Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας Covid Free GR Wallet φέρνει πιο κοντά τις ψηφιακές ταυτότητες

Η πανδημία έχει επηρεάσει καταλυτικά τη ζωή των ανθρώπων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενώ έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές, κάποιες από τις οποίες θα μείνουν.

Στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το κράτος πήρε κάποια μέτρα και πραγματοποίησε αλλαγές. Για ορισμένα μέτρα υπήρχαν αντιδράσεις, άλλα κρίθηκαν σωστά, αλλά ανεπαρκή και κάποια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και την οργάνωση του (ψηφιακού) κράτους. Η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία και η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μπορεί να μη λειτούργησαν –ειδικά η πρώτη– άψογα, έγινε όμως ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ανέδειξε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της χώρας και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τελευταία εξέλιξη στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην οποία την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είχε μείνει πολύ πίσω, είναι η δυνατότητα που έχουν εδώ και λίγες μέρες οι πολίτες να αποθηκεύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό τους, μέσω της νέας έκδοσης της εφαρμογής Covid Free GR Wallet, για την οποία χρειάστηκε η συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών Covid. Ήταν ένα παράδειγμα διαλειτουργικότητας που διευκόλυνε μια διαδικασία και μετέτρεψε την ταυτότητα του πολίτη σε άυλη, κάτι που αναμένεται να έχει κι άλλες εφαρμογές στο άμεσο μέλλον.

Η άντληση των στοιχείων έγινε από το Μητρώο Αστυνομικών Δελτίων της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για την ώρα αυτό το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους ελέγχους των πιστοποιητικών Covid και δεν υποκαθιστά την αστυνομική ταυτότητα, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο.

Πίσω από αυτό το βήμα υπάρχει μία δουλειά ετών για τη διασταύρωση των μητρώων και θεωρείται σημαντικό γιατί μέσω αυτού ψηφιοποιείται η ταυτότητα. Και η εφαρμογή αυτή για την ώρα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τον Covid, αλλά υπάρχει η προοπτική και ο σχεδιασμός σύντομα να χρησιμοποιείται και ως ταυτότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βγάλει ήδη μια οδηγία για το eID και η κατεύθυνση είναι να έχουν σύντομα μια ηλεκτρονική ταυτότητα όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της πέρσι είχε ανακοινώσει ότι η Κομισιόν θα προτείνει μια ασφαλή ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οπουδήποτε στην Ευρώπη για οποιαδήποτε συναλλαγή.

Αυτή η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες που επιθυμούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σε όλη την Ε.Ε. Δηλαδή κάθε πολίτης της Ε.Ε. που διαμένει σε αυτήν θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι, όπως τώρα με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο Wallet.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 63% των πολιτών της Ε.Ε. επιθυμούν μια ασφαλή ενιαία ψηφιακή ταυτότητα για όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Η πρόταση της Κομισιόν για τη νέα άυλη ταυτότητα είναι αυτή να διευκολύνει τους πολίτες να πραγματοποιούν και στα 27 κράτη-μέλη ό,τι έχουν το δικαίωμα να κάνουν με την ταυτότητά τους στα κράτη τους, όπως π.χ. να ανοίξουν λογαριασμό σε τράπεζα, να νοικιάσουν διαμέρισμα, αυτοκίνητο κ.ο.κ.

Αρκετά κράτη της Ε.Ε. έχουν ήδη ψηφιακή ταυτότητα, αλλά τώρα η Κομισιόν προτείνει όλα τα κράτη-μέλη να παρέχουν στους πολίτες τους ψηφιακή ταυτότητα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αν το επιθυμούν. Επίσης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν αυτοί ποιες πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνονται στην ταυτότητά τους (π.χ. άδεια οδήγησης, πιστοποιητικά κ.ά.).

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, παρουσιάζοντας την πρόταση αυτή τον περασμένο Ιούλιο, είχε δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε κάθε κράτος μέλος ό,τι κάνουμε στη χώρα μας, χωρίς επιπλέον κόστος, με λιγότερα εμπόδια και τρόπο ασφαλή και διαφανή.

Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Tιερί Μπρετόν είχε αναφέρει ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (eID) θα προσφέρουν μια νέα δυνατότητα «να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούνται δεδομένα για κάθε είδους υπηρεσία, από το check-in στο αεροδρόμιο έως την ενοικίαση αυτοκινήτου», ενώ είχε επισημάνει και την απαίτηση των πολιτών για ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Η Κομισιόν είχε καλέσει τα κράτη-μέλη το περασμένο καλοκαίρι «να δημιουργήσουν μια κοινή εργαλειοθήκη» έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και να ξεκινήσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες.

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό για τον έλεγχο Covid ήταν και μία δοκιμή για αυτό που έρχεται, την απο-υλοποιημένη ψηφιακή ταυτότητα, και ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα που είχε μείνει τόσο πίσω, σε σχέση ειδικά με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Πίσω από αυτό, ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, καθαρίσματος και ελέγχου των μητρώων, και τώρα έγινε η διασύνδεση, την οποία επέτρεψαν οι συνθήκες.

Η ανταπόκριση των Ελλήνων ήταν πολύ μεγάλη, όπως καταδεικνύει και ο αριθμός των 324.000 πολιτών που αποθήκευσαν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο Covid Free GR Wallet από την πρώτη ημέρα.

Πηγή: LIFO.GR

Διαβάστε ακόμη

Covid Free Wallet: Σε λειτουργία η χρήση «ψηφιακής ταυτότητας»

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα γίνεται ευκολότερα η αποθήκευση και ο έλεγχος σε κινητά και tablet

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ