Δεν είναι λίγες οι φορές που βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν πυροδοτήσει το κλίμα εντός Κοινοβουλίου με προκλητική συμπεριφορά, ανοιχτές συγκρούσεις και λεκτικές επιθέσεις προς συναδέλφους τους με αχαρακτήριστες εκφράσεις.
Τελευταίο παράδειγμα οι απίστευτες εκφράσεις που χρησιμοποίησε η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη και την κόρη του την οποία αποκάλεσε «πρεζού και έμπορο όπλων».
Τα μέλη του προεδρείου της Βουλής, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου» δείχνουν αποφασισμένα να βάλουν ένα στοπ στα νέα «ήθη και έθιμα» που προσπαθούν σκοπίμως να επιβάλουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής και εξετάζουν όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
Όπως όλα δείχνουν στην επόμενη διάσκεψη των προέδρων με τη συνδρομή γραμματέων των Κοινοβουλευτικών ομάδων αναμένεται να ληφθούν δραστικές αποφάσεις για να μπει ένα τέλος στην «κοινοβουλευτική βαρβαρότητα».
Τα «βαριά χαρτιά»
Υπό αυτό το πρίσμα, το προεδρείο της Βουλής αναμένεται να θέσει σε εγρήγορση όλα τα «μεγάλα όπλα» ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρόεδρο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και τους υπόλοιπους αντιπροέδρους της έδρας.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Χαρακτηριστικό είναι πως όποτε ο βρίσκεται στην έδρα ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει συμβεί το παραμικρό, καθώς, ο ίδιος εμφανίζεται αυστηρός και επιβλητικός και δεν επιθυμεί ποτέ να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση με βουλευτές παρά μόνο σε πολιτικά πλαίσια.
Τονίζεται πως όταν ο κ. Μεϊμαράκης απείλησε με… αποβολή όποιον βουλευτή προσβάλει το Κοινοβούλιο δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ και προσφάτως, όταν αποδοκίμασε την Ελένη Ζαρούλια, κανένας από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν πήρε το λόγο να του απαντήσει.
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Ο βουλευτής της ΝΔ είναι πρώην εισαγγελέας και αυτό φαίνεται στον αυστηρό τόνο που χρησιμοποιεί εντός Κοινοβουλίου, αλλά και σε όποια αντιπαράθεση. Εχει ήδη «μείνει στην Ιστορία» για τους ομηρικούς καβγάδες του με τη ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να τσακωθεί ακόμη και με αρχηγούς κομμάτων όταν δεν τηρούν τον κανονισμό της Βουλής.
Γιάννης Δραγασάκης
Έγινε άθελά του το πρόσωπο των ημερών, έπειτα από την ευθεία προσβλητική επίθεση της Ελένης Ζαρούλια προς τον ίδιο και την κόρη του, ωστόσο, ο Δ αντιπρόεδρος της Βουλής, παρά τους χαμηλούς τόνους που προτιμά να διατηρεί, σε όποια περίπτωση βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να ευτελίσουν το Κοινοβούλιο, εκείνος βγαίνει μπροστά.
Συνηθίζει να υπενθυμίζει στους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος το Σύνταγμα , τους θεχμούς και τον κανονισμό της Βουλής και ίσως για αυτό το λόγο να βρέθηκε στο στόχαστρο, ενώ αρκετές φορές έχει απαντήσει σε έντονο ύφος αναφέροντας «εδώ είστε καμία συμμορία ή παρέα για να κάνετε ότι θέλετε».
Μαρία Κόλλια Τσαρούχα
Λάτρης του κανονισμού της Βουλής και ένας από τους λίγους που έχουν καταφέρει να «σταματήσουν» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν της έκλεισε το μικρόφωνο επειδή είχε λήξει ο χρόνος της ομιλίας της.
Αυστηρή και τυπολάτρης, η κυρία Τσαρούχα δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και με μέλη του κόμματός της (ΑΝΕΛ) όταν παραβιάσουν τους κανονισμούς.
Ο… νευρικός και ο χαλαρός
Εκτός των προαναφερθέντων υπάρχουν και άλλοι τρεις αντιπρόεδροι που έχουν ήδη κληθεί ή θα συμβεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής. Ο λόγος για τους Γιάννη Τραγάκη, Γιώργο Καλαντζή και Γιάννη Δριβελέγκας.
Ο κ. Τραγάκης είναι γνωστός για τη νευρικότητά του, ενώ έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στη μέση επεισοδίων εντός Κοινοβουλίου απαιτώντας σεβασμό προς το προεδρείο και το ίδιο το Κοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Καλαντζής διακρίνεται για τη χαλαρότητα και την ευγενική του διάθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι επί προεδρίας του έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά με βουελυτές της Χρυσής Αυγής με αποκορύφωμα την επίθεση της Ζαρούλια προς τον κ. Δραγασάκη, αλλά και τις προ ημερών απίστευτες εκφράσεις του βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση ο οποίος αποκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «κουκουλοφόρους και δολοφόνους».
Τέλος, ο κ. Δριβελέγκας είναι νέο πρόσωπο στο προεδρείο, καθώς βρέθηκε εκεί έπειτα από πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, για να αντικαταστήσει τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, όταν ο τελευταίος πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών.
Προς το παρόν η παρουσία του χαρακτηρίζεται διακριτική, αλλά είναι σίγουρο πως θα κληθεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά.