Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τώρα ήρθαν τα… Paradise Papers: Που κρύβεται ο πλούτος της παγκόσμιας ελίτ;

Ο παγκόσμιος “σεισμός” που ταρακούνησε την υφήλιο με τις αποκαλύψεις από τα Panama Papers δίνει τη θέση του σε μια νέα διαρροή αξίας πολλών… δισεκατομμυρίων που βρίσκονται κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους!

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, αρχηγοί κρατών και παγκόσμιες προσωπικότητες της πολιτικής, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού εμφανίζονται σε μια νέα έρευνα για τις offshore αυτοκρατορίες.

Διαρροή 13,4 εκατ. αρχείων (!!!)

Τα στοιχεία προέρχονται από την διαρροή 13,4 εκατ. αρχείων που εκθέτουν τα παγκόσμια περιβάλλοντα, στα οποία “ευδοκιμούν” φορολογικές παραβιάσεις και οι περίπλοκοι τρόποι που οι εταιρίες μπορούν να προστατεύσουν νόμιμα τον πλούτο τους.
Το υλικό, το οποίο προέρχεται από δύο υπεράκτιους φορείς παροχής υπηρεσιών και από τα μητρώα εταιριών σε 19 φορολογικούς παραδείσους, δημοσιεύεται σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC, ο Guardian και οι New York Times, έχει ονομαστεί Paradise Papers και αποκαλύπτει:

* Εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ένα fund στα νησιά Κέιμαν ενώ μέρος των χρημάτων κατέληξαν σε έναν έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.
* Εκτεταμένες offshore συναλλαγές από μέλη του γραφείου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμβούλους και δωρητές του, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσών από μια εταιρία που ανήκει στον γαμπρό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς την ναυτιλιακή εταιρία του γραμματέα εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.

* Πώς το twitter και το facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως επενδύσεις, με τα ίχνη των χρημάτων αυτών να προέρχονται από ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
* Το trust της αποφυγής φορολογίας των νήσων Κέιμαν, το οποίο διευθύνεται από επιφανή οικονομολόγο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.
* Συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Nike και η Apple.
* Οι σύνθετες offshore εταιρίες που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν μετοχές στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Άρσεναλ και της Έβερτον.

Τα 13,5 εκατ. έγγραφα, από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων- μεταξύ άλλων μετέχουν οι εφημερίδες Le Monde, Süddeutsche Zeitung, New York Times, Guardian και το BBC- και τώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες.

Η συνολική διαρροή φτάνει τα 1,5 Terrabyte, κοινώς το μέγεθος ενός ολόκληρου σκληρού δίσκου γεμάτου αποκαλύψεις.

Η βασιλική offshore

Περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική  περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε funds στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες.

Ένα μικρό ποσό έχει καταλήξει σε μία εταιρία που βρίσκεται πίσω από το BrightHouse, μία αλυσίδα που έχει κατηγορηθεί για παράνομο δανεισμό.

Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων κατέληξαν σε έναν έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Επενδύθηκαν σε ταμεία στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών.

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις επενδύσεις και καμία υπόννοια ότι η βασίλισσα δεν πληρώνει φόρους, αλλά μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το εάν η βασίλισσα πρέπει να επενδύει offshore.

Υπήρχαν μικρές επενδύσεις στην εταιρεία BrightHouse, η οποία κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τους φτωχούς, και την αλυσίδα Threshers, η οποία αργότερα ;έκλεισε, καθώς εμφανίστηκε να χρωστάει φόρους 17,5 εκατ. λίρες, κάτι που κόστισε περίπου 6.000 θέσεις εργασίας.

Η ομάδα Τραμπ, οι Ρώσοι, το Twitter και το Facebook

Την ίδια ώρα, εμφανίζονται οι offshore δεσμοί υπουργών και συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και σημαντικοί χορηγοί εμφανίζονται στα διαφυγόντα δεδομένα.

Ένας εξ’ αυτών είναι ο Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος συμμετέχει σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει από το 2014 λάβει έσοδα από ρωσική εταιρεία ενέργειας, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, Twitter και Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Οι επενδύσεις έγιναν μέσω του Γιούρι Μίλνερ, μεγαλοεπιχειρηματία της τεχνολογίας, ο οποίος έχει μερίδιο σε εταιρία που συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου

Η αποκάλυψη πιθανώς να αυξήσει την ανησυχία σχετικά με τη ρωσική επιρροή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τον ρόλο που έπαιξαν τα social media. Επίσης, ενδέχεται να δημιουργηθούν ερωτηματικά, τόσο για τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και για τον Κούσνερ.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, που έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογή του χαρισματικού πολιτικού, εμπλέκεται και αυτός στο σκάνδαλο των Paradise Papers. Όπως αποκαλύφθηκε ήταν διαχειριστής του τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν

Ο Στίβεν Μπρόνφμαν, κληρονόμος της Seagram, που ενορχήστρωσε την επιτυχημένη υποψηφιότητα του Τριντό για την ηγεσία του Καναδικού Φιλελεύθερου Κόμματος, αλλά και της πρωθυπουργίας, συνδέεται μέσω της οικογενειακής επενδυτικής εταιρείας του σε μία σειρά διαδικτυακών συναλλαγών στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα νησιά Κέιμαν.

 

Περί τα 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους

Τα έγγραφα δείχνουν έναν κόσμο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών, των πλουσίων και των εξαιρετικά πλούσιων. Ανοίγουν την πόρτα σε μια βιομηχανία που υπόσχεται την υψηλότερη μυστικότητα και καλύπτει ένα προηγουμένως αόρατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Τα Paradise Papers δείχνουν πόσο αδιάρρηκτος ειναι ο offshore κόσμος με τα βιομηχανικά έθνη.

Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση αυτού του κόσμου για την έρευνα αυτή: περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Αλλά οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πλούσιοι, ιδίως, μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν – ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.

«Για τους υπερ-πλούσιους, υπάρχει ένας κόσμος πέρα ​​από το νόμο», λέει ο κοινωνιολόγος Μπρουκ Χάρινγτον συγγραφέας του βιβλίου Capital without Borders. Έτσι, από όλους τους ανθρώπους, οι πλουσιότεροι θα μπορούν να απολαύσουν «τα οφέλη της κοινωνίας» χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς τους.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που ελάχιστα ή καθόλου εμφανίζονται στα έγγραφα: άνθρωποι που κερδίζουν κανονικά ή λίγα. Και όμως αυτός ο υπεράκτιος κόσμος έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Από τις εθνικές οικονομίες λείπουν τα δισεκατομμύρια των φόρων – ορισμένα εκ των οποίων λείπουν, για παράδειγμα για τη λειτουργία νοσοκομείων, για τη δημιουργία παιδικών σταθμών ή για την κοινωνική ασφάλεια

Η διάσταση του προβλήματος δείχνει έναν άλλο υπολογισμό του οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν: Οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

Στη λίστα Apple, Nike, Uber και ο Bono

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και εταιρίες όπως η Nike, η Apple  η Uber και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με ευφάνταστα λογιστικά κόλπα.

Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης, της μουσικής, αλλά και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore. Ένα από τα ονόματα που εμπλέκονται ήταν αυτό του frontman των U2, Μπόνο.

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πολ Χιούσον, φέρεται ως επενδυτής στην μαλτέζικη εταιρεία Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Aušra  έναντι 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, λίγο αφότου εγκαινιάστηκε το 2007

Η Μάλτα θεωρείται μία χώρα με χαμηλή φορολογία. Για τους ξένους επενδυτές ο φόρος που καταβάλλεται για τα κέρδη των εταιρειών μειώνεται στο 5%.

Επίσης, δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.

Με πληροφορίες από: Protothema.gr, news247.gr, in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ