Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ της Αμαλιάδας που εδώ και ημέρες έχει δει το φως της δημοσιότητας. Οι πρωταγωνιστές της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης που ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές μίλησαν στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
Των Βαγγέλη Τριάντη, Τζένης Μάρκου
– Μιλούν στην «Μ» οι πρωταγωνιστές του απίστευτου θρίλερ της Αμαλιάδας που έχει σοκάρει το πανελλήνιο!
– «Το κάλιο στον οργανισμό του Παναγιωτάκη είχε ένδειξη 10,70, τιμή μη συμβατή με ζώντα οργανισμό!»
Πρόκειται για μια σειρά από πρόσωπα τα οποία κυριολεκτικά «βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα», με κεντρικό πρόσωπο την 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου. Οι μαρτυρίες λοιπόν των πρωταγωνιστών συνθέτουν ένα «παζλ», το οποίο εάν το κοιτάξει κανείς προσεκτικά, πιθανότατα θα πάρει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.
Καταλυτική είναι η μαρτυρία του διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Βαγγέλη Δημητρόπουλου, σχετικά με όσα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο με τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη. Ο γιατρός είναι κατηγορηματικός. Το παιδί όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν νεκρό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζει η πλευρά της Ειρήνης Μουρτζούκου. Πάμε όμως να παραθέσουμε μία προς μία τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών με λεπτομέρειες, γιατί πολλές φορές ο «διάβολος» κρύβεται εκεί.
«Το παιδί ήταν πεθαμένο»
Στις 5 Αυγούστου 2024 ο διευθυντής Γενικής Ιατρικής Βαγγέλης Δημητρόπουλος εργαζόταν στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπως έχει κάνει αμέτρητες φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Ξαφνικά στις 1.10 το μεσημέρι πλησιάζει ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο επέβαιναν τρεις γυναίκες. Ο γιατρός ακούει την κόρνα του αυτοκινήτου επανειλημμένως. Όντας έμπειρος αντιλαμβάνεται ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί.
Από το αυτοκίνητο κατέβηκαν τρεις γυναίκες. Η πρώτη από αυτές, όπως θυμάται ο γιατρός, ήταν «η Ειρήνη Μουρτζούκου και ακολουθούσε μια μαυροφορεμένη γυναίκα η οποία έκλαιγε». Ήταν η μαμά του μικρού Παναγιωτάκη.
Οι γυναίκες κατευθύνθηκαν στον χώρο των επειγόντων περιστατικών. Το ίδιο και ο γιατρός Δημητρόπουλος. Ξαφνικά ακούει την Ειρήνη Μουρτζούκου να φωνάζει δυνατά: «Ο μικρός αδερφός μου δεν ανασαίνει, ο μικρός μου αδερφός δεν αναπνέει». Ο κ. Δημητρόπουλος είναι στο γκισέ στον ίδιο χώρο. Γρήγορα σπεύδει να δει τι συμβαίνει. Όπως θυμάται, η «Ειρήνη πέταξε το παιδί από ύψος 15 με 20 πόντους πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι». Ο γιατρός αρχίζει να εξετάζει τον μικρό Παναγιωτάκη. Όλα γίνονται μέσα σε δευτερόλεπτα.
«Άμεσα σήκωσα το πόδι του παιδιού να δω τι συμβαίνει. Εκείνη τη στιγμή το βλέπω άτονο εντελώς. Το πόδι του μικρού έπεσε κάτω. Σηκώνω το χέρι του παιδιού και έγινε το ίδιο. Με τον φακό του κινητού ρίχνω στα μάτια του παιδιού. Το παιδί ήταν μυδριασμένο και στα δύο μάτια χωρίς κανένα αντανακλαστικό της κόρης. Δηλαδή το παιδί ήταν χωρίς σφυγμό, σε μυδρίαση, δίχως να κάνει κάποια αντίδραση», περιγράφει στην «Μ» ο γιατρός.
Παράλληλα, κρατώντας τον μικρό Παναγιωτάκη στο δεξί του χέρι γυρίζει το παιδί «σε ύπτια θέση και αρχίζει να το χτυπάει στην πλάτη». Από τον Παναγιωτάκη πέφτουν «εμέσματα από γάλα στο χέρι» του κ. Δημητρόπουλου.
Μέσα σε λίγα λεπτά σπεύδουν στο περιστατικό και άλλοι γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου. Μεταφέρουν το βρέφος στο δωμάτιο ανάνηψης και ξεκινούν τις προσπάθειες να το επαναφέρουν στη ζωή.
Ο κ. Δημητρόπουλος είναι κατηγορηματικός. «Το παιδί όταν το έφεραν στο νοσοκομείο ήταν νεκρό». Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να σώσουν τον μικρό Παναγιωτάκη. Ο κ. Δημητρόπουλος τηλεφωνεί στη διοικήτρια του νοσοκομείου. Της ζητεί να «κατέβει άμεσα στα επείγοντα», διότι «έχει στα χέρια του ένα νεκρό παιδί και δεν ξέρει τι εξέλιξη μπορεί να έχει».
Παράλληλα ο γιατρός τηλεφωνεί και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, όπου επαναλαμβάνει ότι «έχει στα επείγοντα ένα νεκρό παιδί στα χέρια του». Γι’ αυτόν τον λόγο ζητεί να σπεύσουν οι αστυνομικοί στο νοσοκομείο.
Οι αστυνομικοί ρωτούν εάν η οικογένεια του μικρού παιδιού είναι Ρομά. Ο γιατρός απαντά όχι, καθώς «ο μικρός αδερφός που το είχε στα χέρια του δεν μου φαίνεται για Ρομά». Ο «μικρός αδερφός» δεν ήταν άλλος από την Ειρήνη Μουρτζούκου.
Οι προσπάθειες των γιατρών συνεχίζονται, αλλά μάταια.
«Στις 2 παρά τέταρτο έκανα ο ίδιος ενδοκαρδιακή λήψη αίματος για να δω πιθανά αίτια θανάτου. Να έχω μια σαφή εικόνα τι είχε το παιδί. Μετά έκανα την αδρεναλίνη. Στις 2 παρά πέντε παρουσία όλων κάνω ΚΑΡΠΑ, ενώ μου είπαν, γιατρέ, σταμάτα, το παιδί είναι νεκρό. Λέω όχι. Για ένα παιδί αξίζει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε.
Στις 2 και πέντε βγήκαμε τρεις γιατροί έξω και ενημερώσαμε το οικογενειακό περιβάλλον. Ήταν η Ειρήνη, η μητέρα του παιδιού και ο κ. Σπύρος (ο παππούς του παιδιού).
Το κάλιο
Ο κ. Δημητρόπουλος όμως αποκάλυψε και κάτι ακόμη, που σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές που ερευνούν τους θανάτους των παιδιών. Από τις εργαστηριακές εξετάσεις του μικρού Παναγιωτάκη προέκυψε ένα ενδιαφέρον εύρημα.
Συγκεκριμένα, το κάλιο στον οργανισμό του παιδιού είχε ένδειξη 10,70, ενώ η τροπονίνη περί τα 1.871. Πρόκειται για τιμές πολύ παραπάνω από το συνηθισμένο, οι οποίες φανερώνουν κάτι για την ώρα θανάτου του μικρού Παναγιωτάκη. «Το σημαντικότερο όλων είναι η τιμή του καλίου. Εάν η τιμή του καλίου είναι πάνω από 5 δεν συμβαδίζει με τη ζωή. Η τιμή στον μικρό Παναγιωτάκη βρέθηκε κοντά στο 11», επισημαίνει στην «Μ» ο γιατρός. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Ότι το παιδί είχε πεθάνει πολλή ώρα πριν έρθει στο νοσοκομείο. Δεν πιστεύω το παιδί να πέθανε μέσα σε ένα τέταρτο (από τη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο) και να είχαμε αυτές τις τεράστιες τιμές του καλίου», σημειώνει.
Από την πλευρά τους πάντως τόσο η Πόπη, η μητέρα του παιδιού, όσο και η Ειρήνη Μουρτζούκου έχουν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ζωντανό. Μάλιστα, η Ειρήνη Μουρτζούκου επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς που χειρίστηκαν το περιστατικό. «Στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας έχουν γίνει πάρα πολλά και ο συγκεκριμένος τα έχει κρύψει», ανέφερε, ενώ ο κ. Δημητρόπουλος υπογράμμισε πως «μέμφονται ένα νοσοκομείο που έκανε υπέρμετρες ενέργειες για να σώσει ένα παιδί» και ξεκαθαρίζει και πάλι: «Το παιδί μεταφέρθηκε νεκρό, γυμνό και φορούσε μόνο το μπέιμπι λίνο».
Ο μάρτυρας «κλειδί»
Την ίδια ώρα, μάρτυρας «κλειδί» υποστηρίζει μιλώντας στην «Μ» ότι ο μικρός Παναγιωτάκης όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρός. Πρόκειται για μαρτυρία που σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, καθώς κινείται στο ίδιο πνεύμα με τη μαρτυρία του γιατρού Δημητρόπουλου.
Λέει συγκεκριμένα ο μάρτυρας: «Στις 6 Αυγούστου του 2024 είχα πάει σε ένα καφέ με μια φίλη και είχαμε πιάσει συζήτηση και μια κοπέλα μου είπε ότι τον Παναγιωτάκη και τη μαμά του τον ήξερε γιατί τον είχε δει μία ημέρα πριν τον θάνατο του παιδιού, του είχε προσφέρει κάτι και έφαγε και ήταν μια χαρά. Είδε πάλι τη μαμά του 6 Αυγούστου και τη ρώτησε τι έγινε και της είπε ότι είχε ταΐσει το παιδί κατά τις 10.30 το πρωί και πήγε στο μπάνιο και είχε αφήσει μέσα το παιδί και έπαιζε μαζί με μια φίλη της. Ξαφνικά άκουσε φωνή “βγες γρήγορα, βγες γρήγορα, κάτι έπαθε το παιδί, μελάνιασε!”. Βγήκε από το μπάνιο, ήταν μελανιασμένο το παιδί, προσπάθησαν μήπως το συνεφέρουν, αλλά το παιδί είχε πεθάνει και άργησαν να το μεταφέρουν από τις 10.30, το πήγαν κάπου στη 1 παρά στο νοσοκομείο, αλλά ήδη ήταν αργά και είχε πεθάνει. Αυτό άκουσα, αυτό σας δηλώνω».
Κατερίνα: Η Ειρήνη φωτογράφιζε το νεκρό βρέφος
Στο μεταξύ, καταπέλτης κατά της Ειρήνης Μουρτζούκου είναι η κουμπάρα της, Κατερίνα, που έχασε το μόλις 6 μηνών βρέφος της τον Φεβρουάριο του 2021 παρουσία της Ειρήνης. Όπως ανέφερε, το μοιραίο βράδυ «έδωσε το φάρμακο στη μικρή και στη συνέχεια πήγε βόλτα». Ξαφνικά τα ξημερώματα χτύπησε το τηλέφωνο από γνωστό της πρόσωπο.
«Μας είπε ότι το παιδί δεν είναι καλά, έφυγε, ότι του είπε η Ειρήνη ότι το παιδί έφυγε από τη ζωή, ότι είχε πεθάνει και ο θάνατός του βεβαιώθηκε στο νοσοκομείο», σημειώνει η Κατερίνα και συμπληρώνει: «Δεν βρίσκανε αιτία και όλα αυτά και ότι από τοξικολογικές εξετάσεις και όλα αυτά έδειξαν αιφνίδιο θάνατο – πνευμονίτιδα. Ενώ το παιδί ήταν μια χαρά, δεν είχαμε κάποιο παθολογικό πρόβλημα τότε».
Στη συνέχεια ανέφερε πως ουδέποτε είχε ερωτική σχέση με την Ειρήνη Μουρτζούκου, όπως ισχυρίστηκε η 24χρονη.
«Όλα αυτά είναι ψέματα και λυπάμαι που έφτασε στο σημείο να με κατηγορεί και να με διαβάλλει με αυτόν τον τρόπο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της (;), δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκανε. Μάλλον αυτό είναι. Με κατηγορεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ ξέρει ότι ψάχνω να βρω την αιτία θανάτου του παιδιού μου».
Η Κατερίνα υποστήριξε και κάτι ακόμη για την Ειρήνη Μουρτζούκου. Ότι «φωτογράφιζε το νεκρό βρέφος», κάτι το οποίο η Μουρτζούκου αρνείται.
«Για ψυχολογικούς λόγους δεν με έχουν αφήσει να δω αυτές τις φωτογραφίες. Εμένα μου έχουν πει ότι φαίνεται το παιδί ότι είναι νεκρό», ανέφερε.
Ο φίλος του πατέρα
Σοκάρουν και τα όσα ισχυρίστηκε στενός φίλος του φερόμενου βιολογικού πατέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου. Ο ίδιος μιλώντας στην «Μ» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο βιολογικός πατέρας της Ειρήνης αμφισβητεί την πατρότητα καθώς δεν έγινε ποτέ τεστ DNA, ενώ χαρακτήρισε την Ειρήνη ένα αψυχολόγητο παιδί που ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξαφανιζόταν χωρίς να δίνει σημεία ζωής…
– Θέλετε λίγο να μου πείτε δυο λόγια για τον βιολογικό πατέρα της Ειρήνης;
«Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έχει γίνει ποτέ τεστ DNA, απλώς εμφανίστηκε μια ωραία πρωία η κυρία και είπε ότι το παιδί είναι του τάδε».
– Γνωρίζετε εσείς εάν είχαν σχέση;
«Ναι, είχαν σχέση».
– Για ποιο λόγο να υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό;
«Μια μέρα, ήταν Δευτέρα απόγευμα που έφυγε ο υποτιθέμενος πατέρας και το ίδιο βράδυ ήταν με άλλον».
– Από τότε που άφησε τον φερόμενο βιολογικό πατέρα η μητέρα της Ειρήνης υπήρχε σχέση μεταξύ τους; Υπήρχε επικοινωνία;
«Όχι. Δεν υπήρχε παρά μόνο όταν μεγάλωσε πλέον η Ειρήνη. Τότε ήταν 16-17 χρόνων και η μητέρα της είπε ότι ‘’ο πατέρας σου δεν είναι αυτός, ο πατέρας σου βρίσκεται στην Πάτρα’’ και ότι θα πήγαιναν εκεί ώστε να τον γνωρίσει».
– Γνωρίζετε τι συνέβη, τι έγινε σε αυτή τη συνάντηση;
«Η Ειρήνη στην αρχή ήταν λίγο απόμακρη, αλλά μετά ήρθε κι έδεσε και από τις δύο μεριές».
– Άρα παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση για την πατρότητα, είχε συναισθήματα για την Ειρήνη και αγάπη.
«Ναι».
– Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν ζήτησε ποτέ τεστ DNA ενώ είχε αμφιβολίες;
«Ναι. Οι αμφιβολίες υπήρχαν, αλλά δεν το σκέφτηκε ποτέ. Δύο φορές είχε πει η μικρή στη μάνα της να κάνουν τεστ DNA. Κάπως τη στραβοκοίταγε η μάνα της λέγοντάς της ‘’τι πράγματα είναι αυτά που λες’’ και δεν έγινε ποτέ».
– Στη συγκεκριμένη οικογένεια έζησαν όλοι μαζί ή δεν έγινε κάτι τέτοιο;
«Ναι. Έζησαν μαζί ένα χρονικό διάστημα».
– Πόσο;
«Ένα χρόνο περίπου».
– Εκεί τότε πώς ήταν η σχέση της Ειρήνης με τον φερόμενο βιολογικό πατέρα της;
«Κανονική. Πολλές φορές την ψάχναμε, εξαφανιζόταν. Τηλέφωνα από εδώ, τηλέφωνα από εκεί. Όλος ο κόσμος έψαχνε, μια γειτονιά ολόκληρη και άλλες δέκα γειτονιές πιο πάνω. Όσοι το έχουμε γνωρίσει αυτό το παιδί δεν μπορούμε να το ψυχολογήσουμε».
– Με όσα ακούγονται για την Ειρήνη, για τον θάνατο των παιδιών, εσείς τι άποψη έχετε και ποια άποψη πιστεύετε ότι έχει ο φερόμενος βιολογικός πατέρας της;
«Λυπάμαι για ό,τι έχει γίνει, αν έχει γίνει, αν έχει μπει χέρι».
– Πιστεύετε ότι η Ειρήνη θα ήταν ικανή να κάνει κάτι τέτοιο;
«Δεν το νομίζω, αλλά…».
– Εσείς ως άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται κοντά στον φερόμενο βιολογικό πατέρα της Ειρήνης, τι θα θέλατε να μεταφέρετε, να πείτε στην Ειρήνη εκ μέρους του;
«Να σταματήσει να ασχολείται με το άτομο αυτό. Γιατί ο άνθρωπος αυτός δεν τα μάζεψε ένα ωραίο πρωί και έφυγε για το εξωτερικό. Ούτε αγνοείται, ούτε εξαφανίστηκε. Έφυγε γιατί ήθελε να είναι μακριά τους.