Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Το Spiegel για τα επεισόδια στη Τουρκία

Μια σειρά από «διδάγματα» κατέγραψε η επιθεώρηση Spiegel σε ένα εκτενές άρθρο της για τα πρόσφατα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]«Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ χαιρετίστηκαν ως μια αντανάκλαση της σύγχρονης Τουρκίας. Ενωμένο από ένα κοινό στόχο, ένα ετερόκλητο πλήθος διαδηλωτών εξέφρασε την οργή του απέναντι στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»[/quote_text], σημειώνει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, ανταποκριτής του οποίου μίλησε με Τούρκους που έζησαν από πρώτο χέρι τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Ήρθε η ώρα οι Τούρκοι να ξυπνήσουν επιτέλους», λέει στο Spiegel ο Γιοοσούφ, κουρδικής καταγωγής. Συμμετείχε στις ομάδες περιφρούρησης του καταυλισμού των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, ενός αυτοσχέδιου μικρού χωριού που ονομάζεται περιπαικτικά «Capulcu», η λέξη με την οποία χαρακτήρισε ο Ερντογάν τους διαδηλωτές και σημαίνει «πλιατσικολόγος». «Ο καταυλισμός αυτός ήταν ο σπόρος του νέου τούρκικου κινήματος αντίστασης. Πολλά άλλαξαν αυτές τις μέρες, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο με πριν, γιατί συνέβη κάτι πολύ σημαντικό: γκρεμίσαμε τον φόβο που ένιωθαν οι άνθρωποι -απέναντι στη κυβέρνηση- και πλέον γνωρίζουν πως μπορούν όχι μόνο να πουν τη γνώμη τους θαρραλέα, αλλά και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», λέει ο 29χρονος προγραμματιστής υπολογιστών. «Εμείς δεν είμαστε πλιατσικολόγοι, είμαστε ο λαός, αλλά ακόμη δεν έχουμε κερδίσει αυτή τη μάχη. Προσωπικά δεν ήμουν διατεθειμένη να αποχωρήσω από τον καταυλισμό και δεν φοβάμαι για τη ζωή μου», προσθέτει η δασκάλα Φατμά Ντογκάν.

 

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έκανε ό, τι μπορούσε για να παρεισφρήσει στον καταυλισμό. Αστυνομικοί που παρίσταναν τους τουρίστες ήταν ακροβολισμένοι παντού και έβγαζαν φωτογραφίες – δήθεν «τουριστικές» – αλλά γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Γιούσεφ κάποια στιγμή εντόπισε δυο ασφαλίτες με πολιτικά. Πήγε και τους ρώτησε ευθέως για ποιο λόγο τραβάνε φωτογραφίες. Στον ισχυρισμό τους πως είναι τουρίστες, ο 29χρονος ήλεγξε τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει: ελάχιστες έδειχναν γενικές απόψεις, σχεδόν όλες έκαναν «ζουμ» πάνω στα πρόσωπα των διαδηλωτών – ένα στοιχείο αρκετά ενοχοποιητικό ώστε να τους κατασχέσει τη κάρτα μνήμης με τις ψηφιακές φωτογραφίες και να τους διώξει κακήν κακώς από τον καταυλισμό.

«Ο στόχος μας επετεύχθη: ο Ερντογάν έχει φοβηθεί», ισχυρίζεται ο Γιούσεφ, που θεωρεί τους καταληψίες «θεματοφύλακες της δημοκρατίας».

Αρκετοί διαδηλωτές πάντως, ισχυρίζονται πως η κατάληψη της πλατείας Ταξίμ εκπλήρωσε ένα σημαντικό σκοπό: την λαϊκή αφύπνιση και τον εκφοβισμό της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ