεπίτρεπτη”, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου στο Χονγκ Κονγκ του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Καλούμε εκ νέου τα όργανα των ενδιαφερόμενων χωρών στο Χονγκ Κονγκ να σταματήσουν αμέσως (…) να αναμειγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας εν γένει και να αποφεύγουν να παίζουν με τη φωτιά”, πρόσθεσε.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ στα παράθυρα του κτιρίου του αμερικανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται δίπλα στην κατοικία της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που έχει διοριστεί από το Πεκίνο Κάρι Λαμ, βρισκόντουσαν αναμμένα κεριά, όπως και σε αυτά του γραφείου της ΕΕ.

Οι διπλωματικές αυτές αποστολές δημοσίευσαν επίσης φωτογραφίες του φόρου τιμής που απότισαν στα θύματα της πλατείας Τιενανμέν με το άναμμα κεριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για τρεις δεκαετίες στο Χονγκ Κονγκ τεράστια πλήθη διοργάνωναν αγρυπνίες με κεριά στις 4 Ιουνίου στη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν το 1989 κατά την καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Πεκίνο.

Ωστόσο φέτος, οποιαδήποτε εκδήλωση μνήμης είχε απαγορευτεί επισήμως από τις κινεζικές αρχές στην πρώην βρετανική αποικία. Οι δυνάμεις της τάξης απαγόρευσαν χθες κυρίως την πρόσβαση στο Πάρκο Βικτόρια, τον παραδοσιακό τόπο συγκέντρωσης για τις εκδηλώσεις αυτές μνήμης.

Ορισμένοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βρήκαν ωστόσο άλλους τρόπους για να τιμήσουν την επέτειο από τα αιματηρά γεγονότα της Τιενανμέν, κυρίως ανάβοντας μικρά φώτα στους δρόμους ή στα παράθυρα το βράδυ.

Οι αρχές επικαλέστηκαν όπως και πέρυσι τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού για να απαγορεύσουν την αγρυπνία. Ωστόσο η πόλη δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης άγνωστης προέλευσης για περισσότερο από έναν μήνα.

Πέρυσι, η αστυνομία την είχε πάλι απαγορεύσει, αλλά τήρησε στάση παρατηρητή χωρίς να επέμβει στην συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στο Πάρκο Βικτόρια. Σε ορισμένους διοργανωτές έχουν έκτοτε επιβληθεί ποινές φυλάκισης.

Σε έναν χρόνο, το πολιτικό κλίμα έχει σημαντικά επιδεινωθεί στην πρώην βρετανική αποικία με την σκληρή καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, το οποίο είχε κινητοποιήσει τον πληθυσμό να κατέβει μαζικά στους δρόμους το 2019 κατά των παρεμβάσεων του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ