Όπως έχει αποδειχθεί, το στρες συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιοπάθειας, ψυχικών νοσημάτων, γαστρεντερικών αλλά και μεταβολικών διαταραχών, καθώς επηρεάζει κάθε επιμέρους όργανο και σύστημα του σώματος. Μάλιστα, το στρες έχει «κατηγορηθεί» και για το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, με τους επιστήμονες ωστόσο να διαφωνούν.
«Το στρες δεν προκαλεί την πρόωρη εμφάνιση των λευκών», δηλώνει κατηγορηματικά ο Δρ. Κεν Άντερσον, ιδρυτής του κέντρου επιστημών Anderson Hair Sciences Center στην Ατλάντα των ΗΠΑ, καθώς δε φαίνεται να υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υποθετική συνθήκη.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια υποδεικνύει ότι οι βλάβες στην επιδερμίδα του κρανίου γύρω από το θύλακα της τρίχας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των μελανοκυττάρων που δίνουν χρώμα στην τρίχα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, ώστε να αποδειχθεί ότι το στρες μπορεί πράγματι να κάνει τα μαλλιά να ασπρίσουν πολύ νωρίς.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η απώλεια του φυσικού χρώματος των μαλλιών είναι απόρροια της φυσιολογικής απώλειας μελανίνης με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, παράγοντες όπως η έκθεση σε χημικά και οι κλιματικές μεταβολές μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια των χρωστικών της τρίχας.
Πηγή: onmed.gr