Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το πλαίσιο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και το μεγάλο «πάρτι» της τελευταίας 10ετιας

Σε 2.500 άτομα θα ανέρχεται το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε σχετικό έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

papas nikos 12-1-131358001594

«Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με 2μηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500 οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.

Σχετικά με το πόσο θα κοστίσει στους φορολογούμενους η λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ο κ. Παππάς τόνισε ότι ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας παραμένει το ανταποδοτικό τέλος ύψους 3 ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, και μειώνονται περαιτέρω οι λειτουργικές δαπάνες λόγω κατάργησης διοικητικών οργάνων και αντίστοιχων παροχών και προνομίων, αλλά και του περιορισμού των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.

«Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα μέχρι σήμερα επίπεδα και ο στόχος είναι η ΕΡΤ να λειτουργήσει και πάλι με πλήρη σύνθεση προσωπικού και τεχνικών μέσων και η αντίστοιχη παραγωγή και εκπομπή περιεχομένου, καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι μια δραστική αύξηση της αποδοτικότητας της νέας ΕΡΤ με μείωση σπατάλης και βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Επιπλέον, κρίνεται ως ύψιστης σημασίας η αναγκαιότητα να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο της ΕΡΤ στη διαφημιστική αγορά», σημειώνει ο κ. Παππάς.

ertΟ υπουργός Επικρατείας τονίζει, ακόμα ότι με το προτεινόμενο σχετικό νομοσχέδιο επιδιώκεται κατ΄ αρχάς η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όλα αυτά τόσο υπό τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ως προς το παρεχόμενο περιεχόμενο) όσο και των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακόμα, με το ίδιο νομοσχέδιο, αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διαδικασίες και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η ιστορική επωνυμία της ΕΡΤ με όρους όχι μόνο συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, με σκοπό την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με το δημόσιο φορέα.

Τέλος, τονίζει ο κ. Παππάς, ότι με το νομοσχέδιο ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο πραγματικός οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός της ΕΡΤ ΑΕ και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας γίνεται ανταγωνιστικός μέσα από ένα ασφαλές ουσιαστικό και νομικό πλαίσιο στελέχωσής του.

Επιπλέον, η οικονομική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτυγχάνεται μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, της μείωσης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, της κατάργησης των υψηλών αποδοχών και των προνομίων του δημόσιους ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Σημειώνεται ότι το έγγραφο του κ. Παππά διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, και στην οποία, μεταξύ άλλων, ρωτούσε με ποια κριτήρια θα γίνει επαναπρόσληψη 2.500 εργαζομένων και πόσο θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος.

Το ereportaz αποκάλυψε το μεγάλο πάρτι που γινόταν στην ΕΡΤ

Απευθείας αναθέσεις, παράνομες συμβάσεις, εξωφρενικές απολαβές και «χρυσά» ποσά για εκπομπές και παραγωγές, περιέχονται στον πολυσέλιδο φάκελο της ΕΡΤ. Πρόκειται για την πολυσέλιδη πορισματική αναφορά που βρίσκεται στην κατοχή των εισαγγελέων κατά τωνεγκλημάτων διαφθοράς και καταγράφει όλες τις ανοικτές δικογραφίες για κάθε είδους σκάνδαλα που λάμβαναν χώρα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευήςτην δεκαετία του 2000. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν καταφανείς, όπως τουλάχιστον περιγράφονται, περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματοςπου κατέληξε είτε σε τσέπες μερικών εκλεκτών, είτε -λόγω αστοχίας- στον βρόντο…

Οι συγκεκριμένες δικογραφίες που βρίσκονταν διάσπαρτες ανευρέθηκαν στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για την κατάσταση που επικρατούσε στην ΕΡΤ πριναπό το ξαφνικό κλείσιμό της την 11η Ιουνίου 2013. Διαβάστε αναλυτικά [εδώ]

«Διορθώσεις» στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ ζητά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

konstantopoulou

Την ίδια ώρα, «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου προκαλεί το μπλοκάρισμα της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στο κοινοβούλιο, από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο που της κατατέθηκε χθες στις 20:30 το βράδυ, και «παρακάλεσε» τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις και στην απαλοιφή ορισμένων διατάξεων, που είναι άσχετες με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο νομοσχέδιο είχε προστεθεί ως άρθρο η κύρωση της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών.

Εξηγώντας τα παραπάνω, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η άμεση κύρωσή της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κατατεθεί είτε ως τροπολογία είτε ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, γεγονός που συνεπάγεται πολυήμερες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είχε δεσμευτεί ότι θα τηρεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης και δεν θα δέχεται νομοσχέδια με άσχετες διατάξεις, όπως και έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι τα αρμόδια υπουργεία προχώρησαν στην απαλοιφή της επίμαχης διάταξης και ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους νέα έκθεση, ενώ σημειώνουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες το νομοσχέδιο θα επανακατατεθεί στη Βουλή.

Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι:

ert

Παράνομες είναι από σήμερα οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι έφυγαν τον Ιούνιο του 2013, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τον φορέα. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας όχι μόνο έκρινε παράνομες τις απολύσεις αλλά έκρινε ότι υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Συνολικά 198 εργαζόμενοι είχαν κάνει προσφυγή υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις.

Το δικαστήριο, έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του, ότι όντως εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης έπρεπε πριν πάρει την απόφαση, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να τους ανακοινώσει τους λόγους των απολύσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ