Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Το σκεπτικό πίσω από την αποφυλάκιση του ποινικολόγου

Ελεύθερος αφέθηκε ο Απόστολος Λύτρας σχεδόν τρεις μήνες μετά την προφυλάκισή του για τον ξυλοδαρμό της εν διαστάσει πλέον συζύγου του. Ο ποινικολόγος θα δικαστεί τελικά στο Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να τον παραπέμψει σε δίκη όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά για επικίνδυνη σωματική βλάβη, πλημμεληματική κατηγορία για την οποία δεν προβλέπεται η προσωρινή κράτηση. Ετσι, από την περασμένη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου ο γνωστός ποινικολόγος βρίσκεται εκτός των Φυλακών Κορίνθου και πλέον προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Ρεπορτάζ της ΤΖΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός δικηγόρος είχε οδηγηθεί στη φυλακή τον περασμένο Ιούνιο για τον άγριο ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, όμως λίγο αργότερα προφυλακίστηκε για παραβίαση του περιοριστικού όρου περί μη συναναστροφής του με το θύμα.

Το σκεπτικό

Συγκεκριμένα, οι δικαστές αναφέρουν στο βούλευμά τους ότι δεν κινδύνευσε η ζωή της 37χρονης δικηγόρου από τον Απόστολο Λύτρα, καθώς από τα απανωτά χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα της «δεν δημιουργήθηκε κίνδυνος ζωής της παθούσας, εφόσον ο κατηγορούμενος έπληξε την παθούσα με γυμνά χέρια, με γροθιές, απανωτά και σφοδρότατα χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα της, που όμως δεν ήταν τέτοιας διάρκειας ώστε η παθούσα να βρεθεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι σωματικές βλάβες δεν είχαν αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη».

Αυτό διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό, «η παθούσα δεν νοσηλεύτηκε μετά τον ξυλοδαρμό της από τον κατηγορούμενο, ούτε υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την ανακοπή του κινδύνου της ζωής της, όπως θα αναμενόταν αν πράγματι ο κίνδυνος για τη ζωή είχε δημιουργηθεί και δεν βρισκόταν απλώς στο στάδιο της δυνατότητας επέλευσής του». Κατά τους δικαστές, από τα τραύματα που υπέστη η Σοφία Πολυζωγοπούλου από τον Απόστολο Λύτρα δεν προκύπτει μακροχρόνια αρρώστια «με την ανατροπή της αδιατάρακτης δυσλειτουργίας των οργάνων της», ώστε να δημιουργηθεί κάποια χρόνια βλάβη στον οργανισμό της.

Παράλληλα σημειώνουν ότι «από τις σωματικές βλάβες που υπέστη δεν απέκτησε οποιαδήποτε αναπηρία, λειτουργική βλάβη που να συνεπάγεται έκπτωση μιας σημαντικής λειτουργίας του σώματός της ή αισθητική βλάβη που να υπάγεται στην έννοια της μόνιμης παραμόρφωσης. Κανένα σύμπτωμα που να συνάδει με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Εξάλλου, η ίδια ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση, να σταθμίσει τη στάση της, να περιγράψει χωρίς κενά μνήμης τι είχε συμβεί και για ποιο λόγο δεν κατέθεσε ενώπιον των αστυνομικών αρχών την αληθή εκδοχή των γεγονότων. Διαπιστώθηκε κάταγμα του ρινικού οστού, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε ιδιαίτερη παρεκτόπιση». Οπως επισημαίνουν, «το συνολικό διάστημα των 40 ημερών αναρρωτικής άδειας από την ημέρα του τραυματισμού δεν κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο».

Δεν είχεπρόθεση

Στη συνέχεια, οι δικαστές έκριναν ότι ο Απόστολος Λύτρας δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη στη Σοφία Πολυζωγοπούλου τη νύχτα του ξυλοδαρμού. Συγκεκριμένα αναφέρουν «πέραν τούτου δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε άμεσο δόλο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος της παθούσας, ήτοι ότι επιδίωξε να της προκαλέσει βαριά και μακροχρόνια αρρώστια, ακρωτηριασμό, μόνιμη παραμόρφωση, αναπηρία, μακροχρόνιο αποκλεισμό της χρήσης του σώματος ή της διάνοιάς της και γενικά να θέσει σε αμφιβολία την ίδια της την επιβίωση, καθ’ όσον θα μπορούσε, αν ήθελε, να συνεχίσει να της καταφέρει χτυπήματα και μάλιστα καίρια, δεδομένου ότι η παθούσα δεν μπορούσε να αντισταθεί, πλην όμως αυτός ουδεμία έμπρακτη διάθεση επιτεύξεως περαιτέρω βαρύτερου αποτελέσματος επέδειξε (η ίδια η παθούσα αναφέρει στην από 16.6.24 κατάθεσή της “προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε”).

Η πρόκληση βέβαια τέτοιων σωματικών βλαβών (κατάγματα, οιδήματα, εκχυμώσεις, θλαστικά τραύματα) αξιολογείται στο πλαίσιο του άρθρου 308 παρ. 1 ΠΚ και αυτές χαρακτηρίζονται ως απλές σωματικές βλάβες».«Ομως εν προκειμένω από τον τρόπο τέλεσης της σωματικής βλάβης (επίθεση με γροθιές, καταφορά αλλεπάλληλων και σφοδρότατων χτυπημάτων, και μάλιστα την ώρα που το όχημα ήταν εν κινήσει), την ευαισθησία των σημείων προσβολής / πλήξης (επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο, κυρίως στην περιοχή των οφθαλμών, τα οποία είναι από τα πιο ευπαθή σημεία του σώματος), συνάγεται ότι ο εν λόγω τρόπος ήταν δυνάμει ικανός να προκαλέσει στην παθούσα κίνδυνο ζωής, υπό την έννοια της συγκεκριμένης δυνατότητας προκλήσεως κινδύνου. Ο κατηγορούμενος δε ήθελε να προκαλέσει τις προειρημένες (απλές) σωματικές βλάβες, ενώ γνώριζε και ήθελε τις περιστάσεις, οι οποίες καθιστούσαν τις επιχειρούμενες βλάβες ως δυνάμενες να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής της παθούσας. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δέον χαρακτηριστεί, κατ’ ορθότερον νομικό χαρακτηρισμό, ως ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη».

Θα δικαστεί για πλημμέλημα

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την υπόθεση το περασμένο Σάββατο (7/9) είχε προτείνει να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση που έχει επιβληθεί στον ποινικολόγο με τους περιοριστικούς όρους της απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία, της απαγόρευσης προσέγγισης και συναναστροφής με το θύμα, της συμμετοχής του σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και της εμφάνισής του δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών φαίνεται να αποδέχθηκαν την πρόταση που είχε κάνει ο εισαγγελέας, και έτσι ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων προκειμένου «να δικασθεί ως υπαίτιος του ότι: στην περιοχή της Βουλιαγμένης Αττικής στις 16.6.2024 και περί ώρα 00.10 τέλεσε από πρόθεση το αδίκημα της ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συγκεκριμένα ως μέλος οικογένειας προξένησε με πρόθεση σε άλλο μέλος της οικογένειας επικίνδυνη σωματική βλάβη, ήτοι απλή σωματική βλάβη, η οποία ως εκ του τρόπου τέλεσής της μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο ζωής και βαριά σωματική του βλάβη».

Οι όροι

Επίσης, οι δικαστές επέβαλαν τέσσερις όρους στον Απόστολο Λύτρα. Οι όροι που του επιβάλλονται είναι οι εξής:

– Απαγόρευση προσέγγισης της εν διαστάσει συζύγου του και της οικίας της σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

– Απαγόρευση επικοινωνίας με το θύμα, άμεσα και έμμεσα με τη χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων, επιτρεπόμενης μόνο της επικοινωνίας με αυτήν (λόγω της ύπαρξης κοινού ανήλικου τέκνου) μέσω πληρεξούσιων δικηγόρων αμφοτέρων του κατηγορουμένου και του θύματος.

– Σε περίπτωση άσκησης δικαιώματος επικοινωνίας του κατηγορουμένου με την ανήλικη κόρη του, η παράδοση και η παραλαβή του από την πρώην σύζυγό του ή από άτομο που αυτή έχει εξουσιοδοτήσει θα λαμβάνει χώρα έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου κατοικίας του θύματος, ενώ κατά την παράδοση και παραλαβή του τέκνου τους ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να απευθύνεται προς το πρόσωπο που συνοδεύει το τέκνο.

– Τη συμμετοχή του κατηγορουμένου σε συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης, από το οποίο θα υποδειχθεί στον κατηγορούμενο το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης ή το Συμβουλευτικό Κέντρο για τη συμμετοχή του σε συμβουλευτικό ή θεραπευτικό πρόγραμμα.

H ανακοίνωση του Πέτρου Πανταζή

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Απόστολου Λύτρα, Πέτρος Πανταζής, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την ημέρα αποφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα αναφέρει:«Με το υπ’ αριθμ. 2931/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο Απόστολος Λύτρας αποφυλακίζεται και η κατηγορία μετατρέπεται από το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ετσι, ο κατηγορούμενος δικηγόρος μετά τη μετατροπή της αρχικής κατηγορίας του σε πλημμέλημα παραπέμπεται να δικαστεί σε Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων και όχι σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Του βουλεύματος προηγήθηκε όμοια εισαγγελική πρόταση. Η στάση του Απόστολου Λύτρα απέναντι στο τραγικό περιστατικό που σημάδεψε τη ζωή του και της οικογένειάς του παραμένει αδιασάλευτη: Ζητεί, ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό του και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων του».

«Ευχαριστώ όσους μου συμπαραστάθηκαν»

Στην πρώτη δήλωση εξερχόμενος της φυλακής προχώρησε και ο Απόστολος Λύτρας. «Το μόνο που θέλω είναι να ευχαριστήσω τους δικηγόρους μου, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους όλους, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη δυσκολία», είπε. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την αποφυλάκιση είχε ζητήσει και η εν διαστάσει σύζυγός του με δικό της υπόμνημα, επικαλούμενη την αρνητική επίδραση στην ψυχολογία της κόρης τους. Στο σχετικό υπόμνημα που είχε καταθέσει πριν από έναν μήνα η 37χρονη δικηγόρος είχε αναφέρει: «Η παράταση της προσωρινής κράτησης του εν διαστάσει συζύγου μου είναι δεδομένο ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία της θυγατέρας μας, η προστασία της οποίας αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα».

Το εν λόγω υπόμνημα κατατέθηκε από τη δικηγόρο λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία με τον Απόστολο Λύτρα ώστε να έχει εκείνη την αποκλειστική επιμέλεια της κόρης τους, ενώ ρύθμισαν και τις ώρες επικοινωνίας του δικηγόρου με το παιδί τους. Σκοπός τους είναι το παιδί να έχει καθημερινή επαφή με τον πατέρα του. Στο υπόμνημά της η Σοφία Πολυζωγοπούλου καταλήγει αναφέροντας πως την παρουσία του πατέρα τους έχουν ανάγκη και οι δύο μεγαλύτερες κόρες του από τον πρώτο του γάμο, οι οποίες με όσα έχουν συμβεί δεν βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Ωστόσο, η κακοποιημένη πρώην σύζυγος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ανακαλέσει τίποτα από όσα έχει αναφέρει στις καταθέσεις για τον ξυλοδαρμό που υπέστη και δηλώνει αποφασισμένη να επαναλάβει τους ισχυρισμούς της, ενώ περιμένει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τον πρώην σύζυγό της στα δικαστήρια.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γυναικοκτονία στη Γερμανία: Έλληνας σκότωσε την 50χρονη σύζυγό του

Τι θα μπορούσε να πετύχει η Καμάλα Χάρις ως πρόεδρος για το Παλαιστινιακό

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ