Του Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλου
Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι η μεγάλη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι συστημικές τράπεζες για το 2020. Μετά τη δεκαετή κρίση που οδήγησε σε μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς την πιστωτική επέκταση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον τη ρευστότητα, όπως τονίζουν επιτελικά τους στελέχη, σε κάθε ευκαιρία δημόσιας παρέμβασής τους, να χρηματοδοτήσουν ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα αυτή, όπως αναφέρουν τα ίδια, αποτελεί το γεγονός ότι έχουν πλέον τεθεί οι βάσεις για δραστικό περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούσε ανατρεπτικό παράγοντα στην προσπάθεια των τραπεζών να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Η πιάτσα, όμως, άλλα λέει και δυστυχώς αυτά που λέει είναι απολύτως σωστά. «Είναι γνωστό ότι στην αγορά σήμερα υπάρχουν 2-3 και 4 ακόμα ταχύτητες. Οι μεν μεγάλοι με επιτόκια 3% και ανοιχτά δάνεια, οι μεσαίοι με 5-7% και ‘σκίσιμο’, οι πιο μικροί με 9-11% και τριπλάσιες προσημειώσεις από τα δάνεια (τα οποία αν είναι και αλληλόχρεοι κόβονται για πλάκα χωρίς ειδοποίηση!). Οι υπόλοιποι είναι απλά κομμένοι εντελώς. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες προσπαθούν απελπισμένα να δώσουν δάνεια για αυτοκίνητα με επιτόκιο 7-11% αλλά και δάνεια σε πολύ μεγάλα πρότζεκτ 50 -100 εκατ. με επιτόκιο 3%, όπως στον Σπύρο Λάτση για το Ελληνικό. Σε όλο το ενδιάμεσο κομμάτι – και ειδικά στους μικρούς – όλο λόγια και από ουσία μηδέν δυστυχώς».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, είτε από επίσημες ανακοινώσεις είτε από πληροφορίες, οι νέες χρηματοδοτήσεις για το 2020 θα κυμανθούν γύρω στα 15 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ, η Εθνική το 2020 θα δώσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank για την επόμενη τριετία προγραμματίζει νέες εκταμιεύσεις 9 δισ. ευρώ. Επίσης και η Alpha Bank προγραμματίζει νέες εκταμιεύσεις 14 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα τριετίας.
Νέες χρηματοδοτήσεις έχουν στη στρατηγική τους και η Attica Bank, αλλά και η HSBC που είναι σήμερα η μόνη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Στην τελευταία του έκθεση ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, άφησε αιχμές για τις τράπεζες λέγοντας ότι «όσον αφορά τα νοικοκυριά, η πιστωτική ‘συστολή’ – δηλαδή η απροθυμία τραπεζικού δανεισμού – συνεχίζεται χωρίς σημάδια συγκράτησης».
Και χωρίς δανειοδοτήσεις, η οικονομία δεν παίρνει μπροστά, όσο και αν το θέλει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί της.
* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής