Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Το σκληρό πόκερ του Πούτιν με τον Σολτς και η χαραμάδα για ύφεση υπό προϋποθέσεις

Μια συζήτηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γερμανό πρωθυπουργό Όλαφ Σολτς,  η οποία κράτησε πάνω από 4 ώρες έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις  πολλές διαφορές αλλά και μικρά σημεία σύγκλησης που μπορούν με λίγη καλή θέληση να ανοίξουν τον δρόμο για την εξεύρευση λύσης στο Ουκρανικό.

Νίκου Βασιλειάδη

Βέβαια στην διπλωματία για να μπορέσεις να πάρεις κάτι πρέπει και να δώσεις και στην περίπτωση της Ουκρανίας  ο πόλεμος φαίνεται να αποσοβείται και να απομακρύνεται σαν απειλή εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει κάθε όνειρο να ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται πως προσέφερε ο Γερμανός πρωθυπουργός στον στον Ρώσο πρόεδρο λέγοντάς του πως “ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο καιρό βρισκόμαστε στα αξιώματά μας πιθανώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε”. Και με ένα υπομειδίαμα πρόσθεσε: “Δεν ξέρω πόσο καιρό ο πρόεδρος σκοπεύει να παραμείνει στο αξίωμά του, εγώ πάντως αισθάνομαι ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ, αλλά όχι αιώνια”.

Είχε προηγηθεί η εμφατική δήλωση του Πούτιν ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίει από την αρχή το παιχνίδι χωρίς περιστροφές “θέλουμε να ξέρουμε από τώρα εάν η Ουκρανία θα γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, θέλουμε να λαμβάνονται στα σοβαρά οι ανησυχίες μας και οι προβληματισμοί μας”.

Το αποτέλεσμα βέβαια απομένει να φανεί, ανάλογα με το τί θα πράξουν οι Αμερικάνοι αλλά το συμπέρασμα που βγαίνει από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι πως ο Πούτιν ό,τι ήθελε ήδη το έχει κερδίσει.

Έχει κερδίσει τον σεβασμό προς την Ρωσία, έχει κερδίσει το να λογίζεται ως υπερδύναμη και τώρα αν αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τον πόλεμο που δεν έκανε θα φιγουράρει σαν ο κυρίαρχος του παχνιδιού.

Μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό ο Σολτς;  Ίσως όχι μια και όπως ο ίδιος ομολόγησε “Για εμας τους Γερμανούς, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι βιώσιμη ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται όντας απέναντι στη Ρωσία, αλλά μαζί με τη Ρωσία. Ως προς αυτό είναι άλλοι σύμφωνοι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ” . “Γι αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό να βρούμε λύση, όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη και σοβαρή. Αρνούμαι να την χαρακτηρίσω αδιέξοδη. Για τη γενιά μου ένας πόλεμος είναι κάτι το αδιανόητο”.

Ο Πούτιν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και αφού δήλωσε πως και ο ίδιος δεν επιθυμεί έναν πόλεμο υπενθύμισε στην Δύση τον πόλεμο της Γιουκοσλαβίας και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ  – παρά την αντίθετη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών – απαίτησε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του σχεδίου ειρήνης του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία και φυσικά να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, υπογραμμίζοντας ότι σταθεροποιεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η συζήτηση έληξε αφήνοντας ένα παράθυρο ελπίδας για ύφεση  με την προοπτική να γίνουν σεβαστές οι απαιτήσεις της Ρωσίας και τον Πούτιν να δηλώνει πως “Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, κάνοντας έτσι την κατάσταση πιο δύσκολη συμφωνήσαμε με τον καγκελάριο Σολτς ότι θα κάνουμε σκέψεις για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα”. Η ρωσική αρκούδα τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο όσο και με τον Γερμανό έπαιξε καλά τα χαρτιά της και έστειλε ένα μύνημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πως η Ευρώπη μπορεί να ανήκει στο στρατόπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά είναι κοντά, πολύ κοντά στην Ρωσία.

Διαβάστε επίσης 

Ουκρανία: Νεκρός ρωσόφωνος πολιτοφύλακας σε ανταλλαγή πυρών στο Λουγκάνσκ – Διάγγελμα Μπάιντεν

Γιάννης Μήτσιος: Νέα Γιάλτα / Η κρίση στην Ουκρανία απέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει δραματικά

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ