Ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι αντίθετο στην αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την αναλογία προς το ΑΕΠ στο μοντέλο που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για πλαφόν στην ετήσια εξυπηρέτησή του, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στη Λίμα του Περού.
Ωστόσο, στο ίδιο θέμα ο κ. Τόμσεν επεσήμανε, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, και συνεπώς δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη αναφορικά με την ιδέα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί πλαφόν της τάξης του 15% του ελληνικού ΑΕΠ για την ετήσια πληρωμή του χρέους.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε τους στόχους», εξήγησε.
Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ως προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι προϋπόθεση προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα να γίνει «αξιόπιστο» είναι οι «γερές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και η «γερή ελάφρυνση του χρέους».
Το ΔΝΤ πιστεύει πως το ελληνικό χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2016 και γίνεται «ιδιαίτερα μη βιώσιμο», με συνέπεια η Ελλάδα να «μην μπορεί να το χειριστεί» χωρίς κάποιας μορφής διευκόλυνση, εξήγησε ο κ. Τόμσεν.