Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: Άλλο οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, άλλο οι αναχαιτίσεις

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την κυριαρχία με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης-αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη» επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της αεροσκάφη επειδή στο Αιγαίο πετούν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη!

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι δεν χωρά συμψηφισμός μεταξύ των πτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και των αποστολών που αναλαμβάνουν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής αναχαιτίζοντας τα τουρκικά F-16 που εισβάλλουν στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια, δημιουργώντας θέματα για την ασφάλεια πτήσεων και των πολιτικών αεροσκαφών.

Σε μία ημέρα που δύο τουρκικά F-16 πέταξαν και πάλι πάνω από ελληνικό έδαφος στις Οινούσσες, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι πέραν των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν πτήσεις άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών».

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να νομιμοποιήσει τις παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά F-16 θα πετούν στο Αιγαίο όσο απογειώνονται τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη εκτοξεύοντας και απειλές ότι «μπορεί να συμβεί κάτι άλλο…» δημιουργούνται ερωτήματα για την ουσία των συζητήσεων ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό την υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πώς είναι δυνατόν να καλλιεργούν κάποιοι προσδοκίες ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αναθεωρητική της πολιτική όταν ο Ερντογάν επιμένει ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα πετούν στο Αιγαίο κατά βούληση χωρίς να ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές; Και ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής πλευράς με δεδομένη την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη ότι η Αθήνα ακολουθεί πολιτική κατευνασμού έναντι της Άγκυρας;

«Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης και συνέχισε: «Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης» είχε πει στις 4 Μαρτίου ο Βαγγέλης Αποστολάκης, μιλώντας στη Βουλή ενώπιον και Τούρκων βουλευτών στο πλαίσιο της ενημέρωσης κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΝΑΤΟ.

Βαρύνουσα σημασία αποκτά η προγραμματιζόμενη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Αττάλεια, όπου στις 20 και 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών να πυκνώσουν τις επαφές τους για τακτικότερη ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και για την διατήρηση αποτελεσματικών δίαυλων επικοινωνίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον Ερντογάν

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Απειλές Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε στο «Ηaberturk» και ρωτήθηκε αν θα παραλάβει η Τουρκία τους πυραύλους S-400 και θα τους ενεργοποιήσει όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300.

O Τούρκος πρόεδρος είπε: «Όταν κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε ‘”γιατί τα απογειώσατε”! Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά είναι τουριστικά αεροπλάνα; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάϊδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός!», δήλωσε ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ