Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή ενέκρινε το Δημοψήφισμα: ΝΑΙ 178 – OXI 120 – ΟΧΙ ψήφισε και το ΚΚΕ

Mετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων, ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακής 5ης Ιουλίου.

Υπέρ του Δημοψηφίσματος τάχθηκαν 178 βουλευτές, ΚΑΤΑ του Δημοψηφίσματος 120 ενώ απόντες ήταν 2. (Γιώργος Γαλέος της Χρυσής Αυγής και η Μαρία Αντωνίου της ΝΔ).

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση της Κυβέρνησης, επικαλούμενο την άρνησή της να περιλάβει στο ψηφοδέλτιο πρόσθετο ερώτημα με το οποίο θα εκαλείτο ο ψηφοφόρος να δηλώσει και περί του αν επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αίτημα το οποίο διατύπωσε ο κοιν. εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Παφίλης δεν έγινε δεκτό από τον Προδεδρεύοντα εκείνη τη στιγμή κ. Μητρόπουλο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μεγάλη αντιπαράθεση και με το κόμμα του Περισσού να αρνείται να εγκρίνει το Δημοψήφισμα.

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ευρωπαϊκή Ιστορία γιατί αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου.

Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι, τόνισε και διεμήνυσε ότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την άδεια των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντεϊσελμπλούμ για τη διαφύλαξή της.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, με τη δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Αρνηθήκαμε την παράδοση της χώρας· η απάντηση του λαού πρέπει να είναι πάνδημη απέναντι στην άθλια συμφωνία των δανειστών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι θα γίνει σεβαστή η ψήφος, όποια και αν αυτή είναι.

«Είμαστε ένας λαός που αγαπά την ειρήνη, όταν όμως μας κηρύττουν τον πόλεμο ξέρουμε να πολεμάμε και να νικάμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση επί της απόφασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στη σκιά του δραματικού Eurogroup που κατέληξε σε ρήξη στις Βρυξέλλες.

Δεν αρνηθήκαμε τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας ως μίας οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα αλλά και της οικονομίας σε μία νέα υφεσιακή σκοτοδίνη, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας πάνδημη ψήφο στις κάλπες της 5ης Ιουλίου.

«Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με διάθεση συνεργασίας, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και προσωπικά έκανα ό,τι ήταν δυνατό. Στο τέλος επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως κάθε πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει πως η Ελλάδα έκανε ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης. «Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μας δώσαμε σκληρή μάχη για τον λαό και την πατρίδα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε με την πλάτη στον τοίχο σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας».

Από χθες το βράδυ, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «ξεκίνησε μια απίστευτη εκστρατεία φόβου που θα κλιμακωθεί» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος όμως πεισμώνει. Οι Έλληνες γνωρίζουν να αψηφούν τον φόβο και να αντέχουν. Ας αναλογιστούν κάποιοι ότι οι εκβιασμοί φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Η αξιοπρέπεια ενός λεηλατημένου λαού δεν είναι παιχνίδι. Χθες μας εκβίαζαν με τη ρευστότητα, σήμερα με τις τράπεζες, κάποτε και οι εκβιασμοί στερεύουν. Το μόνο που σήμερα έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από τόσα χρόνια λεηλασία είναι ο φόβος.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης μεταξύ άλλων:

«Μας ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούμε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
«Απαίτησαν την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό, δηλαδή στα ξενοδοχεία και την εστίαση, από το 6,5% στο 23%».

«Δεν μας ζήτσαν να συμφωνήσουμε, μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια».
«Μας ζήτησαν όπως και τους προηγούμενους να επιτεθούμε, για μία ακόμα φορά, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

«Η ώρα που θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δε πρόκειται να παραδοθεί. Ότι δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε».

«Η απόφασή μας να εκφραστεί κυρίαρχα ο ελληνικός λαός δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη».
Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη.
Ενα μεγάλο ναι στην απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει αυτό το τελεσίγραφο που προσβάλλει τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Από τις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, το οποίο ανακοίνωσε το Σάββατο τα ξημερώματα με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεδρίαση για τη συζήτηση επί της πρότασης για δημοψήφισμα ξεκίνησε με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, που εισηγήθηκε την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την πρόταση για δημοψήφισμα.

Ο κ. Νίκος Φίλης απαντώντας στον κ. Βενιζέλο υποστήριξε ότι «η πρόταση για δημοψήφισμα υπακούει στο άρθρο του Συντάγματος περί κρίσιμου εθνικού θέματος»

Η πρόταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε καθώς την υποστήριξε μόνο η Νέα Δημοκρατία.

Η απόφαση της Βουλής θα ληφθεί με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία -λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών- μετατέθηκε χρονικά για τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ εισηγητής στη συζήτηση στη Βουλή ορίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ