Τσιάνος, Κονιόρδου, Μαστοράκης, Μπέζος, Φιλιππίδης, Λαζόπουλος, Καραθάνος, Βαφέας, Μπαξεβάνη, Κορδέλλας Καρατζάς, Ξάφης, Λυγίζος, Ευαγγελάτου είναι μερικά από τα ονόματα που θα σκηνοθετήσουν την επόμενη χρονιά στο Εθνικό θέατρο.
Με τον προϋπολογισμό μειωμένο κατά 7% σε σχέση με τον περσινό, να φτάνει τα 6.550.000 ευρώ, ο Σωτήρης Χατζάκης είχε στη διάθεσή του μόλις ένα μήνα για να προχωρήσει στον προγραμματισμό. «Ήταν πολύ σκληρό και έγινε κάτω από σοβαρές συνθήκες πίεσης. Γεγονός που δείχνει πως αυτές οι διαδοχές θα πρέπει να γίνονται εγκαίρως για να υπάρχει πολύ περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία ενός ρεπερτορίου. Θέλουμε να γεμίσουμε τις αίθουσες, αλλά στόχος μας δεν είναι το ψυχρό παιχνίδι της αγοράς. Η βάση και η ουσία του Εθνικού θεάτρου βρίσκεται στην πνευματικότητα, τη διαθεσιμότητα και τον παρηγορητικό λόγο », ανέφερε ο ίδιος.
Στην πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο Σωτήρης Χατζάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Νίκο Κούρκουλο, του οποίου υπήρξε βοηθός.
«Οποιαδήποτε στρατηγική ή φιλοσοφία προγράμματος έχω εφαρμόσει σε θέατρα δημοσίου συμφέροντος αφορά στην δική του διδαχή και στην δική του εμπειρία. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν η παρουσία μου σήμερα εδώ αντανακλά και ένα μέρος από τις δικές του σκέψεις, φερμένες στο σήμερα», τόνισε ο ίδιος και αντί άλλης εισαγωγής επέλεξε να διαβάσει ένα κείμενο του Άγγελου Τερζάκη, δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 17/6/1964, το οποίο -όπως είπε – είναι ενδεικτικό του τί σημαίνει για τον ίδιο ο θεσμός του εθνικού θεάτρου.
Μπορεί ο προγραμματισμός της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2013-2014 να μην δίνει μεγάλη έμφαση στο σύγχρονο διεθνές ρεπερτόριο, ωστόσο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ζήτησε πίστωση χρόνου και δεσμεύτηκε πως το άνοιγμα στο εξωτερικό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Ακόμη, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί μια «Διεθνής Σκηνή» «ευέλικτη, ολιγομελής αλλά όχι μίζερη που θα μπορεί να βρίσκεται πολύ καιρό στο εξωτερικό και θα περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού».
«Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα για τη χώρα από το να βγούμε έξω ή να φέρουμε κόσμο μέσα, για να καταλάβουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, πέρα από τις παθολογίες που μας επιρρίπτουν. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει», είπε ο Σ. Χατζάκης και δήλωσε πως βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με διεθνείς σκηνοθέτες (Στανιέφσκι, Βαρλικόφσκι, Νεκρόσιους και Μορφόφ) για να συνεργαστούν με την πρώτη κρατική σκηνή.
Μέσα στους στόχους του – όπως είπε- μεταξύ άλλων είναι να συνεχίσει τις κοινωνικές δράσεις που είχε αναπτύξει ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ πηγαίνοντας το θέατρο σε νοσοκομεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης, αλλά και να επαναλάβει το «Θέατρο Κατ’ Οίκων» και στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τη Δραματική Σχολή του Εθνικού σε λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του νέου διευθυντή της , ενώ στις άμεσες προτεραιότητες του είναι η λειτουργία τμήματος Αρχαίου Δράματος και Σκηνοθεσίας, «ακόμα και αν αυτό απαιτεί και τέταρτο χρόνο σπουδών». Επιπλέον, θα υπάρξει σύνδεση της «Πλάγιας Σκηνής» με τη Σχολή, όπου θα παρουσιάζονται οι εργασίες των φοιτητών.
Τέλος, όπως υποστήριξε ο Σωτήρης Χατζάκης «η διαδοχή καλλιτεχνικού διευθυντή δεν μπορεί να είναι υπερκείμενη, αλλά υποκείμενη της ιστορικής ροής του θεσμού» και ανακοίνωσε πως όλοι οι συνεργάτες του προκατόχου του Γιάννη Χουβαρδά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Εθνικού θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Διευθυντής Δραματολογίου – όπως είπε- δεν θα ορισθεί, διότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τον καταστατικό νόμο που ορίζει τον καλλιτεχνικό διευθυντή ως τον μόνο αρμόδιο. Και όρισε τη Φωτεινή Μπαξεβάνη αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, στη θέση της Έφης Θεοδώρου, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Επαναλήψεις
«Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου
«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζήν Ο’ Νηλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά
Νέες παραγωγές
«Φιλάργυρος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Γιάννη Μπέζου
«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά με την Ξένια Καλογεροπούλου
«Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιρωντού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με την Άννα Παναγιωτοπούλου
«Θεία Κωμωδία – Κόλαση» μια παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου ελεύθερα βασισμένη στο έργο του Δάντη
ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ – ΡΕΞ
«Η γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου
«Πρόβα νυφικού» σε θεατρική διασκευή Ντόρας Γιαννακοπούλου – Θανάση Νιάρχου σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα
«Ρόλος Μεφίστο» μια παράσταση βασισμένη στο ΜΕΦΙΣΤΟ/ Αριάν Μνουσκίν – Κλάους Μαν σε διασκευή – σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη
ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
Επανάληψη
«Ζ» του Βασίλη Βασιλικού σε δραματουργική προσαρμογή – σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου
Νέες παραγωγές
«Ο περιποιητής φυτών» του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου
«Φλαντρώ» του Παντελή Χόρν σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Λυδίας Κονιόρδου
«Οι απόψεις ενός κλόουν» του Χαϊνριχ Μπελ σε διασκευή – σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη
«Ο Μέγας Ιεροξεταστής – κεφάλαιο από τους αδελφούς Καραμαζώφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τη Μάγια Μόργκενστερν
«Κεϊκ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη
«Το δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε διασκευή – σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου
«Τω αγνώστω τραγωδώ» του Λάκη Λαζόπουλου σε σκηνοθεσία του ιδίου. Μία σατυρική τραγωδία που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 2014.
«Η δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρία Κολτές σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία 2014»
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΣΚΗΝΗ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ
«Ο Μόγλης κι οι περιπέτειές του στη ζούγκλα» ελεύθερη θεατρική διασκευή πάνω στο «βιβλίο της ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα
ΕΠΙ (ΠΛΑΓΙΑΣ) ΣΚΗΝΗΣ
Επανάληψη
«Θεατές» του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.