Ο κύβος έχει ριφθεί εδώ και καιρό. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι η αυτοδύναμη νικήτρια των εκλογών και θα σχηματίσει κυβέρνηση. Απλώς δεν ξέρουμε τον αριθμό των βουλευτών που θα έχει, γιατί εξαρτάται από τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Μα 155 βουλευτές θα έχει, μα 158, μα 160 ή 160 και βάλε, κυβέρνηση θα έχουμε.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Στις 3 Ιουλίου θα συνεδριάσει η νέα Βουλή για να ορκιστούν οι βουλευτές και φυσικά θα γίνει η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Μια κυβέρνηση που θα έχει άρωμα γυναίκας. Γιατί; Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τρεις στόχους για τη νέα κυβέρνησή του.
Πρώτος στόχος: Να έχει περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό σχήμα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνησή του.
Δεύτερος στόχος: Να επιβραβεύσει τους βουλευτές που πρώτευσαν και παράλληλα να κάνει ένα εκτεταμένο ροτέισον, αλλάζοντας θέσεις στους υπουργούς. Κάποιοι θα πάρουν άλλα υπουργεία, άλλοι δεν θα πάρουν.
Τρίτος στόχος: Να μπολιάσει και πάλι την κυβέρνησή του με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που θα συμβολίζουν περαιτέρω διεύρυνση της Νέα Δημοκρατίας προς το Κέντρο.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής
Για τον νέο πρόεδρο της Βουλής έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα. Το όνομα του Νίκου Δένδια, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θέλει τη θέση, το όνομα της Νίκης Κεραμέως, που επίσης δεν θέλει τη θέση, το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που θέλει διακαώς τη θέση, αλλά δεν ξέρουμε αν θέλει να του τη δώσει ο Μητσοτάκης, και το όνομα του Κώστα Τασούλα που έπειτα από μία πετυχημένη θητεία θέλει και πάλι να είναι πρόεδρος της Βουλής.
«Θα φτιάξω μια κυβέρνηση δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για «γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης». Μάλιστα για όσους έχουν ήδη ετοιμαστεί να γίνουν υπουργοί ανέφερε: «Καλοκαίρι είναι, έχουμε αρκετούς γάμους και βαφτίσεις, ένα καλό κοστούμι δεν πάει χαμένο».
Γένους θηλυκού
Το επόμενο υπουργικό θα έχει περισσότερες γυναίκες. Αυτό δεν το βγάζουμε από το κεφάλι μας, αλλά είναι μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Αυτό φάνηκε και στη σύσταση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου υποψήφιες ήταν 8 γυναίκες έναντι 7 ανδρών. Η Σοφία Ζαχαράκη, η Νίκη Κεραμέως και η Λίνα Μενδώνη ήταν στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και αναμένουμε να δούμε την Όλγα Κεφαλογιάννη, την Ειρήνη Αγαπηδάκη, την Ελένη Ράπτη και τη Μαρία Αντωνίου, που κέρδισε τη μονοεδρική της Καστοριάς και επιστρέφει στο Κοινοβούλιο μετά από μία πετυχημένη θητεία ως διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως στο μπάσκετ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει καλό ποδόσφαιρο και καλό μπάσκετ. Στα δύο αυτά αθλήματα γίνεται ροτέισον και αυτό θέλει να κάνει ο Μητσοτάκης. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να μείνει στο υπουργείο που ήταν είναι μόνον ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τιμή στους πρώτους
Αυτοί που κέρδισαν στα ψηφοδέλτια και έχουν την προτίμηση του κόσμου θεωρούνται υπουργήσιμοι. Ο Κωστής Χατζηδάκης ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού πρώτευσε στον Βόρειο Τομέα. Ο Ιωάννης Παππάς από τα Δωδεκάνησα ανήκει επίσης σε αυτή την κατηγορία και προέρχεται από μια περιοχή που στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υπουργό.
Οι εξωκοινοβουλευτικοί
Στην προηγούμενη κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταράξει τα νερά με τους προερχόμενους από του ΠΑΣΟΚ Χρυσοχοΐδη, Πιερρακάκη, Μενδώνη. Οι δύο πρώτοι είναι πλέον βουλευτές. Ποιοι θα είναι οι επόμενοι; Ακούγεται το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου, που είναι και γυναίκα. Σε αυτή την κατηγορία είναι και το όνομα του Πύρρου Δήμα. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης μας υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για κυβέρνηση από ένα κόμμα, άλλα όχι ένα χρώμα.
Εναλλαγή προσώπων
Όπως προαναφέραμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δουλεύει επάνω στο νέο κυβερνητικό σχήμα με το βλέμμα σε νέες εισόδους, την εκτεταμένη εναλλαγή προσώπων και θέσεων, με γνώμονα την εκλογική επίδοση. Όμως σκέφτεται και αρκετές δομικές αλλαγές. Μια τέτοια είναι η μεταφορά του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Οικονομικών υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Απ’ ό,τι φαίνεται ξεχωριστό θα είναι το υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής, όπως και ένα ημιαυτόνομο υπουργείο Αθλητισμού, το οποίο θα μεταφερθεί από το Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας, υπό την ηγεσία αναπληρωτή υπουργού. Άλλωστε το μέχρι χθες υφυπουργείο Αθλητισμού στεγάζεται στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας. Πιθανή θεωρείται και η «μετακόμιση» του περιβάλλοντος από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, γιατί υπάρχουν αρμοδιότητες που κανονικά θα έπρεπε να είναι στο δεύτερο. Για παράδειγμα ο καθαρισμός των δασών ενώ έπρεπε να ανήκει στο δεύτερο υπουργείο, είναι μέχρι τώρα ευθύνη του πρώτου.
Μετά τα Τέμπη έχει πέσει η ιδέα του διαχωρισμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε δύο κομμάτια. Ακούστηκε και η συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά μάλλον δεν θα γίνει.
Τα πρόσωπα
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να αναβαθμιστεί σε υπουργό Εξωτερικών και ο Γιάννης Παπασταύρου θα πάρει τη θέση του στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού. Ο Νίκος Δένδιας ακούγεται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος θα παραμείνουν στο Μαξίμου ως υπουργός και υφυπουργός Επικρατείας αντιστοίχως. Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου «παίζει» έντονα το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη και με τον τίτλο της υπουργού Επικρατείας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ίσως πάρει το νέο υπερυπουργείο Οικονομικών. Σίγουροι με χαρτοφυλάκιο θεωρούνται οι Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Μάκης Βορίδης, Νίκος Παπαθανάσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θοδωρής Λιβάνιος, Χρήστος Στυλιανίδης, Λίνα Μενδώνη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Για αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί έχουν ακουστεί οι Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (πρέσβειρα στις ΗΠΑ), Χρήστος Τριαντόπουλος και Γιάννης Οικονόμου. Θα είναι έκπληξη αν μείνει εκτός υπουργείου ο Βασίλης Κικίλιας, όχι όμως ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μια στρατιά από βουλευτές, οι Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Σταμάτης, Χρίστος Δήμας, Γιώργος Κώτσηρας, Kώστας Καραγκούνης, Βασίλης Σπανάκης, Έλενα Ράπτη, Γιάννης Παππάς, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Μαρία Αντωνίου, Στάθης Κωνσταντινίδης, Σέβη Βολουδάκη και Ιωάννα Λυτρίβη εξετάζονται για θέσεις υφυπουργών, όπως και ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος. Ο Παύλος Μαρινάκης τα πήγε καλά ως γραμματέας του κόμματος και μπορεί να αξιοποιηθεί.