Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Το ταξίδι του Πούτιν στο Ιράν και οι επιδιωκόμενοι στόχοι της Μόσχας

Ταξίδι με πολλά μηνύματα και στόχους από τον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα. Ο Ρώσος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Ιράν για να αποδείξει πως η Ρωσία δεν έχει χάσει, παντελώς, τη θέση της στη διεθνή σκηνή μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό θα είναι μόλις το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τον Φεβρουάριο και αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό και τον Τούρκο ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψή του στην Τεχεράνη αντανακλά τη σημασία που αποδίδει ο Πούτιν στη διατήρηση της επιρροής που απέκτησε η Ρωσία από την πολυετή στρατιωτική και διπλωματική παρέμβασή της στη Μέση Ανατολή, γράφει η Wall Street Journal.

Το ταξίδι αυτό έρχεται μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Μέση Ανατολή όπου προσπάθησε να συσπειρώσει το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, η επιρροή των οποίων έχει αυξηθεί, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την παρουσία τους στην περιοχή.

Η Χάνα Νότε, ανώτερη επιστημονική συνεργάτης στο Center for Disarmament and Non-Proliferation της Βιέννης, επεσήμανε πως η διατήρηση της επιρροής στην περιοχή – και η επέκτασή της – είναι εξεχούσης σημασίας για τη Μόσχα, δεδομένης της πίεσης από τη Δύση και της απομόνωσης.

Η Ρωσία «αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει μέλλον με τη Δύση. Έχει χαθεί» προσέθεσε και εκτίμησε πως το μέλλον της χώρας «θα πρέπει να βρεθεί στον παγκόσμιο Νότο».

Ο Πούτιν θα επιχειρήσει να εδραιώσει τη σχέση Ρωσίας – Ιράν, γνωστού αντιπάλου των ΗΠΑ, που έχει δεχθεί πολλαπλές κυρώσεις. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, Ρώσοι αξιωματούχοι ταξίδεψαν στο Ιράν για να εκτιμήσουν την περίπτωση προμήθειας πολεμικών drone, που – σύμφωνα με τις αμερικανικές πληροφορίες – μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, θα έρθει την ώρα που η Τουρκία έχει επιτύχει να κερδίσει κεντρικό ρόλο όσον αφορά στον πόλεμο. Το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, που πριν από τον πόλεμο είχε ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, πούλησε drone στην Ουκρανία, βελτίωσε τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παρά την ενίοτε τεταμένη σχέση του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν παίζει τον «διαιτητή» σε ένα πιθανό σχέδιο δημιουργίας διαδρόμου για τις εξαγωγές σιτηρών που έχουν «παγιδευτεί» στην Ουκρανία, καθώς και για ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πολλά διακυβεύονται στη συνάντηση τους, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να συζητήσουν μια πρόταση του ΟΗΕ για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, την τουρκική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πρόσφατες τουρκικές απειλές για νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

Ρώσος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής – γνωστός για τη στήριξή του στο Κρεμλίνο – σημείωσε πως η επίσκεψη Πούτιν στην Τεχεράνη είναι ενδεικτική της εξωτερικής πολιτικής που πιστεύει η χώρα ότι πρέπει να έχει.

Τον περασμένο μήνα, οι πρόεδροι Ρωσίας και Ιράν είχαν συναντηθεί στο Τουρκμενιστάν, στο πλαίσιο περιφερειακής συνόδου, και όπως παρατηρεί ο Μαρκ Κατζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Mason και ειδικός στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Μέση Ανατολή, η Ρωσία εναποθέτει μεγάλη προσπάθεια στις σχέσεις της με τους Ιρανούς.

Η Μόσχα φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας σιτηρών στο Ιράν, ο πληθυσμός του οποίου έχει πληγεί σκληρά από τον πληθωρισμό στις τιμές τροφίμων, με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Τεχεράνης στην παράκαμψη των κυρώσεων, λένε Ιρανοί επιχειρηματίες και αξιωματούχοι.

Τον Μάιο, άλλωστε, είχε γίνει γνωστή συμφωνία για την προμήθεια του Ιράν με πέντε εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Οι Ρώσοι συρρέουν τώρα στην Ισλαμική Δημοκρατία, συχνά για να συζητήσουν τρόπους παράκαμψης των κυρώσεων, λένε Ιρανοί. Οι συμφωνίες που βρίσκονται στο «τραπέζι» περιλαμβάνουν την πώληση ρουχισμού και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων.

Το ταξίδι του Πούτιν, θα μπορούσε, επίσης, να κατευνάσει τις πρόσφατες τριβές με την Τεχεράνη, που κατέκρινε τη μείωση της προμήθειας με πετρέλαιο, ελέω των συμφωνιών με Κίνα και άλλους ασιατικούς αγοραστές.

Διαβάστε επίσης

Απόπειρα δηλητηρίασης κατά του στενότερου συνεργάτη του Πούτιν

“Ρωσικό χειμώνα” στην Ε.Ε. με αέριο, τρόφιμα και λιπάσματα ετοιμάζει ο Πούτιν!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ