Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διέταξε σήμερα την Τουρκία να αποφυλακίσει τον αντιπολιτευόμενο Οσμάν Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Ο 63χρονος Καβαλά, μαικήνας και προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.
Το γεγονός ότι ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή «υποδηλώνει την άρνηση των (τουρκικών) αρχών να υπακούσουν σε αυτήν την εντολή του Δικαστηρίου», αναφέρει η Επιτροπή των Υπουργών.
Το όργανο αυτό, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ή οι εκπρόσωποί τους συνεδρίαζε από την Τρίτη μέχρι και χθες Πέμπτη για να εξετάσει αν έχουν εκτελεστεί οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καθώς η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση του 2019, η Επιτροπή «εξέφρασε τη βούλησή της να γνωστοποιήσει επισήμως στην Τουρκία την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη διαδικασία» σε βάρος της στην επόμενη συνεδρίασή της (30 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου), εφόσον ο Καβαλά δεν έχει αποφυλακιστεί μέχρι τότε.
Η διαδικασία αυτή, για την έγκριση της οποίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των χωρών μελών (δηλαδή 32 σε σύνολο 47) ώστε να επικυρωθούν οι τυχόν κυρώσεις, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, το 2017. Και σε εκείνη την περίπτωση το Μπακού δεν αποφυλάκιζε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Ιλγκάρ Μαμάντοφ. Απέναντι στην απειλή των κυρώσεων ο Μαμάντοφ αποφυλακίστηκε τελικά τον Αύγουστο του 2018.
Ποιός είναι ο Οσμάν Καβαλά
Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας», εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης χωρίς καν να έχει καταδικασθεί
Ο τούρκος μαικήνας παραμένει φυλακισμένος παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου τον Φεβρουάριο για την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.
Ο Οσμάν Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός.
Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως ετέθη υπό κράτησιν στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.
Οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #freeOsmanKavala.
Η φυλάκισή του τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύτηκε από μαζικές διώξεις.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Οσμάν Καβαλά εργάσθηκε για μία «καλύτερη Τουρκία», χωρίς διακρίσεις, σε μία στιγμή που η τουρκική κοινωνία παραμένει πολωμένη απέναντι σε καυτά θέματα όπως ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους ή το κουρδικό ζήτημα.
«Πιστεύω ότι ο Οσμάν εκτιμούσε πάντοτε την αξία των πρωτοβουλιών των πολιτών για το κοινό καλό», δηλώνει η Εμμα Σίνκλερ-Γουέμπ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch. «Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα πραξικόπημα. Είναι εξοργιστικό να γίνεται στόχος σε ένα ακατανόητο πολιτικό παιγνίδι».
Η επιλογή του Οσμάν Καβαλά να αφιερωθεί σε ακανθώδη ζητήματα, αντί να διάγει απλώς μία άνετη ζωή, του δίνουν ένα προφίλ που έχει τροφοδοτήσει σειρά θεωριών συνωμοσίας.
Ο τουρκικός κυβερνητικός Τύπος του έχει δώσει το προσωνύμιο «κόκκινος δισεκατομμυριούχος», συγκρίνοντάς τον με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, που αποτελεί στόχο πολλών αυταρχικών ηγετών στον κόσμο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως επιτεθεί εναντίον του κατηγορώντας τον ότι είναι ο εκπρόσωπος του Σόρος στην Τουρκία» και ότι «χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες».
Ο Οσμάν Καβαλά «υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά μετρημένος και σωστός», δηλώνει ο Αντριου Γκάρντενερ, της Διεθνούς Αμνηστίας. «Στον αντίποδα της παράλογης εικόνας που δίνουν γι΄αυτόν».
Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε ποιες κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στην Τουρκία.
Διαβάστε ακόμη
Το Ανώτατο τουρκικό Δικαστήριο θεωρεί νόμιμη την προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά
Τουρκία: Πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016