Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το βούλευμα σοκ: Η γνωριμία, οι απιστίες και οι αιφνίδιοι θάνατοι

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες με όλο το παρασκήνιο για το τι προηγήθηκε των θανάτων-δολοφονιών της μικρής, 3,5 ετών, Μαλένας, αλλά και της Ίριδας καταγράφονται στο πολυσέλιδο βούλευμα-βόμβα (υπ’ αριθ. 1353/2023) που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ – ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ


Τα σύννεφα στον γάμο, οι εξωσυζυγικές σχέσεις και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς κατέληξαν το νήπιο και το βρέφος
Η ψυχρή κατηγορουμένη, οι αντιφάσεις και τα σημάδια στο πρόσωπο των δύο παιδιών


Μέσα σε 72 σελίδες οι αρμόδιοι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση του κ. Νίκου Πασχάλη, ξετυλίγουν καρέ καρέ το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης που απασχολεί το πανελλήνιο και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η κατηγορουμένη θα καθίσει εκ νέου, στις 10 Νοεμβρίου 2023, στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Αξιολογώντας το σύνολο της δικογραφίας οι έμπειροι δικαστές αποφαίνονται ότι όλες οι ενδείξεις συντείνουν στη δολοφονία νηπίου και βρέφους δι’ ασφυξίας από τη μητέρα-προστάτιδά τους. Στο πολυσέλιδο βούλευμα αποδομούν πλήρως τα όσα υπερασπιστικά επιχειρήματα προσπάθησε να αρθρώσει η κατηγορουμένη και ραπίζουν στην κυριολεξία τους ιατροδικαστές -κρατικούς και μη- οι οποίοι αποπειράθηκαν μέσω κυβιστήσεων και αυτοαναιρέσεων να συσκοτίσουν την πραγματική αιτία θανάτου, η οποία εντοπίστηκε και καταγράφηκε μέσω της γνωμοδοτήσεως των πλέον έμπειρων Ελλήνων ιατροδικαστών, Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα. Παράλληλα, μέσω του βουλεύματος καταγράφεται ο σημαντικός ρόλος -στην αποκάλυψη της δολοφονίας της Ίριδας- της Δήμητρας Πισπιρίγκου, αδελφής της κατηγορουμένης, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Μ», μέσω των καταθέσεών της αναφέρθηκε εκτενώς στις κακώσεις που υπήρχαν στο πρόσωπο του βρέφους, τις οποίες δεν είχε δει το προηγούμενο βράδυ!

Η απόπειρα αυτοκτονίας και η γνωριμία με τον Μάνο

Η κατηγορουμένη σε ηλικία 19 ετών περίπου πήγε να μείνει μόνη στο σπίτι της γιαγιάς της, το οποίο παρέμενε άδειο, αφού η τελευταία είχε μετακομίσει στην εξοχική της οικία στον Αλισσό Αχαΐας. Το 2012, όταν πέθανε η γιαγιά της, η υπόδικος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια, γεγονός που είχαμε αποκαλύψει αποκλειστικά πέρυσι. Αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο 6ο ΤΕΕ Πάτρας, με ειδικότητα στη Νοσηλευτική, εργάστηκε ως μέλος διαιτησίας και εν συνεχεία παρακολούθησε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών.

Η γνωριμία της με τον Μάνο Δασκαλάκη έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2013, σε ποδοσφαιρικό αγώνα του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος Αχαΐας. Η κατηγορουμένη ήταν τότε επόπτρια γραμμών, ενώ ο μετέπειτα σύζυγός της αγωνιζόταν σε τοπική ομάδα ως τερματοφύλακας.
Σύμφωνα με το βούλευμα, «η σχέση τους ξεκίνησε το ίδιο βράδυ, ενώ σε δύο μόλις εβδομάδες ξεκίνησαν να μένουν μαζί στο σπίτι της κατηγορουμένης στην Πάτρα. Ο Μάνος Δασκαλάκης εργαζόταν τότε ως διανομέας, ενώ η τότε 24χρονη δούλευε σε έναν εκδοτικό οίκο και παράλληλα αμειβόταν και από τη διαιτησία. Στις 14/2/2013, έναν μήνα περίπου μετά τη γνωριμία τους, το ζευγάρι ανακοινώνει στο οικογενειακό τους περιβάλλον πως η κατηγορουμένη είναι έγκυος και ότι σκόπευαν να παντρευτούν. Επρόκειτο για μια εγκυμοσύνη που επιθυμούσαν και οι δύο».

Πράγματι έκαναν πολιτικό γάμο στις 20/9/2013 και στις 31 Οκτωβρίου 2013 γεννήθηκε το πρώτο παιδί τους, η Τζωρτζίνα.

Περίπου ένα έτος μετά τη γέννηση του κοριτσιού λόγω έλλειψης χώρου στο σπίτι, όπου μέχρι τότε διέμεναν, νοίκιασαν το διαμέρισμα στην οδό Μπιζανίου στην Πάτρα, ενώ οκτώ μήνες αργότερα ήρθε στη ζωή και η δεύτερη κόρη τους, Μαλένα.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, «μετά τη γέννηση της Μαλένας η κατηγορουμένη, σύμφωνα με τον Μάνο Δασκαλάκη, ήταν σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Από την πρώτη της εγκυμοσύνη μέχρι και τη γέννηση της Μαλένας η μητέρα είχε σταματήσει τη δουλειά και ασχολούνταν με οικιακά και με τη φροντίδα των παιδιών, ενώ την περίοδο 2017-2018 εργάστηκε ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Πάτρας».

Απιστία

Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του ζευγαριού εμφανίστηκαν στις αρχές του 2018, όταν η κατηγορουμένη διαπίστωσε αλλαγή στη συμπεριφορά του συζύγου της. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ο Β.Π. (σ.σ. τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) τηλεφωνεί στην κατηγορουμένη και της αποκαλύπτει ότι ο σύζυγός της είχε επί έξι μήνες αισθηματικό δεσμό με τη σύντροφό του Δ.Κ. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, καβγάδες μεταξύ τους. Ο Δασκαλάκης παραδέχτηκε αυτή τη σχέση, διέκοψε τις επαφές και η κατηγορουμένη φάνηκε να τον συγχωρεί.

Ασθένεια Μαλένας

Η αντίστροφη μέτρηση για τον θάνατο-δολοφονία της Μαλένας ξεκίνησε το πρωινό της 11ης Μαρτίου 2019. Το μικρό κορίτσι ξύπνησε με πρησμένο τον λαιμό της δεξιά. Το ίδιο απόγευμα οι γονείς της επισκέπτονται την παιδίατρο που παρακολουθούσε τα παιδιά της οικογένειας.
Όπως αναφέρει η παιδίατρος στην κατάθεσή της, «η Μαλένα πριν από την ημέρα εκείνη δεν είχε παρουσιάσει ποτέ τίποτα το σοβαρό ή ανησυχητικό. Η εξέτασή της έδειξε υπογνάθιο λεμφαδενίτιδα, η οποία σε δέκα ημέρες επεκτάθηκε και στην προωτιαία περιοχή, παρ’ όλο που της είχε χορηγηθεί αντιβίωση. Συγχρόνως η γιατρός την είχε παραπέμψει για ακτινογραφία θώρακα και εργαστηριακές – αιματολογικές εξετάσεις και, αφού δεν βρέθηκε τίποτα, συνέστησε να μεταβούν σε νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Στις 30-3-2019 η Μαλένα εισάγεται στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» απύρετη και σε άριστη γενική κατάσταση. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκαν διογκωμένοι λεμφαδένες. Μετά από μια σειρά εξετάσεων φάνηκε ότι υπάρχει αιματολογική κακοήθεια και η Μαλένα μεταφέρθηκε αυθημερόν στις 4-4-2019 στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων με διάγνωση για «Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία Β΄ προέλευσης». Της θεραπείας προηγήθηκαν εξετάσεις και έλεγχοι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο: Καρδιολογικός, αιματολογικός, βιοχημικός, έλεγχος ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας και υπερηχογραφήματα.

Όπως αναφέρει το βούλευμα, «καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης νοσηλείας της στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική η ασθενής ήταν σε πολύ καλή γενική κατάσταση χωρίς συνοδά συμπτώματα».

Μοιραίο μεσημέρι

Από το σύνολο των καταθέσεων που αναφέρονται στο βούλευμα προκύπτει ότι η μικρή Μαλένα αντέδρασε πολύ καλά στη θεραπεία. Σύμφωνα με τον παιδοογκολόγο Π. που την εξέτασε, δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα. «Η Μαλένα ήταν ένα παιδί ευδιάθετο, χαρούμενο, που ήθελε συνεχώς να περιφέρεται στους χώρους της κλινικής και δεν ήθελε να κάθεται μέσα στο δωμάτιό του», κατέθεσε. Το πρωινό της 13ης Απριλίου 2019 κυλάει ομαλά για το 3,5 ετών κοριτσάκι. Η παιδίατρος Ν., που την εξέτασε γύρω στις 12 το μεσημέρι, τη βρήκε «σε άριστη γενική κατάσταση, ζωηρή και ευδιάθετη». Μάλιστα, όταν πήγε να την εξετάσει δεν ήταν στον θάλαμό της, αλλά έπαιζε στον παιδότοπο της κλινικής με τον πατέρα της και έτσι ζήτησε από τη μητέρα της να τη φέρει. Ο παιδοογκολόγος που συνεφημέρευε εκείνη την ημέρα κατέθεσε ότι γύρω στις 14.30, φεύγοντας από το τμήμα, συνάντησε στην παιγνιοθεραπεία τη Μαλένα και τους γονείς της: «Ήταν τέλεια και κάτι έτρωγε», ανέφερε στην ανακρίτρια.

Πράγματι, εκείνη την ημέρα οι γονείς της είχαν πάρει στη Μαλένα ένα σουβλάκι κοτόπουλο για να φάει, όπως είχε ζητήσει η ίδια. Κάποια στιγμή ο Μάνος Δασκαλάκης έφυγε από το νοσοκομείο για να πάει στο σπίτι των θείων του στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα έκανε ένα μπάνιο και θα ξυριζόταν, γιατί οι νοσηλεύτριες του είχαν πει ότι δεν έπρεπε να αφήνει μακριά γένια του για να μη μεταδώσει κάποιο μικρόβιο στο παιδί.

Η Μαλένα από την πρώτη μέρα της νοσηλείας της νοσηλευόταν σε μονόκλινο. Στις 16.10, η νοσηλεύτρια Κ. πήγε να της αλλάξει τον ορό ενώ κοιμόταν. «Ήταν σε πλάγια θέση, στραμμένη με την πλάτη προς την πόρτα του δωματίου και το πρόσωπό της προς τα παράθυρα, το κεφάλι της ακουμπούσε στο μαξιλάρι, το οποίο βρισκόταν ψηλά στο κρεβάτι και ήταν σκεπασμένη με μια κουβερτούλα. Η μητέρα της ήταν ξαπλωμένη σε μια πολυθρόνα που ανοίγει και γίνεται κρεβάτι και ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στο κρεβάτι και τα παράθυρα του δωματίου». Χαιρετήθηκαν, η νοσηλεύτρια ενημέρωσε ότι είχε έρθει να κάνει την αλλαγή του ορού και, αφού την ολοκλήρωσε, ρώτησε τη μαμά της αν υπήρχε κανένα πρόβλημα, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση. Η νοσηλεύτρια αντιλήφθηκε ότι η Μαλένα ανέπνεε κανονικά, αφού παρατήρησε την κουβερτούλα της να ανασηκώνεται και να πέφτει με την εισπνοή και την εκπνοή της μικρής. Η ώρα εκείνη (16.10) ήταν και η τελευταία που κάποιος τρίτος (πλην της κατηγορουμένης) είδε τη Μαλένα εν ζωή.

Περπατούσε

Στις 17.15, η εφημερεύουσα παιδίατρος Ν. βρισκόταν έξω από τον θάλαμο 224 με τη νοσηλεύτρια Κ., σε σημείο πολύ κοντά στον θάλαμο της Μαλένας. Τότε βλέπουν την κατηγορουμένη, η οποία φαινόταν αναστατωμένη, να έρχεται προς το μέρος τους, όχι τρέχοντας, αλλά περπατώντας με γρήγορο βήμα. Χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε κραυγή ή κλήση σε βοήθεια, τους πλησίασε και τους είπε, χωρίς όμως να φωνάζει, «το παιδί είναι μπλε και χτυπάει η αντλία» (κατάθεση Ν) ή/και «τρέξτε, τρέξτε, δεν αναπνέει» (κατάθεση Κ.). Η νοσηλεύτρια Κ., όταν τους φώναξε η κατηγορουμένη, άκουσε και την αντλία του ορού στη συνηθισμένη του ένταση, ενώ εξηγεί ότι η αντλία μπορεί να χτυπήσει για πολλούς λόγους, για παράδειγμα όταν δεν έχει μπαταρία ή σε περίπτωση απόφραξης, δηλαδή αν τσακίσει το καλώδιο ή αν τυλιχτεί. Σε περίπτωση θανάτου η αντλία δεν σταματάει κατευθείαν, αλλά πρέπει να αρχίσει να κρυώνει το σώμα για να σταματήσει η αντλία και να αρχίσει το ηχητικό σήμα λόγω απόφραξης. Γιατρός και νοσηλεύτρια βρέθηκαν εντός δευτερολέπτων στον θάλαμο της Μαλένας, όπου τη βρήκαν ξαπλωμένη στα πλάγια, με πρόσωπο προς το παράθυρο. Η νοσηλεύτρια Κ. επισημαίνει ότι το σώμα της δεν βρισκόταν στην ίδια θέση που την είχε δει προηγουμένως. Ήταν πάλι στραμμένη προς το παράθυρο, αλλά πιο χαμηλά στο κρεβάτι, δηλαδή τα πόδια της σχεδόν ακουμπούσαν στα κάτω κάγκελα -ενώ προηγουμένως ήταν ξαπλωμένη στο μαξιλάρι της στο πάνω μέρος του κρεβατιού- και στην άκρη του κρεβατιού, προς την πόρτα, με κίνδυνο να πέσει, ενώ προηγουμένως βρισκόταν στη μέση του κρεβατιού. Η γιατρός τη γύρισε ανάσκελα και διαπίστωσε ότι ήταν άσφυγμη, απνοϊκή, ωχρή, με μυδρίαση στις κόρες των οφθαλμών και άτονη, ενώ τα άκρα της ήταν ψυχρά, οπότε κατάλαβε ότι είχε ήδη πεθάνει. Ζήτησαν από την κατηγορουμένη να εξέλθει του δωματίου και φώναξαν τη νοσηλεύτρια Π. στην οποία και είπαν να φέρει το κουτί πρώτων βοηθειών, όπως και έπραξε, εντός δευτερολέπτων. Η γιατρός ζήτησε από τις νοσηλεύτριες να χορηγήσουν στη Μαλένα διαζεπάμη για τους σπασμούς, ενώ αμέσως ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ με ασκό ανάνηψης AMBU. Η γιατρός από το κινητό της κάλεσε τη ΜΕΘ προκειμένου να επιληφθούν του περιστατικού.

«Διαφορετική εκδοχή»

Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι η κατηγορουμένη, μέσω του απολογητικού της υπομνήματος, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο μεσημέρι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η επίσκεψη της νοσηλεύτριας Κ. πραγματοποιήθηκε στις 16.30 και ότι λίγη ώρα μετά, γύρω στις 16.40, το παιδί τινάχτηκε από το κρεβάτι του, έβγαλε έναν ρόγχο και έμεινε με τα μάτια μισάνοιχτα και αμέσως άρχισε η αντλία να χτυπά. Αφού τη φώναξε με το όνομά της και δεν πήρε απάντηση, η κατηγορουμένη ισχυρίζεται ότι έψαχνε επί ώρα γιατρό ή νοσηλεύτρια στον διάδρομο και στα δωμάτια των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά δεν έβρισκε κανέναν, ενώ τελικά άκουσε ομιλίες σε κάποιον από τους θαλάμους και μπήκε μέσα, όπου και βρήκε μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών. Όπως όμως παρατηρούν οι έμπειροι δικαστές, η συγκεκριμένη εκδοχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τουλάχιστον όσον αφορά τους χρόνους που αναφέρει και το ότι η γιατρός και η νοσηλεύτρια βρίσκονταν εντός θαλάμου, με τις καταθέσεις των Ν. και Κ., ενώ ταυτόχρονα δεν δίνει απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί, ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης, δεν φώναξε δυνατά σε βοήθεια, όπως θα έπραττε στη θέση της κάθε πανικοβλημένος γονέας εάν αντίκριζε το παιδί του σε αυτή την κατάσταση.

Ο Κωνσταντίνος Τζιούβας, παιδίατρος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», εφημερεύων γιατρός της ΜΕΘ, που έχει ήδη καταθέσει ως επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε την ανάνηψη της Τζωρτζίνας στο Παίδων, μαζί με τη νοσηλεύτρια Α. έφτασαν σε χρονικό διάστημα ολίγων λεπτών (περίπου 4 λεπτά κατά τη γιατρό Ν., 8-10 λεπτά κατά τον ίδιο). Άμεσα χορήγησαν αδρεναλίνη χωρίς καμία κλινική ανταπόκριση και ταυτόχρονα ανέλαβαν την ΚΑΡΠΑ ως πιο εξειδικευμένοι. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης με AMBU και μαλάξεις, με χορήγηση αδρεναλίνης ανά 5 λεπτά και προχώρησαν και σε διασωλήνωση, περίπου 2 λεπτά μετά την είσοδό τους στον χώρο. Κάποια στιγμή, περίπου μετά από 20 λεπτά ΚΑΡΠΑ, βγήκαν έξω από το δωμάτιο οι γιατροί Τζιούβας και Ν. και ενημέρωσαν τους δύο γονείς (ο Μάνος Δασκαλάκης είχε ήδη επιστρέψει στο νοσοκομείο, κατόπιν τηλεφωνικής ειδοποίησής του από την κατηγορουμένη) πως το παιδί έχει ήδη καταλήξει και ότι προσπαθούν να το επαναφέρουν. Τότε η κατηγορουμένη τους είπε «κάντε κάτι, προσπαθήστε να σώσετε το παιδί». Οι γιατροί συνέχισαν την προσπάθειά τους μέχρι να συμπληρωθούν περίπου 45 λεπτά ΚΑΡΠΑ και μετά τους ενημέρωσαν ότι το παιδί είχε πεθάνει. Ο χρόνος θανάτου 18.05 που σημειώθηκε είναι η στιγμή που έληξε η ΚΑΡΠΑ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Δίκη Πισπιρίγκου live – Παιδονευρολόγος Ξένια Πελεκούδα: Δεν αποκλείω τα επεισόδια να οφείλονται σε φαρμακευτική παρέμβαση

Το Βούλευμα σοκ – Δήμητρα Πισπιρίγκου: «Το βρέφος δεν είχε πριν, αυτό το ξεραμένο αίμα στο χείλος του»

Το Bούλευμα σοκ – Αποκάλυψη: Τα σημάδια που αγνόησαν οι ιατροδικαστές αλλά είδε η Δήμητρα!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ