Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Το θρίλερ της Αμαλιάδας: Οι 3+1 ιατροδικαστικές εκθέσεις και τα ευρήματα ασφυξίας

Τι δηλώνουν στην «Μ» διακεκριμένοι ιατροδικαστές για τα νεκρά παιδιά

Κοινό εύρημα και στα τέσσερα βρέφη που πέθαναν είναι το οίδημα στον εγκέφαλο!

Κοινά ευρήματα που «δείχνουν» ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι των τεσσάρων μωρών τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε Ηλεία και Αχαΐα οφείλονται σε στέρηση οξυγόνου, χωρίς όμως να προκύπτουν παθολογικά αίτια, παρουσιάζει η έρευνα της «Μ».

Διακεκριμένοι ιατροδικαστές, με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα, κάνουν λόγο μάλιστα για ευρήματα που παραπέμπουν σε ασφυξία. Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι θάνατοι έγιναν παρουσία της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου. Κοινό εύρημα και στα τέσσερα βρέφη που πέθαναν είναι το οίδημα στον εγκέφαλο (αδελφή Ειρήνης Μουρτζούκου το 2014, βρέφος 6 μηνών κουμπάρας 24χρονης το 2021, αβάπτιστο νεογνό 19 ημερών Ειρήνης το 2022 και η Μαρία – Φρειδερίκη ηλικίας 60 ημερών που πέθανε τον Οκτώβριο του 2023). Εκκρεμεί ακόμα το πόρισμα για τον θάνατο του 15 μηνών Παναγιωτάκη τον Αύγουστο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν σταλεί ακόμα τα πλακίδια με τα ιστοτεμάχια για ανάλυση στην Αθήνα, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί εισαγγελική παραγγελία.

«Εκκωφαντικό εύρημα»

Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε την «έντονου βαθμού μικροφυσαλιδώδη στεάτωση» που διαπιστώθηκε στο ήπαρ και των δύο νεκρών βρεφών της Ειρήνης Μουρτζούκου ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων. Ο ίδιος σε ανάρτηση που έκανε στο Χ -πρώην Twitter-, αναφερόμενος στην αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς που είχε το δεύτερο βρέφος της 24χρονης, έγραψε: «Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία της παιδιατρικής οφθαλμολογίας, η αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς σε βρέφη και παιδιά δύναται να οφείλεται σε ασφυξία». Θέμα που διαβάσατε πρώτοι εδώ στην «Μ» την περασμένη εβδομάδα. Υποξία υποδηλώνουν και άλλα κοινά ευρήματα στα δύο μωράκια της 24χρονης, όπως η εικόνα «έναστρου
ουρανού» στον θύμο αδένα των δύο βρεφών της 24χρονης, το οίδημα και η έντονη συμφόρηση σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και η σπλήνα.
Κοινή συνισταμένη των θανάτων αποτελεί το ότι ξαφνικά -σύμφωνα με τις περιγραφές της 24χρονης- τα βρέφη παρουσίασαν δυσκολία στην αναπνοή, έχασαν το χρώμα τους και τελικά κατέληξαν.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι ιατροδικαστές στην Πάτρα υιοθέτησαν ως αιτία θανάτου στα τρία από τα τέσσερα βρέφη τη διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας (αλλοιώσεις διάμεσης πνευμονίτιδας – για την κόρη της Κατερίνας).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή δεν αποτελεί την αιτία θανάτου. Όσον αφορά τη μόλις δύο μηνών Μαρία – Φρειδερίκη, η οποία πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 2023 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το πόρισμα του ιατροδικαστή Κωνσταντίνου Κούβαρη κάνει λόγο για αιφνίδιο θάνατο παθολογικής αιτιολογίας με ιστορικό επιληψίας.
Μετά την εισαγγελική παραγγελία να γίνει έρευνα αναμένεται να εξεταστούν αναλυτικά οι θάνατοι των βρεφών, ενώ αναμένεται το πόρισμα για τον ξαφνικό χαμό του ηλικίας 15 μηνών Παναγιωτάκη καθώς εκκρεμούν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

Το βρέφος της Κατερίνας και η κενοτοπιώδης εκφύλιση

Στην ιστολογική που υπογράφει ο παθολογοανατόμος Εμμανουήλ Αγαπητός για τον θάνατο του βρέφους το 2021 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διαπίστωσε την ύπαρξη: «Κατά τόπους κενοτοπιώδους εκφύλισης ηπατικών κυττάρων ως επί υποξίας».

Εύρημα που είχε εντοπίσει ο ίδιος και στην περίπτωση της Μαλένας Δασκαλάκη, το οποίο όμως μετέφρασε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα ως «ηπατική ανεπάρκεια», με τα γνωστά αποτελέσματα. Στην κατάθεση που έδωσε την Πέμπτη στο ΜΟΔ ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κενοτοπιώδης εκφύλιση του ήπατος δεν μπορεί να είναι ηπατική ανεπάρκεια και πολύ περισσότερο δεν είναι αιτία θανάτου. Δεν μπορούμε να ξανα-ανακαλύψουμε την Ιατρική. Μερικά πράγματα είναι κάθετα. Δεν χωράει άλλη εξήγηση!».

Το μη ειδικό αυτό εύρημα συναντάται και σε ασφυξία, σύμφωνα με το βιβλίο Ιατροδικαστικής του Δημήτρη Ψαρούλη. Στην ιατροδικαστική έκθεση που διενήργησε στις 4 Φεβρουαρίου 2021 ο Ανδρέας Γκότσης, ιατροδικαστής Β΄ Τάξεως της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, για το μωράκι της Κατερίνας, κουμπάρας της 24χρονης, αναφέρει ότι «ο θάνατος του αβάπτιστου θήλεος επήλθε συνεπεία διάμεσης πνευμονίτιδας της παιδικής ηλικίας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν διέκρινε κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις, μακροσκοπικώς ορατές σε κεφάλι, πρόσωπο, λαιμό, στόμα, θώρακα και άλλα σημεία του σώματος.

Σημειώνει ότι κατά την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκαν: Ήπια διαταραχή της αρχιτεκτονικής του φλοιού του εγκεφάλου και ήπιο εγκεφαλικό οίδημα. Ερυθροί νευρώνες.

Ο ίδιος καταγράφει μεν στην έκθεσή του το εύρημα του παθολογοανατόμου για «συμφόρηση των κολπωδών πυλαίων τριχοειδών του ήπατος», αλλά δεν φαίνεται να τον επηρέασε όσον αφορά το πόρισμα που έβγαλε.

Σύμφωνα με την ιστολογική έκθεση που αποκαλύπτει η «Μ», στους πνεύμονες εντοπίστηκαν «αλλοιώσεις διάμεσης πνευμονίτιδας παιδικής ηλικίας».

Στα επινεφρίδια: Συμφόρηση κεντρικής μοίρας.

Η καρδιά βρέθηκε «καλώς διαπλασμένη χωρίς ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις», όπως και η λαρυγγική συσκευή.

Ο ιατροδικαστής σημειώνει ότι «η ήπια διαταραχή της αρχιτεκτονικής του φλοιού του εγκεφάλου είναι συμβατή με το αναφερόμενο ιστορικό επιληπτικών κρίσεων. Αναφέρει ακόμα ότι «η λεβετιρακετάμη που ανιχνεύθηκε στο αποσταλέν δείγμα αίματος ήταν σε θεραπευτικές συγκεντρώσεις».

Γρηγόρης Λέων – Ιατροδικαστής: «Ευρήματα συμβατά με ασφυξία»

βρέφοςΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι, είτε μιλάμε για συμφόρηση και οίδημα είτε μιλάμε για κυάνωση, είναι ευρήματα τα οποία υπάρχουν σε περιστατικά ασφυξίας. Προφανώς είναι μια ισχυρή εκδοχή της ασφυξίας αυτά που έχουν παρουσιαστεί δημόσια ως ιατροδικαστικά ευρήματα και για τα τρία παιδιά που έχουν χαθεί. Προφανώς αναμένουμε και τα αποτελέσματα του τέταρτου παιδιού.

Έχουμε ως δεδομένο κατά πρώτο λόγο ότι υπάρχουν κοινά ιατροδικαστικά ευρήματα. Κατά δεύτερο λόγο ότι υπάρχει ένα άτομο το οποίο βρίσκεται σε όλα τα περιστατικά δίπλα στα παιδιά. Όσον αφορά το συγκεκριμένο άτομο έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης – και καλά κάνει. Σε αυτές τις συνεντεύξεις προκύπτει ότι το πρόβλημα των παιδιών επικεντρώνεται στην έλλειψη οξυγόνου, είτε αναφέροντας την έλλειψη οξυγόνου είτε κάνοντας λόγο για συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν σε αυτήν, όπως για παράδειγμα ‘‘μελάνιασε’’, ‘‘δεν ανέπνεε καλά’’ κ.ά.

Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν για να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Βλέπουμε ακόμα ότι αυτή η έλλειψη οξυγόνου είναι συμβατή και με τα κοινά ευρήματα των παιδιών, όπως παρουσιάζονται: Το οίδημα π.χ. σε κάποια όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, η συμφόρηση στα όργανα. Ένα άλλο κοινό εύρημα που παρουσιάζεται είναι για παράδειγμα η κενοτοπιώδης εκφύλιση του ήπατος. Ουσιαστικά πάλι μιλάμε για ένα εύρημα το οποίο παραπέμπει σε έλλειψη οξυγόνου στο συγκεκριμένο όργανο. Άρα όλα τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δηλώνουν ότι η κοπέλα έχει ορθώς επικεντρώσει τα λεγόμενά της στην έλλειψη οξυγόνου. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στο τέταρτο παιδί το τι ακριβώς έχει συμβεί μετά το πέρας των ιατροδικαστικών, ώστε να δούμε αν πράγματι και στο νεκρό μωρό του 2024 θα έχουμε ουσιαστικά τα ίδια κοινά ευρήματα και την ίδια γενεσιουργό αιτία, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη οξυγόνου.

Ελπίδα Σπανουδάκη – Ιατροδικαστής: «Δεν είναι αιτία θανάτου η διάμεση πνευμονίτιδα»

 

βρέφος«Από την ιστολογική εικόνα σε όλα τα βρέφη βλέπουμε μια αιτία θανάτου που είναι ένα παθολογικό εύρημα. Δεν είναι αιτία θανάτου η διάμεση πνευμονίτιδα. Ο ιατροδικαστής πρέπει να διερευνήσει, να συλλέξει όλες εκείνες τις πληροφορίες, ποια ήταν η αιτία της διάμεσης πνευμονίας για παράδειγμα, τι προκάλεσε την υποξία, γιατί έπεσε το οξυγόνο. Βλέπετε ότι αναφερόμαστε συνέχεια σε μεμονωμένα ευρήματα που προκύπτουν από τις ιστολογικές εξετάσεις και τα οποία κατά κύριο λόγο δεν έχουν τοποθετηθεί στη βάση ευρημάτων συνολικά. Παράδειγμα το βρέφος το οποίο νοσηλεύτηκε στο Παίδων για αρκετές ημέρες.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, ο ιατροδικαστής δεν έλαβε τον ιατρικό φάκελο του βρέφους ώστε να συνεκτιμήσει το ιστολογικό αποτέλεσμα που είχε με τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση δεδομένων ώστε οι ιατροδικαστές να κάνουν μια συνεκτίμηση των ευρημάτων. Δεν γίνεται να βγάζουμε αιτία θανάτου -και αναφέρομαι σε συναδέλφους μου- μόνο με την ιστολογική εξέταση. Παίρνω το αποτέλεσμα του παθολογοανατόμου και το βάζω αιτία θανάτου. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Οι ιατροδικαστές πρέπει να λάβουν αντίγραφο ιατρικού φακέλου αν το άτομο έχει νοσηλευτεί, να μάθουν το ιστορικό, αν υπήρχε άτομο δίπλα στο πρόσωπο που πέθανε και να γνωρίζουν την κλινική εικόνα που εμφάνιζε το κάθε βρέφος. Πληροφορίες πολύ σημαντικές. Δεν μπορείς να λάβεις σωστό αποτέλεσμα και να φτάσεις στη σωστή αιτία θανάτου αν δεν τα κάνεις όλα αυτά».

Η νοσηλεία «θρίλερ»

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει ο αιφνίδιος θάνατος του δύο μηνών βρέφους της Ειρήνης Μουρτζούκου στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις που έκαναν στη μικρή Μαρία – Φρειδερίκη και αποκαλύπτει η «Μ» δεν έδειξαν κάποιο παθολογικό στοιχείο που να δικαιολογεί την αιφνίδια απώλεια του μωρού μετά από 33 ημέρες νοσηλείας στο «Καραμανδάνειο» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η Ειρήνη Μουρτζούκου σε κατάθεσή της στο νεκροτομείο Αθηνών ανέφερε για το δεύτερο παιδί που έχασε:

«Στις 14 Σεπτεμβρίου στο σπίτι το βράδυ η 26 ημερών κόρη μου έχανε τις αισθήσεις της. Κάλεσα ασθενοφόρο, ήρθε σε 10 λεπτά, η μικρή είχε επανέλθει. Πήγαμε στο Κέντρο Υγείας Αχαΐας, εξετάσθηκε, είχε καλά οξυγόνο και αντιδρούσε φυσιολογικά. Θεώρησαν απαραίτητο να πάει στο ‘‘Καραμανδάνειο’’ για περαιτέρω εξετάσεις λόγω αυτού που έπαθε και ότι ήταν νεογέννητο. Στο ‘‘Καραμανδάνειο’’ φτάσαμε με ασθενοφόρο, την εξέτασαν, ήταν όλα φυσιολογικά, έκαναν και παρακέντηση. Μου είπαν πρέπει να μπει εντατική λόγω του ότι είναι νεογέννητο».

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Την επόμενη μέρα η Μαρία – Φρειδερίκη υποβάλλεται σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στο νοσοκομείο με αναφερόμενο επεισόδιο «διαταραχής επιπέδου συνείδησης». Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για το ηλικίας 21 ημερών κοριτσάκι αναφέρει:
– Αναφερόμενο επεισόδιο διαταραχής επιπέδου συνείδησης, χωρίς ειδικούς χαρακτήρες.
– Βρέφος σε εγρήγορση. Καταγράφεται διάγραμμα καλά ανεπτυγμένο και συμμετρικό και στα δύο ημισφαίρια.
– Στην πορεία η ασθενής κοιμάται και καταγράφονται φυσιολογικά φαινόμενα ύπνου για την ηλικία της.
– Ασυμμετρίες ή επιληπτόμορφα στοιχεία δεν καταγράφονται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Φυσιολογικό διάγραμμα εγρήγορσης και αυθόρμητου ύπνου.

Αυξημένοι δείκτες

Οι αιματολογικές εξετάσεις της Μαρίας – Φρειδερίκης στις 15/9/2023 στο «Καραμανδάνειο» δείχνουν ελαφρά αυξημένη την ουσία τροπονίνη στα 41,2 pg/Ml, ενώ οι φυσιολογικές τιμές για την ηλικία του μωρού είναι <34,6. Η τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Πολύ αυξημένη βρέθηκε η κρεατινική κινάση (CK η CPK) 2816 IU/l, ενώ οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται 30-180 IU/l. Πρόκειται για ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στους μυς μας, αλλά και σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Η αύξησή της μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες από υποξία και λοιμώξεις μέχρι καρδιακά νοσήματα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου η Μαρία – Φρειδερίκη μαζί με τη μητέρα της μεταφέρονται με ασθενοφόρο από το «Καραμανδάνειο» με αιτία:
– Παροξυσμικό επεισόδιο διαταραχής του επιπέδου συνείδησης.
– Αιμορραγία οπίσθιου πόλου στα μάτια.

Οι γιατροί δεν διακρίνουν κάποιο πρόβλημα. Παρατηρείται φύσημα 2/6 συστολικό με αντανάκλαση στη ράχη. Δίνεται σύσταση για περαιτέρω μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις. Ζητείται να διερευνηθεί η αιτία θανάτου του πρώτου βρέφους της μητέρας, ώστε επί αιφνίδιου θανάτου να διενεργηθεί πιθανόν γονιδιακός έλεγχος στο παιδί. Ζητείται ακόμα ο φάκελος της Ζωής – Ηλιάννας Μουρτζούκου, αδελφής της Ειρήνης που νοσηλεύτηκε το 2014. Τις επόμενες ημέρες γίνεται γνωστό το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο της θείας: διάμεση πνευμονίτιδα.

Στη μαγνητική και την αξονική τομογραφία εγκεφάλου που γίνονται τις επόμενες ημέρες δεν διαπιστώνεται κάτι παθολογικό. Η Μαρία – Φρειδερίκη εξετάζεται από τους γιατρούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι το κοριτσάκι έχει «ανοιχτούς οφθαλμούς, πρόσωπο συμμετρικά εκφραστικό χωρίς εμφανείς παθολογικές κινήσεις οφθαλμών, θηλαστικές κινήσεις και ικανοποιητικό τόνο για την ηλικία του».

Υπερηχογράφημα εγκεφάλου βρέφους
Το ιατρικό ιστορικό του δεύτερου βρέφους
Ιστολογική βρέφους

Οι «καθαρές» εξετάσεις εγκεφάλου και τα επεισόδια

Υπερηχογράφημα εγκεφάλου

Στις 2 Οκτωβρίου το κοριτσάκι υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα εγκεφάλου, το οποίο είναι χωρίς εμφανή παθολογικά ευρήματα. Σε αυτό παρατηρείται μια «αδρή αποτιτάνωση στα θαλαμοραβδωτά αγγεία αριστερά».
– Ελέγχεται ήπια διεύρυνση του υπαραχνοειδούς χώρου.
Καθαρή είναι και η αξονική τομογραφία εγκεφάλου του 2 μηνών βρέφους που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
– Δεν απεικονίζονται εμφανείς περιοχές παθολογικής πυκνότητας.
– Χωρίς ανάδειξη κατάγματος / επι/υποσκληρίδιου αιματώματος.
– Χωρίς εικόνα ενδοπαρεγχυματικής ή ενδοκοιλιακής αιμορραγίας.
– Κατάληψη του υπό διαμόρφωση αριστερού ιγμορείου άντρου.

Τα επεισόδια

Στις 8.30 το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου το μωράκι εμφανίζει αιφνιδίως
– Ταχύπνοια
– Ωχρότητα
– Γογγυσμό
– Οριζόντιες κινήσεις νυσταγμού χωρίς να παρακολουθεί και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα.
– Οι κόρες των ματιών τoυ αντιδρούν στο φως.
Η μικρή Μαρία – Φρειδερίκη μετά το επεισόδιο, που έχει διάρκεια περίπου 4 λεπτά, έχει υπνηλία και σταδιακά επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. Την επόμενη μέρα είναι απύρετη και ζωηρή.
Μετά από λίγα λεπτά το κοριτσάκι κλαίει, αντιδρά στα επώδυνα ερεθίσματα, ενώ αργότερα παρουσιάζει υπνηλία.
Υποβάλλεται σε νέα αξονική εγκεφάλου, η οποία βγαίνει «καθαρή».

Η αξονική εγκεφάλου

– Δεν απεικονίζονται εμφανείς περιοχές παθολογικής πυκνότητας.
– Χωρίς ανάδειξη κατάγματος / επι/υποσκληρίδιου αιματώματος.
– Χωρίς εικόνα ενδοπαρεγχυματικής ή ενδοκοιλιακής αιμορραγίας.
Παρατηρείται κατάληψη του υπό διαμόρφωση αριστερού ιγμορείου άντρου.
Το βρέφος τίθεται υπό παρακολούθηση των ζωτικών του λειτουργιών μέσω μόνιτορ. Στις 10.30 το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου το βρέφος εμφανίζει νέο επεισόδιο με:
– Προσήλωση βλέμματος.
– Διαταραχή απαντητικότητας.
– Νυσταγμοειδείς κινήσεις οφθαλμών.
Οι γιατροί χορηγούν στο μωράκι μιδαζολάμη (Epistatus).

«Καθαρό» ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Μετά από ιατρική εντολή το βρέφος υποβάλλεται σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το οποίο αναφέρει ως συμπέρασμα:
– Διάγραμμα εγρήγορσης και ύπνου με καλή οργάνωση για την ηλικία του βρέφους, συμμετρικό.
– Δεν καταγράφονται επιληπτόμορφα στοιχεία.
– Δεν καταγράφεται επεισόδιο όπως περιγράφεται στο ιστορικό της ασθενούς.
– Εφόσον τα επεισόδια παραμένουν και επιτείνονται, συνιστάται καταγραφή μακράς διαρκείας.
Στις 8.30 το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου το μωράκι έχει νέο επεισόδιο. Οι γιατροί διαπιστώνουν:
– Προσήλωση βλέμματος και διαταραχή απαντητικότητας διάρκειας 1 λεπτού.
– Χαλαρό μυϊκό τόνο.
– Απώλεια ούρων – κοπράνων.
Το κοριτσάκι στη συνέχεια αντιδρά στα επώδυνα ερεθίσματα, κλαίει ζωηρά και εμφανίζει ακούσιες μυϊκές συσπάσεις στα άκρα. Τίθεται υπό παρακολούθηση των ζωτικών του λειτουργιών μέσω μόνιτορ. Της χορηγείται το αντιεπιληπτικό Kepra.

Το 19 ημερών νεογνό της Ειρήνης Μουρτζούκου

Μαρία Φρειδερίκη
Το έγγραφο του νοσοκομείου Παίδων για την εισαγωγή της Μαρίας Φρειδερίκης

Θυμίζει Πάτρα

Στις 03.58 το πρωί της 17ης Οκτωβρίου το βρέφος παρουσιάζει νέο αιφνίδιο επεισόδιο. Η μητέρα, που βρίσκεται μαζί με το μωράκι της, ενημερώνει το νοσηλευτικό προσωπικό μόλις ηχεί το μόνιτορ στο οποίο είναι συνδεδεμένο. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία της πρώτης γιατρού που αντικρίζει το βρέφος νεκρό. Πρόκειται για μια εφημερεύουσα ειδικευόμενη η οποία κλήθηκε από την Ειρήνη Μουρτζούκου στις 03.58 τα ξημερώματα: «Κλήθηκα από το νοσηλευτικό προσωπικό ενώ βρισκόμουν στο γραφείο ιατρών και ενημερώθηκα ότι παρουσίασε επεισόδιο απώλειας συνείδησης αιφνιδίως. Η μητέρα ειδοποίησε το νοσηλευτικό προσωπικό μόλις χτύπησε το μόνιτορ στο οποίο ήταν συνδεδεμένο το βρέφος. Διαπίστωσα ότι το βρέφος ήταν απνοϊκό, άσφυγμο, χωρίς περιφερική κυκλοφορία, χωρίς μυϊκό τόνο και με κόρες σε μέση θέση. Αμέσως ενημερώθηκαν η εφημερεύουσα επιμελήτρια της Κλινικής και ο ειδικευόμενος που εφημέρευε επιπλέον. Είχε κληθεί η ΜΕΘ. Ξεκίνησαν άμεσα ΚΑΡΠΑ. Η ασθενής συνδέθηκε στον ηλεκτροκαρδιογράφο και στις 04.05 έφτασε η ΜΕΘ, η οποία διασωλήνωσε το βρέφος και ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ.

Στις 04.00 κλήθηκε και η επίκουρη επιμελήτρια. Όταν μπήκε είχε ήδη ξεκινήσει η ΚΑΡΠΑ από τους ειδικευόμενους, ενώ είχε κληθεί και η ΜΕΘ. Πράγματι στις 04.05 στο δωμάτιο κατέφθασαν οι ιατροί της ΜΕΘ. Βρήκαν το βρέφος άσφυγμο και απνοϊκό με ψυχρά άκρα. Η ιατρός αναφέρει: «Το βρέφος νοσηλευόταν προ μηνός για διερεύνηση επεισοδίων. Έγινε πλήρης έλεγχος από τον οποίο δεν ανευρέθηκαν παθολογικά ευρήματα. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας αναφέρονταν δύο επεισόδια σπασμών, το τελευταίο προ πενθημέρου, για τα οποία δόθηκε αγωγή. Έγιναν πολλαπλοί κύκλοι αδρεναλίνης βάσει πρωτοκόλλου εξειδικευμένης ΚΑΡΠΑ, χωρίς ποτέ το μωρό να ανακτά κυκλοφορία και καρδιακό ρυθμό». Η άτυχη Μαρία – Φρειδερίκη καταλήγει στις 05.15 το πρωί.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δικηγόρος του πατέρα του Παναγιωτάκη μιλά για την επόμενη ημέρα – Παρέμβαση στην εκπομπή του κ. Ντούγκα και του παππού του

Σοκαριστική μαρτυρία στο «OPEN Τώρα» – Τί ποτό έδινε η Ειρήνη στο Παναγιωτάκη για να ηρεμήσει

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ