Η παρουσίαση του προγράμματος της Λυρικής για την περίοδο 2019-2020, φέρει στους αρμούς της πολλά περισσότερα από μία απαρίθμηση σημαντικών παραγωγών. Δείχνει τον δρόμο της εξωστρέφειας και της άνθησης που φέρουν οι συνεργασίες και η επιστράτευση των υγιών δημιουργικών δυνάμεων της χώρας από όλο το φάσμα – ακόμα και από τη μόδα!
Tα 80 της χρόνια κλείνει η Εθνική Λυρική Σκηνή – ήταν τον Μάιο του 1940 όταν ανέβηκε η πρώτη παράστασή της, η «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους στο κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου, όπου ανήκε τότε η Λυρική. Και αυτά τα γενέθλια την βρίσκουν σε μια πραγματική στροφή της ιστορίας της. Με την ορμή που δίνει η νέα στέγη στο ΚΠΙΣΝ και τη μεγάλη μαγιά των 20 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Λυρική κλείνει τα 80 της χρόνια φέροντας τα χαρακτηριστικά όχι μίας σεβάσμιας ώριμης κυρίας, αλλά μιας δυναμικής εξωστρεφούς οντότητας που θέλει να αφήσει το στίγμα της στο παγκόσμιο στερέωμα. Η στιγμή που αρθρώνει και διατρανώνει ταυτότητα.
Το πρόγραμμα για τη σεζόν 2019-2020 που ανακοίνωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είχε αυτά τα χαρακτηριστικά.
Θα ακολουθήσουν συνεργασίες με οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων, επιστράτευση των κορυφαίων ελλήνων δημιουργών από το χώρο της μουσικής αλλά και το θεάτρου που καλούνται να χαράξουν μια νέα ευδιάκριτη διαδρομή. Ρίσκο, καινοτομία, ελληνικότητα, κοσμοπολιτισμός χωρίς να λησμονείται η ρίζα. Και όλα αυτά σαν ένα υφαντό γύρω από ιστορίες και όψεις της Αθήνας.
«Είναι εκπληκτική η ιδέα ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή συστήνεται διεθνώς προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της, που είναι άρρηκτα δεμένη με την Αθήνα», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρώτη της εμφάνιση σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. «Τους αρχαιολογικούς χώρους, το παλιό της θέατρο, τη σημερινή της στέγη, το Ηρώδειο. Με τον τρόπο αυτό η Λυρική κεφαλαιοποιεί τις δυνατότητες, που τις παρέχουν οι σύγχρονες υποδομές της, η σύγχρονη καλλιτεχνική της δημιουργία, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, προκειμένου να εισπράξει υπεραξία στο διεθνές επίπεδο».
Αυτή η κεφαλοποίηση δυνατοτήτων και η νέα αυτοπεποίθηση της Λυρικής τής επιτρέπουν να προχωρήσει σε μαζικές αναθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων σε έλληνες σημαντικούς δημιουργούς.
Κορυφή του προγράμματος είναι αναμφίβολα το πρόγραμμα The Artist on the Composer που υλοποιεί ο οργανισμός ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τη Λυρική. Μετά τη σαρωτική επιτυχία του περσινού προγράμματος με τον Νίκο Ναυρίδη, είναι η σειρά του Γιώργου Λάνθιμου την άνοιξη του 2020. Σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη- διευθύντριας του ΝΕΟΝ- και Γιώργου Κουμεντάκη ο διεθνής Ελληνας των πολλαπλών βραβείων, θα δημιουργήσει ένα φιλμ για την αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, όπου το ρόλο του σεναρίου θα τον έχει η μουσική.
Μια από τις πλέον συγκινητικές στιγμές στην παρουσίαση ήταν αυτή του «Ιnland», του έργου «Μέσα Χώρα» που συνθέτει ο Αγγελος Τριανταφύλλου (πρώτη φορά δημιουργεί όπερα), σε ποιητική κείμενο του Γιάννη Αστέρη και σκηνοθετεί ο ιδιοσυγκρασιακός Νίκος Καραθάνος. Κεντρική αρτηρία του έργου είναι ο θάνατος των ηλικιωμένων, η ανάγκη να τιμηθεί η γενιά των γιαγιάδων και των παππούδων μας που συχνά γεύονται τη μοναξιά πριν το τέλος. Στην παράσταση θα συμμετάσχουν σολίστες, χορωδοί, ακόμα και λαϊκοί ερμηνευτές άνω των 65 ετών. Τον Απρίλιο του 2020. Αν ανατριχιάσαμε και μόνο από το βίντεο με τους Καραθάνο και Τριανταφύλλου, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί όταν ανέβει η παράσταση.
Ο πολυβραβευμένος, σπουδαίος συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιάννης επεξεργάζεται την εμβληματική «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη, ο εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη συνθέτης Γιώργος Βασιλαντωνάκης συνθέτει την όπερα και ο ιδιοφυής σκηνοθέτης της νέας γενιάς Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί. Στην ομάδα των σημαντικών νέων Ελλήνων που επιστρατεύονται είναι και η σπουδαία και ακάματη Κατερίνα Ευαγγελάτου που θα σκηνοθετήσει για το Ηρώδειο τον Ιούνιο του 2020 τον Ριγολέττο του Βέρντι με τον Δημήτρη Πλατανιά, αυτόν τον λυρικό τραγουδιστή δύναμη της φύσης που σαρώνει τις διεθνείς σκηνές στον ομώνυμο ρόλο.
(iefimerida.gr)