Έπειτα από διάσκεψη των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία διήρκησε τέσσερις ώρες, οι ανώτατοι δικαστές με πλειοψηφία 16-9 τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού των προσφύγων των τηλεοπτικών σταθμών και έκριναν ότι όλες οι προσφυγές είναι βάσιμες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Κατόπιν αυτών ο εισηγητής της υπόθεσης Γ. Παπαγεωργίου ξεκίνησε να αναπτύσσει τη πρόταση προς τους συναδέλφους του αλλά η διάσκεψη διακόπηκε για επόμενη ημέρα. Στην επόμενη διάσκεψη θα κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του νόμου που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
Δικαστικές πηγές που συνομίλησαν με το ereportaz έκαναν λόγο για έντονα φορτισμένη διάσκεψη στην σκιά της υπόθεσης δημοσιοποίησης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (προ διετίας) μεταξύ του αντιπροέδρου του ΣτΕ και δικαστικής λειτουργού. Για την συγκεκριμένη υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος ζήτησε την διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας η οποία χαρακτηρίζεται ως παράνομη από νομικούς κύκλους καθώς στηρίζεται σε παράνομο αποδεικτικό υλικό.
Όπως και να έχει όμως η «υπόθεση Ράντου» φαίνεται να λειτούργησε ως μπούμεραγκ για τους υπολογισμούς του Μαξίμου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συσπείρωσε τους συμβούλους της Επικρατειάς.
Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα
Νωρίτερα η Ολομέλεια του ΣΤΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Star και της Κυπριακής εταιρείας «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP). Οι τηλεοπτικές εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης. Το σκεπτικό των αποφάσεων των ασφαλιστικών μέτρων θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, στη συνεδρίασή της 28ης Σεπτεμβρίου απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ήταν ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).
Το σκεπτικό αυτής της απόφασης δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το σκεπτικό του ΣτΕ είχε μπει στην ουσία και είχε κρίνει ότι η ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι προς επιτακτικό δημόσιο συμφέρον.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης.
Ακυρώνεται ο Νόμος εκτός εάν…
Πλέον, όλες οι νομικές εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αυτό που το ereportaz είχε δημοσιεύσει από την πρώτη στιγμή: Ότι δηλαδή είναι εξαιρετικά δύσκολο από την στιγμή που η συζήτηση γίνει για την ουσία της υπόθεσης, ο Νόμος Παππά να μην κριθεί αντισυνταγματικός.
Αρκεί βέβαια να ολοκληρωθεί η διάσκεψη ομαλά χωρίς την «απώλεια» κάποιου άλλου μέλους της Ολομέλειας. Αυτό ισχύει καθώς ήδη ένα μέλος της διάσκεψης της Ολομέλειας εισήχθη στην εντατική, μετά από καρδιακό επεισόδιο, ενώ ταυτόχρονα, άλλος ένας σύμβουλος της Επικρατείας (αναπληρωματικό μέλος), ο οποίος είχε σπάσει το πόδι του, είναι σε αναρρωτική άδεια.