Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα έργα για το το project «Νέος Κορυδαλλός», καθώς ξεκινά η ανατίναξη των παλιών κτιρίων της παλιάς βάσης του NATO στον Ασπρόπυργο. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες , τα παλιά κτήρια θα κατεδαφιστούν με χρήση εκρηκτικών υλών από την ΜΟΜΚΑ και στη συνέχεια θα μπουν οι μπουλντόζες προκειμένου να κατασκευαστούν τα κτίρια του νέου χώρου σε μια έκταση 180 στρεμμάτων. Η διαδικασία θα γίνει τις επόμενες ημέρες παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.
Η νέα φυλακή υποδίκων θα έχει εκτός από κελιά (δώδεκα πτέρυγες χωρητικότητας 2000 ατόμων), επτά δικαστικές αίθουσες, κέντρο εκπαίδευσης των υπαλλήλων, ενώ εκεί θα στεγάζεται και το Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας και πλέον θα ονομάζεται Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ). Οι πληροφορίες λένε ότι ο «νέος Κορυδαλλός» θα αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλους τους χώρους, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας ενώ θα υπάρχουν και ειδικοί ψυχολόγοι) με έμφαση όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού.
Ήδη η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε να τρέξει το project «Νέος Κορυδαλλός» και να εκπονήσει την ειδική χωροταξική μελέτη προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η μεταφορά των φυλακών στο συγκεκριμένο παλαιό στρατόπεδο του Ασπροπύργου και παράλληλα ο χώρος του σημερινού σωφρονιστικού καταστήματος να μετατραπεί σε πάρκο δίνοντας πνοή ζωής στην υποβαθμισμένη περιοχή.
Το χρονοδιάγραμμα
Αφού λύθηκε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος καθώς με νομοθετική ρύθμιση η παλιά Νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου, περνάει για 99 έτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ο,τι έχει να κάνει με τον τρόπο χρηματοδότησης θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ δηλαδή με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Στη συνέχεια εστάλη έγγραφό από το γραφείο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο αναφέρονται οι λεπτομέρειες της σύμβασης με τη ΜΟΜΚΑ για την εκπόνηση της χωροταξικής μελέτης. Πρόκειται για μια μελέτη που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιοποίηση του ακινήτου, τους βασικούς χώρους του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, τις ειδικότερες χρήσεις γης που επιτρέπονται στην έκταση, τους ειδικούς όρους και τον συντελεστή δόμησης, τις ειδικές ζώνες προστασίας και ελέγχου όπως περιορισμούς της χρήσης γης, δόμησης και εγκατάστασης και φυσικά τους περιβαλλοντικούς όρους του σχεδίου δηλαδή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή της φυλακής.
Ο «Νέος Κορυδαλλός» είναι φυλακή υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών, κάτι που σημαίνει ότι θα φιλοξενούνται όσοι δικάζονται, δεν είναι μακροχρόνια η παραμονή και συνεπώς οι έγκλειστοι θα περνούν μερικές ημέρες εκεί και θα εναλλάσσονται. Έτσι η επιτροπή προτείνει στα 93 στρέμματα να ανεγερθούν δύο κτήρια που ουσιαστικά θα αποτελούν και τις πτέρυγες του νέου σωφρονιστικού καταστήματος. Το κάθε κτήριο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 600 με 700 άτομα έτσι ώστε η χωρητικότητα να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτή του Κορυδαλλού.
Πηγή: Protothema.gr