Πάπας θα επιτρέψει για πρώτη φορά στις γυναίκες να ψηφίσουν σε σημαντική παγκόσμια συνάντηση επισκόπων που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Η απόφασή του χαιρετίστηκε ως ιστορική.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη πέντε γυναίκες θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη σύνοδο, η οποία αποτελεί παπικό συμβουλευτικό όργανο.
Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να παρευρίσκονται στη σύνοδο μόνο ως παρατηρήτριες.
Οι άνδρες θα εξακολουθούν να δίνουν την πλειοψηφία των ψήφων στη σημαίνουσα σύνοδο.
Παρόλα αυτά, η μεταρρύθμιση αξιολογείται ως σημαντική για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στην οποία κυριαρχούσαν επί αιώνες οι άνδρες.
Η Διάσκεψη για τη χειροτονία των γυναικών με έδρα τις ΗΠΑ σχολίασε τη μεταρρύθμιση κάνοντας λόγο για «σημαντική ρωγμή στη βιτρίνα».
«Για χρόνια οι εκπρόσωποι του Βατικανού και οι επίσκοποι αντιστέκονταν», αναφέρει μήνυμα της ομάδας στο Twitter. «Στο εγγύς μέλλον, ελπίζουμε ότι η σύνοδος θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού», προστίθεται.
Επέκταση του δικαιώματος ψήφου
Επιπλέον, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα ψήφου θα επεκταθεί επίσης σε 70 μη εκκλησιαστικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, ανοίγοντας τη συνάντηση πέραν της αυστηρής εκκλησιαστικής ιεραρχίας.
Ο Πάπας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι ελπίζει τα μισά από τα μη εκκλησιαστικά μέλη να είναι γυναίκες και δόθηκε επίσης έμφαση στη συμμετοχή των νέων.
«Είναι σημαντική αλλαγή, δεν είναι επανάσταση», δήλωσε ο καρδινάλιος Ζαν-Κλοντ Ολρίχ, κορυφαίος διοργανωτής της συνόδου.
Ο Κρίστοφερ Λαμπ, ανταποκριτής στο Βατικανό του καθολικού ειδησεογραφικού δικτύου The Tablet, δήλωσε στο BBC ότι οι αλλαγές είναι «εξαιρετικά σημαντικές».
Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις γυναίκες αντικατοπτρίζουν «πρωτοφανή» διάλογο για το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης, ο οποίος είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό.
Ωστόσο, ο Κρ. Λαμπ προέβλεψε ότι ο Πάπας θα αντιμετωπίσει «σημαντική αντίσταση» στους κόλπους της Εκκλησίας σχετικά με την τελευταία αυτή απόφαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάπας Φραγκίσκος: Ευχές για το Ορθόδοξο Πάσχα και μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Πάπας Φραγκίσκος: «O κανόνας της αγαμίας των καθολικών κληρικών θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί»