20:04 Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Το βραβείο «Crystal Scales of Justice» στη Σχολή Δικαστών Κύπρου και στο HfC

Το βραβείο «Crystal Scales of Justice» στη Σχολή Δικαστών Κύπρου και στο HfC

Έχουν ένα σημαντικό λόγο για να αισθάνονται υπερήφανοι όσοι ασχολούνται με τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο. Η Σχολή Δικαστών Κύπρου και ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός «Hope for Children» CRC Policy Center Cyprus κέρδισε το βραβείο «Crystal Scales of Justice» στον διαγωνισμό το CEPEJ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Το «Kids in Court Game» είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο βοηθά ψυχολογικά τα παιδιά, εξοικειώνοντάς τα με όσα πρόκειται να βιώσουν στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.


Η μέγιστη διάκριση ήρθε για το παιχνίδι «Πάμε Δικαστήριο» ή «Kids in Court Game» (KiCGame) που εντάχθηκε στις καινοτόμες πρακτικές οι οποίες συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της δικαιοσύνης.

Ο διαγωνισμός Crystal Scales of Justice διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και η κοινή συμμετοχή της Σχολής Δικαστών Κύπρου και του «Hope for Children» επιβεβαίωσε την αξία της συνεργασίας. Μέσα από αυτήν, άλλωστε, δημιουργήθηκε το παιχνίδι ως ένα καινοτόμο εργαλείο για να προετοιμαστούν τα παιδιά που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να καταθέσουν στο δικαστήριο. Συνολικά είχαν υποβληθεί φέτος 48 προτάσεις από 17 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, την προστασία θυμάτων και την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Και μόνο η διευρυμένη συμμετοχή αυξάνει σημαντικά το μέγεθος της επιτυχίας για τους Κύπριους δικαστές, αλλά και για τον Οργανισμό που σε κάθε δράση του στέκεται δίπλα στα παιδιά, και ειδικά σε εκείνα που η ζωή τους δεν εξελίχθηκε ομαλά και όμορφα, αλλά μετατράπηκε σε έναν οδυνηρό εφιάλτη.

Προετοιμασία

Το «Kids in Court Game» είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο βοηθά ψυχολογικά τα παιδιά, τα εξοικειώνει με όσα πρόκειται να βιώσουν στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας. Τα παιδιά, λόγω ηλικίας, θεωρούνται ευάλωτοι μάρτυρες και σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ειδικά όταν είναι απροετοίμαστα. Έτσι, το νέο παιχνίδι ουσιαστικά τα ετοιμάζει να «Πάμε Δικαστήριο».

«Το εργαλείο ‘‘Πάμε Δικαστήριο’’ εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένα σύστημα Φιλικής προς τα Παιδιά Δικαιοσύνης, που διαφυλάσσει όχι μόνο την αρχή της δέουσας νόμιμης διαδικασίας, αλλά και ένα σύστημα το οποίο σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος να κατανοεί τη δικαστική διαδικασία», σχολίασε ο Γιώργος Ερωτοκρίτου, διευθυντής της Σχολής Δικαστών Κύπρου και πρώην Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τελετή

Την πρόταση υποστήριξαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το παιχνίδι υποστηρίζεται επίσης και από άλλες δημόσιες Αρχές που εμπλέκονται στο «Σπίτι του Παιδιού», όπως από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Η βράβευση έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο Παρίσι. Με παρόντες τον αρμόδιο υπουργό Eric Dupond-Moretti, τον πρέσβη και μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γαλλίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Pap Ndiaye, τον διευθυντή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Christophe Poirel και τον πρόεδρο του CEPEJ Francesco Depasquale. Κατά την απονομή του βραβείου, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, δηλαδή, εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της Δικαιοσύνης, εξηγούσαν την επιλογή τους και την υπεροχή που είχε το «Πάμε Δικαστήριο» από τις άλλες προτάσεις.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του «Hope for Children», και συγκεκριμένα της ανώτερης κλινικής ψυχολόγου Ιωάννας Δρουσιώτου, με τους ακαδημαϊκούς συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικά με τη δρα Μαριλένα Κυριακίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια που ηγείται της ερευνητικής ομάδας, μέλος της οποίας είναι και η δρ Αλεξία Ζάλαφ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
«Όσο υπάρχουν νομικά συστήματα που απαιτούν από παιδιά να συμμετέχουν σε δικαστικές διαδικασίες, είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε ότι ο δρόμος τους μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι όσο πιο ομαλός γίνεται. Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη διεθνή εφαρμογή του παιχνιδιού “Kids in Court” αγγίζοντας τις ζωές όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών που επηρεάζονται», σχολίασε μετά την παραλαβή του βραβείου η εκτελεστική διευθύντρια του «Hope for Children».

Το πρωτότυπο KiCGame έχει αναπτυχθεί με βάση την κυπριακή πραγματικότητα. Σχεδιάστηκε στην ελληνική γλώσσα και ήδη τέθηκε σε εφαρμογή στο «Σπίτι του Παιδιού» από επαγγελματίες ψυχολόγους και άλλους υποστηρικτές που είναι υπεύθυνοι να προετοιμάσουν τα παιδιά για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο. Αυτός, άλλωστε, ήταν εξαρχής ο τριπλός στόχος: η ψυχολογική στήριξη των παιδιών, η προετοιμασία τους για το δικαστήριο και η απονομή δικαιοσύνης!

1er Prix Balance de Cristal

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: «Καταπέλτης» η εισαγγελέας για τον 61χρονο συζυγοκτόνο – «Ήταν πισώπλατο χτύπημα»

Οπαδική βία: Λίστα 200 προσώπων υψηλού κινδύνου παρέδωσαν στον Άρειο Πάγο Βρούτσης – Οικονόμου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

            

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας