Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και θα επισκεφθεί το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.
Εκεί θα καταθέσει στεφάνι, θα ξεναγηθεί στο μουσείο και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους αξιωματικούς και στρατιώτες της δύναμης.
Η επιστροφή στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Κύπρο το πρωί της Δευτέρας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
«Καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόκειται για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει σε όλα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία -υπενθύμισε- είχαν δρομολογηθεί πρώτα από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 7η Ιουλίου. «Η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια ισχυρή εντολή να προχωρήσει τάχιστα ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει ως πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Ήδη, θα καταθέσει προς ψήφιση και ελπίζουμε να έχουν υπερψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την 8η Αυγούστου που αφορούν την οργάνωση του κράτους, τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τις 120 δόσεις και ένα διυπουργικό νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά θα προχωρά και στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο που από άσυλο προστασίας ιδεών έχει, δυστυχώς, μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός των πανεπιστημίων.
Σε αυτή τη συνολική προσπάθεια που κάνουμε να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδας όλους ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας θέλουμε την Κύπρο σταθερό αρωγό και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια που θα κάνουμε να κερδίσουμε δείκτες αξιοπιστίας στην Ευρώπη ώστε να μπορούμε αυτοδύναμη και να χαράξουμε τη δική μας οικονομική πολιτική» κατέληξε.