∆ώδεκα παρεμβάσεις σταδιακής αποκλιμάκωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με ορίζοντα διετίας και στόχο την περαιτέρω ανακούφιση μισθωτών, συνταξιούχων και την προστασία της μεσαίας τάξης, σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 85ης ∆ιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Tου ΜΙΧ. Ι. ΑΣΗΜΑΚΗ
Υψηλές είναι οι προσδοκίες και οι κυβερνητικές διαθέσεις για τη σηματοδότηση μιας νέας αφετηρίας, με προσλήψεις
στο Δημόσιο και επενδύσεις
Η φετινή ∆ΕΘ παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς θα αποτελέσει την πρώτη εκθεσιακή εκδήλωση πανευρωπαϊκά που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία, ενώ μεγάλο μέρος της θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, όπως και οι κυβερνητικές διαθέσεις για τη σηματοδότηση μιας νέας αφετηρίας. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει προσλήψεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και επενδύσεις, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης τους οποίους η Ελλάδα λαμβάνει ήδη από την ΕΕ έχοντας έγκαιρα υποβάλει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα.
Οι προτάσεις
Ειδικότερα, οι προτάσεις που έχουν αξιολογηθεί αφορούν τα εξής σημεία:
– Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και νέοι τρόποι υπολογισμού του φόρου.
– Μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
– Παράταση για ένα έτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αρκετές κατηγορίες σερβιριζομένων ειδών (ποτό, σνακ, φαγητό) για την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τα θεάματα.
– Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
– Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
– Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με σκοπό την πλήρη κατάργησή του.
– Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
– Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 22% και στο 11% έως το 2022.
– «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
– Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
Εισφορά αλληλεγγύης
Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός στα µέσα Αυγούστου είχε σχεδόν προεξοφλήσει την κατάργησή της λέγοντας: «Εάν έπρεπε να κάνω µία πρόβλεψη, θα έλεγα ότι δεν θα έχουµε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου θέλω να θυµίσω ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραµµατικού λόγου της Νέας ∆ηµοκρατίας. Και η Νέα ∆ηµοκρατία ως προς τις δεσµεύσεις της για µείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαµε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούµε την εισφορά αλληλεγγύης, µειώσαµε τον φόρο στις επιχειρήσεις, µειώσαµε τον φόρο στην εργασία. Η µείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σηµαντική για να µπορέσουµε να κρατήσουµε και να δηµιουργήσουµε καινούργιες θέσεις εργασίας».
Σηµασία
Πρακτικά η κατάργηση σηµαίνει ότι 540.000 δηµόσιοι υπάλληλοι και 1.300.000 συνταξιούχοι µε κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον µήνα θα δουν από το επόµενο έτος µείωση της φορολογίας τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήµατά τους που δροµολογεί σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Οικονοµικών. Η κατάργηση αυτή θα φανεί στον µηνιαίο µισθό ή στη σύνταξη από τον πρώτο κιόλας µήνα καταβολής, καθώς θα µειωθεί η µηνιαία παρακράτηση του φόρου. Αυτό άλλωστε συµβαίνει φέτος στους µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα και έχει θεσπιστεί να ισχύσει και για το 2022. Οι µόνοι που µέχρι στιγµής έχουν µείνει εκτός της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι οι δηµόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι όλων των Ταµείων.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί