Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Συνελήφθη στην Τουρκία ο Α. Φιλιππίδης

Συνελήφθη στην Τουρκία, την Παρασκευή το βράδυ, ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ και κατηγορούμενος για την μαύρη τρύπα, Άγγελος Φιλιππίδης.

Διέμενε σε ξενοδοχείο της πλατείας Ταξίμ από τις 3 Ιανουαρίου, όταν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. οδηγήθηκε σε τουρκικό δικαστήριο το οποίο ενέκρινε το αίτημα των ελληνικών για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Η εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων. Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ο Άγγελος Φιλιππίδης θα κρατιέται, στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου, συνήθως, κρατούνται οι, προς απέλαση, ξένοι υπήκοοι.

Ο επιχειρηματίας δεν βρισκόταν στην Αμερική -όπως ο ίδιος έλεγε- αλλά στη γείτονα χώρα. Εναντίον του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Πλέον οδηγείται στον ανακριτή. Θυμηθείτε ότι από χθες το ereportaz.gr αμφισβητούσε το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας βρισκόταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Από τη πρώτη στιγμή οι δικαστικές Αρχές εμφανίζονταν προβληματισμένες από την αδυναμία σύλληψης του Α. Φιλιππιδη καθώς με την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης η Αστυνομία διαβεβαιώνε ότι βρισκόταν στην Ελλάδα. Πλέον η ποινικη τύχη του κ. Φιλιππίδη δυσχεραίνει καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής. 

Το πόρισμα

Στο πόρισμα της εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου, ζητούνταν η σύλληψη του Άγγελου Φιλιππίδη , όχι μόνο διότι λόγω οικονομικής επιφάνειας και διασυνδέσεων τον θεωρεί ύποπτο φυγής αλλά και γιατί μπορεί, σύμφωνα με την εκτίμησή της , να αλλοιώσει και σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης που ,μπορούν να αποτρέψουν την πλήρη διελεύκανση της.

filippidisΧαρακτηριστικό είναι ότι πέραν της παράθεσης προσώπων (τραπεζικών και επιχειρηματιών) που κατηγορούνται, η εισαγγελέας αποτιμά ως κεντρικό τον ρόλο του  κ.Φιλιππίδη, αφού το συνδέει με τις πλέον “αξιόποινες» – κατά την κρίση της- δανειοδοτήσεις, προς τις εταιρίες του έγκλειστου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, των καταζητούμενων Γριβέα και Βάτσικα και την DEMCO του Δημήτρη Κοντομηνά.

Στην αναλυτική κατάσταση των καταθέσεων του κ.Φιλιππίδη, προκύπτουν κατά την εισαγγελέα «αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων κατά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ», αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Αναφέρει δε «συμπερασματικά, από τον έλεγχο των ανωτέρω προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών του Αγγέλου ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ προκύπτει ότι από το έτος 2008 μέχρι και το 2012, αυτοί έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικό ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση (επιταγές)».

Επισημαίνει δε πως στην περίπτωση της εξαγοράς εκ μέρους του ΤΤ τμήματος εταιρίας πιστωτικών καρτών του Δημήτρη Κοντομηνά, λειτούργησε εμμέσως υπέρ του επιχειρηματία και όχι του δημοσίου: «Επιπροσθέτως δε, στην περίπτωση της συμμετοχής της Τράπεζας στην θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία BESTLINE, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε, προκύπτουν ενδείξεις και δη επαρκείς περί του ότι ο ως άνω Πρόεδρος του Τ.Τ., ο οποίος ανέλαβε την επιλογή και υλοποίηση της επίμαχης «εξαγοράς», ενεργώντας από κοινού με τα λοιπά ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα, παραπλάνησε ακόμα και αυτά καθʼ εαυτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ., προκειμένου να επιτύχει την έγκριση της εν λόγω συμμετοχής του Τ.Τ. στην θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία BESTLINE, του Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ, υπό τους όρους που προεκτέθηκαν, με σκοπό να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στον τελευταίο».

Το κινητό τηλέφωνο που τον “πρόδωσε”

Τις τελευταίες δυο ημέρες ο Άγγελος Φιλιππίδης χρησιμοποιούσε συνεχώς το κινητό του τηλέφωνο, αφού επικοινωνούσε με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λέγοντας πως θα επιστρέψει προκειμένου να απολογηθεί.

Έτσι, η Αντιτρομοκρατική εντόπισε το σήμα του τηλεφώνου και αμέσως ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης με τη σειρά της βρήκε το ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξίμ όπου διέμενε και τον είχε υπό παρακολούθηση τουλάχιστον τις τελευταίες δυο μέρες.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 22:40 το βράδυ της Παρασκευής και αφού έφτασε στα χέρια τους το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε λίγες ώρες νωρίτερα από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Κατά τη σύλληψη βρέθηκαν στην κατοχή του 311 λίρες Τουρκίας, 5.615 ευρώ, 1.005 λίρες Αγγλίας, 18.090 δολάρια Χονγκ – Κονγκ, 220 φράγκα Ελβετίας, 1.514 δολάρια ΗΠΑ, δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα usb 2 GB , μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών, άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες οδήγησης ξένων Αρχών δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει και διάφορα έγγραφα.

Ο ίδιος πάντως μετά τη σύλληψή του ανέφερε πως ουδέποτε είχε σκοπό να κρυφτεί γι΄αυτό και “δεν έκρυψα καμία κίνηση. Χρησιμοποιούσα τις πιστωτικές μου κάρτες, πλήρωνα το ξενοδοχείο με αυτές, το δωμάτιο ήταν στο όνομά μου“, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “εγώ δεν είπα ποτέ ότι ήμουν στην Αμερική”, ενώ τέλος αποκάλυψε πως ο τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του είχε ενημερώσει τον ανακριτή πως θα γυρνούσε τη Δευτέρα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ