Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Το «ψέμα» Τσίπρα για τους 500 πλειστηριασμούς

Της Άννας Μορφούλη

«Το 2016 έχουν γίνει μόνο 500 πλειστηριασμοί» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του τη Δευτέρα στη Βουλή, κάτι που είναι εν μέρει αλήθεια!

Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει 500 πλειστηριασμοί, όμως ο κ. Τσίπρας απέφυγε να επισημάνει ότι θα ήταν περισσότεροι αν δεν απείχαν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.

Ουσιαστικά λοιπόν, οι «μόνο 500 πλειστηριασμοί» έχουν γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο του 2016!

121016-pleidfjhg

Για το θέμα αυτό, μίλησε στον Πέτρο Κουσουλό και στην εκπομπή «Μεσημεριανό ρεπορτάζ» στο Ραδιόφωνο του Alpha 98.9 ο Κυριάκος Τόμπρας, οικονομολόγος και επικεφαλής του Κινήματος Υπέρβαση.

«Η αλήθεια έχει πάντα δύο όψεις. Το νούμερο που είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ήταν αληθές, δεν μας είπε όμως ότι αυτοί οι 500 πλειστηριασμοί έγιναν όλοι τον Σεπτέμβριο, διότι μέχρι τότε λόγω της αποχής των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων δεν γινόντουσαν. Δηλαδή, τους πλειστηριασμούς του 2016 δεν τους σταμάτησε η κυβέρνηση, αλλά οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι. Να μην μας κοροϊδεύουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμπρας.

Αναφερόμενος στην απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν σήμερα από τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τόμπρας είπε ότι πήραν τη σωστή απόφαση και έδωσαν αυτή τη λύση, καθώς όπως ανέφερε «θα χυνόταν αίμα».

Όσο για την κυβέρνηση που προτίθεται να «παγώσει» τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2017, είπε «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή με αυτό το σχέδιο νόμου τελευταία στιγμή κατάλαβε τι την περιμένει.Η κυβέρνηση πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα».

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Τόμπρα στον Πέτρο Κουσουλό:

Πώς θα προστατεύσετε το σπίτι σας από τον πλειστηριασμό

Στο eReportaz μίλησε αποκλειστικά για το θέμα των πλειστηριασμών και ο κ. Γιώργος Μπαρτζώκης, πρόεδρος του Κόμματος Δανειοληπτών, ο οποίος δίνει σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες προκειμένου να μπορέσουν να διασώσουν το σπίτι τους.

Ο κ. Μπαρτζώκης ανέφερε ότι είναι υψίστης σημασίας οι δανειολήπτες να κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, έναν νόμο -που όπως μας είπε- συμφέρει τους πολίτες, αλλά και τις τράπεζες, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν με καλύτερους όρους το δάνειό τους και επομένως οι τράπεζες δεν χάνουν τα χρήματά τους.

121016-pleisthriasmoiΣημείωσε επίσης, ότι είναι σημαντικό η δικαστική εξουσία να σταθεί στο πλευρό τους και τόνισε ότι το κόμμα του ζητά την κατάργηση ή την αναστολή των πλειστηριασμών.

«Το άνοιγμα των πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, το οποίο τώρα η κυβέρνηση έχει ανοίξει είναι εκβιασμός προς τους οφειλέτες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρτζώκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση -όπως και οι τράπεζες- θέλουν «να πάρουν την περιουσία των Ελλήνων δανειοληπτών έναντι πινακίου φακής».

«Εμείς ως κόμμα και με τους συλλόγους που έχουμε θα αντιδράσουμε και ήδη έχουμε καλέσει τον κόσμο να μαζεύετε έξω από τα Ειρηνοδικεία της χώρας κάθε Τετάρτη 16.00-18.00 που γίνονται οι πλειστηριασμοί αυτοί και να διαδηλώνει ειρηνικά έναντι της αφαίμαξης της περιουσίας του. Για να καθησυχάσουμε τον κόσμο πιστεύω ότι δύσκολα θα υπάρξουν υπερθεματιστές-αγοραστές των ακινήτων αυτών με ότι διαδικασία και να βρούνε διότι έχει καταρρεύσει η κτηματική αγορά των ακινήτων. Η μόνη τους ελπίδα όλων όσοι θέλουν τους πλειστηριασμούς είναι τα ξένα funds, τα οποία έρχονται να βεβαιώσουν τις δικές μας προβλέψεις και τις δικές μας θέσεις, ότι δηλαδή θα αγοράσουν τα δάνεια των Ελλήνων δανειοληπτών και οφειλετών στο 10 με 20% της αξίας τους».

Τι ζητάνε ως κόμμα

«Εμείς λέμε να γίνει τώρα η διαγραφή των χρεών μας κατά 80-90%, η οφειλή μας να προσδιοριστεί στην αξία την εμπορική των σπιτιών μας και από εκεί και πέρα να μπούμε σε μία 10ετή περίοδο με μηνιαίες δόσεις για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, όλα όσα γίνονται είναι εκβιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης εναντίον των οφειλετών. Εμείς θα έχουμε σθεναρή στάση και κάθε Τετάρτη θα είμαστε έξω από τα Ειρηνοδικεία και θα κάνουμε βέβαια υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη».

«Ο νόμος Κατσέλη είναι μετά το 1968 ο πρώτος νόμος που διαγράφει τα χρέη με μία δικαστική διαδικασία» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Δανειοληπτών και μας εξήγησε τη διαδικασία: «Ουσιαστικά καταθέτουμε την αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του δανειολήπτη και αυτή η αίτηση αξιολογείται από το δικαστήριο με όλα τα αποδεικτικά μέσα. Πρέπει να αποδείξουμε τη μόνιμη αδυναμία πληρωμής και να περιοριστεί η αποπληρωμή των δανείων μόνο μέχρι το ποσό που μπορούμε να πληρώνουμε. Ένα δεύτερο κριτήριο που βάζει ο νόμος είναι η αξία η αντικειμενική του ακινήτου. Επειδή η αντικειμενική αξία είναι υπέρμετρη σε σχέση με την εμπορική επικαλούμαστε το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη».

«Να τονίσω ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω έναν τέτοιο νόμο γιατί είναι κοινωνική ανάγκη να υπάρχει αυτός ο νόμος» σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκης.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του κ. Μπαρτζώκη στο eReportaz:

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ