Τα “μανίκια” για την επίλυση περίπου 60 μεγάλων “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, σηκώνουν οι τράπεζες, προσλαμβάνοντας ως σύμβουλο την ΕΥ για τον καλύτερο και ταχύτερο συντονισμό τους.
Επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, της βιομηχανίας, των ξενοδοχείων, του αυτοκινήτου και του εμπορίου μπαίνουν στο “χειρουργικό τραπέζι”, με στόχο οριστικές λύσεις σε προβλήματα επιβίωσης που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν με “ασπιρίνες”.
Με τις τράπεζες να έχουν φύγει από τη λογική που ακολουθούσαν μέχρι και το 2013, μεταθέτοντας τις επώδυνες λύσεις και το πρόβλημα για αργότερα, πλέον τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων έρχονται σε πρώτο πλάνο, σηματοδοτώντας ένα γενναίο “ξεκαθάρισμα” της επιχειρηματικής αγοράς το προσεχές διάστημα.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, από τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στις εσωτερικές “Μονάδες Αποκατάστασης” των τραπεζών, το 50% είναι βιώσιμα. Για το υπόλοιπο 50% οι τράπεζες, επί του παρόντος, προσπαθούν να “αγοράσουν χρόνο”, αναμένοντας να ανακάμψει η Οικονομία.
Για το βιώσιμο 50% των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, οι τράπεζες θα αναζητήσουν νέους επενδυτές. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει “κούρεμα” των χρεών, το οποίο, όμως, “δεν θα γίνει δώρο στους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων”, καθώς όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, αυτό θα συνιστούσε αδικία και στρέβλωση για τους ανταγωνιστές τους που εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα πρέπει ή να εξαγοραστούν ή να συγχωνευθούν. Οι συγχωνεύσεις φαίνεται να αποτελούν το αρχικό ζητούμενο στο σχεδιασμό των τραπεζών, καθώς διαβλέπουν την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων.
Και αυτό διότι διαπιστώνεται πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κρίσης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, είναι το γεγονός ότι στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 στήθηκαν πολλές επιχειρήσεις, με σωστές υποδομές και με πωλήσεις, μόνο όμως εντός Ελλάδας. Με την κρίση, οι εταιρίες αυτές που είχαν δανειστεί για την ανάπτυξή τους, “βούλιαξαν” διότι στηρίζονταν αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση η οποία υποχώρησε, ακολουθώντας την πτώση της κατανάλωσης. Εάν οι επιχειρήσεις αυτές έκαναν πωλήσεις και στο εξωτερικό – πράγμα που θα προϋπέθετε να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος -, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιπτώσεις της κρίσης.
Έτσι λοιπόν, η δημιουργία επιχειρήσεων μεγαλύτερου μεγέθους μέσω συγχωνεύσεων, αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων. Συγχωνεύσεων ωστόσο, που όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να μην δημιουργούν μονοπώλια στην αγορά.
Η επιλογή των εξαγορών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, φαίνεται να έρχεται στην πράξη σε δεύτερο χρόνο. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι υποψήφιοι αγοραστές, οι οποίοι αφθονούσαν το 2014 και έκτοτε είχαν εξαφανιστεί, επανεμφανίζονται σταδιακά.
Ξεκινώντας, πάντως, το μεγάλο εγχείρημα της μείωσης των “κόκκινων” δανείων και της εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου, οι τραπεζίτες προαναγγέλλουν ένα επίπονο κοντινό μέλλον, στο οποίο εταιρίες θα πεθάνουν και άλλες θα αναμορφωθούν πλήρως. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις που θα διασωθούν, τα επόμενα χρόνια θα βιώσουν τον κύκλο αλλαγών και εξυγίανσης που βίωσαν πρώτες οι τράπεζες: αρχικά συγχωνεύσεις και εξαγορές και στη συνέχεια αλλαγές στο μάνατζμεντ (η φάση που άνοιξε για τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους και βρίσκεται τώρα κοντά στην ολοκλήρωσή της).
Πηγή: capital.gr