Η αναχωροθέτηση των δημόσιων φορέων είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία δεν πρόκειται να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη αν γίνεται χωρίς σχέδιο και χωρίς συντονισμό, σημειώνει στο σχόλιό του το Ποτάμι.
Το σχόλιο του Ποταμιού έχει ως εξής:
«Tα 1.300 περίπου άτομα που απασχολεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συστεγαστούν μέχρι τον Δεκέμβριο στο πρώην κτίριο του «Mινιόν», το οποίο θα κατασκευαστεί με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο της Aθήνας».
«Το αργότερο το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η σταδιακή μετακόμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο Κεράνης» δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους του Τύπου το ανακαινισμένο κτίριο της καπνοβιομηχανίας.
4 χρόνια χωρίζουν τις δύο δηλώσεις. 4 χρόνια στη διάρκεια των οποίων έχουν επαναληφθεί αντίστοιχες δηλώσεις πολλές φορές. Καιρός είναι πια να μάθουν αυτοί που κυβερνούν, ότι η πολιτική δεν ασκείται με δηλώσεις αλλά με πράξεις και έργα. Έργα για τα οποία απαιτείται σχέδιο, προγραμματισμός και συστηματικές ενέργειες. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλώνεται σε επικοινωνιακές δηλώσεις χωρίς να έχει τον παραμικρό σχεδιασμό για την εφαρμογή τους. Αυτό, άλλωστε, φανερώνει η διγλωσσία του υπουργείου, που εκφράστηκε από τις διαφορετικές τοποθετήσεις για το θέμα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών στον Κεράνη, που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αλεξιάδης από την μια, κι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής, από την άλλη.
Στ. Θεοδωράκης: «Είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή για τη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις»
Η κυβέρνηση δεν πείθει ότι είναι αποφασισμένη να μετακινήσει τις υπηρεσίες στο κτίριο του Κεράνη ούτε αυτή τη φορά. Δεν πείθει τους υπαλλήλους, οι οποίοι πιστεύουν ότι διαμαρτυρόμενοι θα επιτύχουν, για μια ακόμα φορά, να μην μετακινηθούν στο νέο κτίριο. Δεν πείθει ούτε τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ακούσει πολλές ανάλογες εξαγγελίες, αλλά δεν έχουν δει αποτέλεσμα.
Το Ποτάμι, πιστεύει ότι είναι αναγκαίος ο χωροταξικός εξορθολογισμός των δημοσίων υπηρεσιών. Και συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτόν με οργανωμένο σχέδιο εφαρμογής, έτσι ώστε να πάψει η χωροταξική διασπορά, η οποία σε συνδυασμό με την ελλιπή ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών, αυξάνει τον χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών και μειώνει την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των φορέων της διοίκησης.
Η αναχωροθέτηση των δημόσιων φορέων είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία δεν πρόκειται να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη αν γίνεται χωρίς σχέδιο και χωρίς συντονισμό. Γι’ αυτό το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση άμεσα:
Α. Να επιληφθεί των διαφορών μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών και να φροντίσει να υπάρξει ενιαία, κοινή στάση στο θέμα της μετεγκατάστασης του υπουργείου.
Β. Να αξιολογήσει το ρόλο κάθε Υπουργείου έτσι ώστε να μεταφερθούν στο ίδιο ή σε γειτονικά κτίρια, εκείνα τα υπουργεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η λογική «διασπείρω τα κτίρια ανάλογα με το που βρίσκω» (π.χ. μεταφορά του Υπουργείου Παιδείας στο πρώην Ολυμπιακό χωριό) είναι λάθος.
Γ. Να προσδιορίσει τον χαρακτήρα κάθε δημόσιας υπηρεσίας: Άλλες οι κτιριακές ανάγκες των υπηρεσιών που εξυπηρετούν κοινό κι άλλες των επιτελικών δομών (πχ υπουργεία) τα οποία πρέπει να έχουν μικρή επαφή με το κοινό.
Δ. Να πάψει τους επικοινωνιακές πομφόλυγες και να δουλέψει για να παράξει αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να συζητήσει με όρους αξιοπιστίας με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που επιθυμεί να εγκαταστήσει σε νέα κτίρια.