Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το «σχέδιο Μαζινό» για τον εργασιακό Αρμαγεδδώνα

Στοχευμένες παρεμβάσεις ύψους 1.301.700.000 από την κυβέρνηση εν όψει του δύσκολου χειμώνα, για κάλυψη εργαζομένων στους τομείς του επισιτισμού, πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και σε κάθε άλλο κλάδο που πλήττεται σημαντικά λόγω της πανδημίας

Μετά τη καταστροφική τουριστική σεζόν που άφησε πίσω της χιλιάδες λαβωμένες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες υπο-απασχολούμενους και ανέργους, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα στήριξης της εργασίας καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος στο μέτωπο της ανεργίας.

Ρεπορτάζ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν συνεχή άνοδο της ανεργίας για πρώτη φορά μετά το 2014, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στο 18,3% τον Ιούνιο, από 14,3% τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου χάθηκαν 170.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Πρόκειται για τις θέσεις των εποχικά εργαζόμενων που δεν δημιουργήθηκαν εφέτος, λόγω της δραματικής υστέρησης των προσλήψεων και της κακής τουριστικής σεζόν. Αλλά και τα στοιχεία του ΟΑΕ∆ κατέδειξαν σημαντική άνοδο στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Η αύξηση είναι της τάξης του 12,97% και μεταφράζεται σε 125.796 περισσότερους ανέργους από πέρυσι.

Νομοσχέδιο

Αν και η κυβέρνηση κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή σχέδιο νόμου με επεκτάσεις θετικών μέτρων στήριξης της εργασίας και νέες παρεμβάσεις για εργαζόμενους γονείς, αλλά και για μισθωτούς, ωστόσο εργατολόγοι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων παρομοιάζουν τις νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις ως τη «Γραμμή Μαζινό», ήτοι τα οχυρωματικά έργα που άρχισε να κατασκευάζει η Γαλλία στη γαλλο-γερμανική μεθόριο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν στάθηκαν ικανά να ανασχέσουν την επέλαση των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψη των ειδικών και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ανεργία των επομένων μηνών αν και καλοδεχούμενα δεν είναι αρκετά.
Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πακέτο παρεμβάσεων; Μια ποικιλία διατάξεων που εκτείνονται από την αναπλήρωση μέρους των ημερών απουσίας του μισθωτού από την εργασία του λόγω υποχρεωτικής καραντίνας, τον καθορισμό της διαδικασίας καταβολής του ∆ώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με συμβάσεις σε αναστολή έως τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Η επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο είναι μια από τις βασικές ρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση. Αυτή η παρέμβαση έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος καθώς θα απαιτηθούν περίπου 576.000.000 ευρώ, για την κάλυψη των εργαζομένων στους τομείς του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και σε κάθε άλλο κλάδο που πλήττεται σημαντικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Συν-Εργασία»

Λιγότερο θα κοστίσει η επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις. Το κόστος θα ανέλθει σε 52.500.000 ευρώ, ήτοι περίπου 37.500.000 ευρώ για την αποζημίωση των εργαζομένων και περίπου 15.000.000 ευρώ για την καταβολή του προβλεπόμενου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών. Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι η ένταξη όσον το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων στον μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας απασχόλησης, η αποτροπή απολύσεων των εργαζομένων που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον μηχανισμό, καθώς είχαν προσληφθεί μετά τις 30/5/2020 και ως εκ τούτου η ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων. ∆εδομένης της συνεχούς ύπαρξης του κινδύνου διασποράς του ιού στη χώρα μας αποφασίσθηκε η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του μηχανισμού «Συν -Εργασία», καθώς με αυτόν τον τρόπο αφενός ενισχύεται οικονομικά μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, αφετέρου στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων -εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και ως εκ τούτου αδυνατούν να απασχολούν πλήρως τους εργαζόμενούς τους.

Η κυβέρνηση προχώρησε και σε μια ακόμη παρέμβαση, η οποία αποβλέπει στο να στηρίξει όσους υπο-απασχολήθηκαν στην τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με αυτή, μειώνεται και ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για τρεις μήνες και πέντε ημέρες.

Μια ακόμη ρύθμιση που καλύπτει πρακτικά ζητήματα είναι αυτή που αφορά στους εργαζομένους που τίθενται σε αναγκαστική καραντίνα. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού ∆ημόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζόμενοι τίθενται σε καραντίνα επτά ή 14 ημερών, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους από ενδεχόμενη έκθεση σε κίνδυνο. Ως εκ τούτου ανέκυψε το ζήτημα της αναπλήρωσης του διαστήματος της απουσίας των εν λόγω εργαζομένων λόγω της καραντίνας. Η κυβέρνηση έφερε διάταξη για το θέμα που προβλέπει πως εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟ∆Υ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των επτά ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 ∆εκεμβρίου του 2020.

Μια ακόμη πρόβλεψη που εμπεριέχεται στο νέο αυτό πακέτο παρεμβάσεων είναι εκείνη με την οποία παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει την δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου. Αλλά τι θα συμβαίνει εάν η παροχή της εργασίας εξ αποστάσεως δεν είναι δυνατή; Τότε ο εργοδότης θα πρέπει να μεριμνά, ώστε οι εργαζόμενοι να μην παρέχουν εργασία για την εκτέλεση της οποίας είναι απαραίτητη η επαφή με κοινό.

Ύστατο μέτρο

Συγκεκριμένα, εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί η επαφή με το κοινό από εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τότε ως ύστατο μέτρο προστασίας τους δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους κατ΄εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί αδικαιολόγητα την υπαγωγή των εργαζομένων αυτών σε αναστολή, θα του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

∆ιευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς με χρήση ειδικής άδειας

τονΚαθώς τα σχολεία ανοίγουν αύριο και δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό και το εάν θα υπάρξει περιορισμός της διασποράς ή όχι, η κυβέρνηση κατέθεσε ειδικές διατάξεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς σε περίπτωση που νοσήσει το παιδί τους από τον ιό. Στο νομοσχέδιο για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού η κυβέρνηση προσέθεσε διάταξη που προβλέπει πως σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των τέκνων τους οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται είτε πρόκειται για βρέφη είτε για προνήπια και νήπια είτε για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε για παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας. Η άδεια αυτή των 14 ημερών χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας λαμβάνουν αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών. Ειδικά, δε ,για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, η ανωτέρω άδεια θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, οι εργοδότες θα υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπ. Εργασίας όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, καθώς και τη διάρκεια της.

Καταβολή ∆ώρου Χριστουγέννων και Πάσχα με κρατική συμμετοχή

τονΓια να ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις της έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση νομοθέτησε ήδη από τον Σεπτέμβριο την κρατική συμμετοχή στο Δώρο Χριστουγέννων λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Σημειώνεται πως η κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο Δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί περί τις 15 Δεκεμβρίου και ο υπολογισμός της θα γίνει με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ που δόθηκε σε όσους οι συμβάσεις τους ανεστάλησαν.

Το κόστος του μέτρου για τον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται σε περίπου 611.450.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 480.000.000 ευρώ θα δοθούν στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, 420.000.000 ευρώ θα δοθούν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 105.000.000 ευρώ. Επιπλέον, 61.750.000 ευρώ θα λάβουν εργαζόμενοι σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, με τις αντίστοιχες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ να εκτιμώνται σε περίπου 24.700.000 ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα ξεκινήσει η πληρωμή στις επιχειρήσεις της κρατικής συμμετοχής για το Δώρο Πάσχα. Το Δώρο Πάσχα καταβλήθηκε στο σύνολό του από τους εργοδότες στους εργαζόμενους έως τις 30 Ιουνίου, αλλά το ποσό που αφορά στην κρατική συμμετοχή δεν είχε δοθεί έως σήμερα στις επιχειρήσεις, καθώς διενεργούνταν έλεγχοι από το σύστημα Εργάνη.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες όφειλαν να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις), που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης, το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εντοπίστηκαν και ευτράπελα.

Είναι ενδεικτικό πως για εργαζόμενο με μισθό 1.153 ευρώ, επιχείρηση ζήτησε 1.742.000 ευρώ!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ: Tα 28 νησιά που απαλλάσσονται από τον φόρο

Σταϊκούρας: Όλα τα μέτρα για φόρους, εισφορές και πλειστηριασμούς – Ποιοι και πόσο ωφελούνται



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ