Ξαφνικά, όλοι ανακάλυψαν την Αμερική! Λες και η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, μετά από την πρόσφατη εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, μετέτρεψε την Ουάσινγκτον σε ομφαλό της Γης. Κάπως έτσι λειτούργησαν και στην Ελλάδα μετά από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από αθλητικό παράγοντα.
Zήσε την κορυφαία στοιχηματική εμπειρία στον Stoiximan!
Η θετική αντίδραση από την πλειοψηφία της κοινωνίας, που συντάχθηκε άμεσα με τη χρυσή Ολυμπιονίκη απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις στην ελληνική κοινωνία. Ότι στη χώρα δεν ισοπεδώθηκαν όλα.
του Σταύρου Γεωργακόπουλου
Ανάμεσα στα μέτρα που πάρθηκαν ήταν και η απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη να αναστείλει τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μέχρι να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες. Κι άντε, ακόμα και τα ΜΜΕ έπεσαν από τα σύννεφα, με όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα εις βάρος όσων διοικούν την ΕΙΟ εδώ και περίπου 25 χρόνια. Αλλά να αιφνιδιαστεί και ο υφυπουργός Αθλητισμού; Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας όσων κατήγγειλε προ 15 μηνών στη βουλή ο Νικόλας Κακλαμανάκης. Χωρίς να κρυφτεί και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συζητούσαν την πρώτη νομοθετική παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού. Από τότε όφειλε ο Αυγενάκης να παρέμβει. Από τότε είχε υποχρέωση να διακόψει τη χρηματοδότηση και να ελέγξει τη γνησιότητα των καταγγελιών.
Διότι πέρα από τον Κακλαμανάκη, καθημερινά προέκυπταν διάφορα ζητήματα με πρωταγωνιστές ανθρώπους της ΕΙΟ. Από ανακοινώσεις εναντίον δημοσιογράφων, που δεν έγραφαν σύμφωνα με τις επιθυμίες των παραγόντων, με τηλεφωνήματα σε εκδότες και προϊσταμένους αθλητικών τμημάτων για την απόλυση των ρεπόρτερ επειδή «έχουν καλές σχέσεις με παράγοντες που θέλουν να αλώσουν την ομοσπονδία». Πάνω απ’ όλα, όμως, την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, καθώς όλοι οι πρωτοκλασάτοι αθλητές είχαν προβλήματα. Από τον Παναγιώτη Μάντη και τον Παύλο Καγιαλή, έως τη Βασιλεία Καραχάλιου και τον Βύρωνα Κοκαλάνη, όλοι οι αθλητές έβραζαν με τα καμώματα των παραγόντων. Κέρδιζαν την πρόκριση μέσω διεθνών αγώνων και μετά τους έλεγαν ότι «η πρόκριση θα κριθεί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Εσείς κερδίσατε τη θέση για την Ελλάδα, όχι για σας».
Μέχρι και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων τους έβαζαν να υπογράψουν ότι δεν θα ασκούσαν κριτική στη διοίκηση της ομοσπονδίας. Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, οι αθλητές με τις διακρίσεις και τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορούσαν να εκφράσουν άποψη.
Η ΕΙΟ επέβαλε δικούς τους κανόνες και στη διαχείριση των χρημάτων. Επιτέθηκε με ανακοινώσεις της ακόμα και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία διασφάλισε χρήματα για την ολυμπιακή προετοιμασία και ζητούσε συγκεκριμένα παραστατικά για να εκταμιεύσει το κονδύλι που ήθελε η ομοσπονδία. «Θέλουμε να μας πείτε για ποιον αθλητή πρόκειται, τι χρήματα χρειάζεται, πού θα διατεθούν», ανέφερε η ΕΟΕ στην αλληλογραφία της. «Δεν θα μας πείτε εσείς πού θα ξοδέψουμε τα χρήματα», απαντούσαν από την ΕΙΟ λες και ήταν δικά τους τα ευρώ που ζητούσαν και μπορούσαν να τα διαχειριστούν ανά πάσα στιγμή κατά το δοκούν.
Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αποτέλεσε μία από τις αδυναμίες του Γιώργου Βασιλειάδη. Νερό έπιναν στο όνομα του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού. Μέχρι και στο υπουργείο Παιδείας είχε μεσολαβήσει για να τους βγάλει κονδύλι. Μέχρι και στην Περιφέρεια Αττικής επί Ρένας Δούρου.
Αν και η διοίκηση πρόσκειται παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία, καθώς έχουν βγάλει μέχρι και ανακοίνωση, έπειτα από μία επίσκεψη στον τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής, με τον Γιώργο Βασιλειάδη είχαν χτίσει άριστες σχέσεις.
Μέχρι που ήρθε ο Αυγενάκης και έσπασε αυγά. Διότι μπορεί να καθυστέρησε στη λήψη μέτρων, αλλά με τη θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών στις εκτελεστικές θέσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε ό,τι δεν κατάφερε κάποιος από τους προκατόχους του. Έστειλε το μήνυμα της ανανέωσης σε όλες τις ομοσπονδίες. Με την ΕΙΟ να ‘ναι μία από αυτές που θίγονταν περισσότερο από κάθε άλλη.
Για να αντιληφθεί ο καθένας τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και χρόνια, αρκεί μία υπενθύμιση στην τιμωρία -προ περίπου 20 χρόνων-, του Τάσου Μπουντούρη. Τότε ήταν εκείνος το κακό παιδί. Μετά από το τροχαίο που είχε πρόσφατα, η επικοινωνία αποκαταστάθηκε και το άλλοτε ίνδαλμα των Ελλήνων ιστιοπλόων επέστρεψε στην επικαιρότητα με την υπόσχεση ότι θα έπαιρνε θέση τεχνικού συμβούλου. Έμμισθου βεβαίως, για να καλύψει τα οικονομικά προβλήματά του. Γι’ αυτό και δεν δίστασε να περάσει με ταχύτητα δίπλα από δημοσιογραφικό πλεούμενο, το οποίο κινδύνεψε να ανατραπεί, ενώ τα έβαλε με τον Παύλο Καγιαλή και τον Παναγιώτη Μάντη επειδή εξέφρασαν παράπονα για την ομοσπονδία.
Αλλά όλα αυτά που γράφονταν από συγκεκριμένα ΜΜΕ εδώ και χρόνια περνούσαν στο ντούκου από την πολιτεία και την πλειοψηφία των Μέσων. Μέχρι που έκανε την καταγγελία η Σοφία Μπεκατώρου στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης και το θέμα πήρε έκταση. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρυσή Ολυμπιονίκης είχε εκμυστηρευθεί τον πόνο της και σε μηνιαίο περιοδικό, αλλά αν και πέρασε από τότε ένας μήνας, στην ΕΙΟ δεν άνοιξε μύτη. Ούτε που νοιάστηκαν. Άφησαν την Μπεκατώρου στη μοναξιά της επειδή δεν περίμεναν την πρόσκληση από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόκειται για την ίδια κοπέλα που το 2004 στέλεχος της ομοσπονδίας έλεγε στον υπογράφοντα «μην ασχολείσαι μαζί της. Είναι άχρηστη». Έλα, όμως, που δεν ήταν. Ήταν ένα κορίτσι που προσπάθησε να ξεπλύνει στα κύματα όλης της υφηλίου την ντροπή που της προκάλεσε κάποιος, τον οποίο εμπιστευόταν λόγω του ρόλου του και της θέσης του. Κι όχι μόνο ξέπλυνε την ντροπή, αλλά έφερε και χρυσά μετάλλια για να εισπράξουν οι λεγάμενοι υψηλότερες επιχορηγήσεις και να ξοδεύουν κατά το δοκούν.