Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας είναι καθαρή μυθοπλασία

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε εκτενές άρθρο της που υπογράφει ο Aditya Chakrabortty, σχολιάζει αιχμηρά τόσο τις πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της νότιας Ευρώπης, όσο και τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα «δε χρειάζεται άλλα χρήματα καθώς δεν έχει δημοσιονομικό κενό».

Στο άρθρο με τίτλο «Κάθε συζήτηση για οικονομική ανάκαμψη, είναι καθαρή μυθοπλασία», γίνεται λόγος για«αντιστροφή της πραγματικότητας από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες» που εφαρμόζουν τα προγράμματα σκληρής λιτότητας, ενόψει του κλίματος της οικονομικής ανάκαμψης που «διαρρέει» η Ευρώπη, ενώ οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζονται ως «ψεύτες» στην προσπάθεια να εμφανίσουν οικονομική ανάκαμψη σεΕλλάδα και Βρετανία.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι πρόκειται για «καθαρά σκουπίδια» και πως στην ουσία είναι ανύπαρκτο. «Ο μόνος τρόπος να πετύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα είναι να αγνοήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα όσα η χώρα πρέπει να πληρώσει, και κυρίως τη διάσωση των τραπεζών της».

«Αφαιρέστε αυτά τα € 19,7 δισεκατομμύρια από τον ισολογισμό και μερικά μικροπράγματα ακόμη και – φτου! – θα έχετε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο συμβαίνει να είναι εντελώς μυθοπλασία». Ακόμα κι αν η Ελλάδα ξέφευγε από τους δανειστές της αύριο το πρωί, δε θα μπορούσε να πληρώσει τη διάσωση των χρεωκοπημένων τραπεζών της σχολιάζει ο αναλυτής υπενθυμίζοντας τη δημιουργική λογιστική για την ένταξη μιας οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζει ότι το success story είναι στην πραγματικότητα ένας εύσχημος τρόπος να κρυφτεί η αδύναμη και χρεοκοπημένη Ελλάδα κάτω από το χαλί, με στόχο να σταθεροποιηθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις Σαμαρά την ώρα που αναζητείται καλύτερη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα αντιστροφής της πραγματικότητας στα χρόνια της λιτότητας.

Στη συνέχεια ο σχολιαστής επιχειρηματολογεί για την αντίστοιχη αντιστροφή της πραγματικότητας στη Βρετανία όπου επίσης η λιτότητα έχει προκαλέσει ανάλογη «ανάκαμψη»: Η χώρα είναι πλουσιότερη αλλά οι άνθρωποί της φτωχότεροι!



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ