«Έχει μειωθεί η εγκληματικότητα, ενώ αλλάζουμε προτεραιότητες προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι 380 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων επέστρεψαν ήδη στον δρόμο για την ασφάλεια του πολίτη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν πολλοί ακόμη.
Επίσης, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα όσον αφορά την εγκληματικότητα, ενώ σχετικά με τη δράση της αστυνομίας για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, σημειώνει, μεταξύ άλλων, την εκτίμηση πως μέσα στο 2017 θα κατασχεθούν, συνολικά, 15 τόνοι κάνναβης.
Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει στο Πρακτορείο τις ειδικές αστυνομικές -και όχι μόνο- δράσεις που γίνονται στη Δυτική Αττική, ενώ για το ζήτημα της τρομοκρατίας εκφράζει την πεποίθησή του πως «σύντομα θα εξαλειφθούν και οι οποιεσδήποτε “ουρές” υπάρχουν ακόμη».
Μιλάει, επίσης, για τους ελέγχους που γίνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σημειώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αύξηση του αριθμού μετεγκατάστασης προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Για το πολύκροτο θέμα της μονιμοποίησης των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, ο κ. Τόσκας τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το τακτοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ για το μισθολογικό των ενστόλων επισημαίνει ότι το δίκαιο είναι να υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ, αλλά οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή της.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον Δημοσθένη Καλαμπάκα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε υπουργέ, τον περασμένο Αύγουστο είχατε τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση. Έχουμε σήμερα καλύτερη αστυνόμευση;
Απ. Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής της και τους επόμενους μήνες αρχίζουμε την υλοποίησή της. Επομένως τα αποτελέσματα θα φανούν από το καλοκαίρι και μετά. Δεν περιμένουμε, όμως, να τελειώσει η αναδιοργάνωση για να δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στους τομείς που υπάρχουν προβλήματα σε καθημερινή βάση και αλλάζουμε όπου χρειαστεί και τις προτεραιότητές μας και τους στόχους μας. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας, όπου εμφανίζονται πάλι αυξημένα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών, κάνουμε σαρωτικές ενέργειες και αυτές έχουν αποδώσει. Μην περιμένει κάποιος, βέβαια, να μηδενιστούν τα προβλήματα. Το ίδιο και στη Δυτική Αττική. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν την περιοχή. Η Δυτική Αττική για πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν το χαλί κάτω από το οποίο «θάβονταν» τα προβλήματα και η περιοχή στην οποία μετακινούνταν άνθρωποι που δεν είχαν στέγη. Είτε αυτοί προέρχονταν από τους μετανάστες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είτε από Ρομά από άλλες περιοχές της χώρας ή και ακόμη εκτός Ελλάδας. Έτσι δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο καλούμαστε να διαφοροποιήσουμε σήμερα.
Ερ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ακόμη για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της αστυνομίας;
Απ. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους τομείς εκείνους της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας που έχουν προβλήματα, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών και απ’ όπου αυτή επηρεάζεται. Για παράδειγμα: Πρόσφατα είχαμε το τραγικό τροχαίο. Υπάρχουν προβλήματα στον έλεγχο των εθνικών και των επαρχιακών οδών, αλλά και μέσα στις πόλεις. Γιατί; Επειδή για πάρα πολλά χρόνια η αστυνομία χρησιμοποιείτο μόνο για καταστολή. Δεν ενδιαφερόταν το κράτος για την καθημερινότητα του πολίτη, παρά μόνο σε ένα μικρό βαθμό. Και ανάμεσα στην καθημερινότητα να βάλω και τα θέματα της Τροχαίας. Φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον έλεγχο των δρόμων. Προσανατολίζουμε, λοιπόν, τους ελέγχους και τις δυνάμεις μας σε αυτούς τους τομείς που έχουμε προβλήματα. Αλλάζουμε, λοιπόν, προτεραιότητες. Βάζουμε προτεραιότητα και στα θέματα Τροχαίας. Και αυτές οι αλλαγές των προτεραιοτήτων γίνονται σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια. Δεν υπήρχε μεταναστευτικό. Τώρα, ένα μεγάλο μέρος της αστυνομίας είναι προσανατολισμένο στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Είμαστε αναγκασμένοι, λοιπόν, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να αλλάζουμε προτεραιότητες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης. Το τολμούμε, όμως και με αποφασιστικό τρόπο αλλάζουμε προτεραιότητες και επεμβαίνουμε.
Ερ. Πρόσφατα δηλώσατε ότι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων θα επιστρέψουν στον δρόμο για την ασφάλεια του απλού πολίτη. Πόσοι αστυνομικοί έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα;
Απ. Έχουν επιστρέψει 380 αστυνομικοί. Ο στόχος μας ήταν μεγαλύτερος. Αυτόν μπορέσαμε και πετύχαμε μέχρι τώρα για συγκεκριμένους λόγους. Οι λόγοι αυτοί, και θα μιλήσω καθαρά, έχουν σχέση με φόβους, αλλά και φοβίες, που υπάρχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως είναι κάποιοι από τον δικαστικό, από τον δημοσιογραφικό και από τον πολιτικό χώρο. Νομίζουν κάποιοι ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο, χωρίς να συμβαίνει αυτό, ή κάποιοι θέλουν τους αστυνομικούς προκειμένου να αναδείξουν την εξουσία την οποία έχουν χάσει. Θα κάνουμε δεύτερο σαρωτικό κύμα απόσυρσης αστυνομικών μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο οι εμμονές κάποιων ή οι φοβίες τους. Κριτήριο θα πρέπει να είναι ο πραγματικός κίνδυνος και οι εκτιμήσεις οι οποίες προέρχονται όχι από κάποιον υπουργό, αλλά από την ίδια την αστυνομία και από τους ειδικούς.
Ερ. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να σας κατηγορεί για έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών και αύξηση της ανομίας, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Τι απαντάτε;
Απ. Η Νέα Δημοκρατία, με μια κακοφτιαγμένη προπαγανδιστική τακτική, προσπαθεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί μού έχουν δώσει στοιχεία ότι στο διάστημα 2007-2013 στην Αττική είχαμε γύρω στις 50 με 60 ληστείες την ημέρα και πάνω από 250 διαρρήξεις. Το 2016-2017 έχουμε την ημέρα 7 έως 15 ληστείες όχι της κλίμακας που είχαμε, γιατί όλοι ξέρουν ότι οι μεγάλες ληστείες έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Απλά είναι μικροεγκληματικότητα τις περισσότερες φορές, που αφορά σε αφαίρεση κινητών με κάποιο βίαιο τρόπο και θεωρούνται ληστείες. Επίσης, έχουμε γύρω στις 45 με 85 διαρρήξεις. Πολύ μικρότερος αριθμός και καμία σχέση δεν έχει η σημερινή πραγματικότητα με αυτή επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Προσπάθησε να τα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, αλλά διαψεύστηκε από τα στοιχεία της ίδιας της αστυνομίας, η οποία ενεργεί με πολύ επαγγελματικό πλέον τρόπο, γιατί δεν δεσμεύεται από κανέναν και δεν έχει σαν κύριο τρόπο ενέργειας την καταστολή και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Κύριος στόχος είναι η μείωση της εγκληματικότητας, η μείωση των διαρρήξεων, γιατί ο κόσμος έχει υποφέρει από την οικονομική λιτότητα και δεν μπορεί να του αφαιρούνται και τα λίγα χρήματα που έχει. Έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα σε αυτόν τον τομέα, χωρίς, ξαναλέω, αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μηδενίσει τα προβλήματα. Σημειώστε, επίσης, ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, το 2017 πρόκειται να κατασχεθούν συνολικά γύρω στους 15 τόνους κάνναβης.
Ερ. Η Δυτική Αττική είναι μια από τις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη εγκληματικότητα και η αστυνομία πραγματοποιεί ειδικές δράσεις στην περιοχή. Έχουν φέρει, όμως, το αναμενόμενο αποτέλεσμα;
Απ. Σε μερικές περιπτώσεις έχουν φέρει αρκετά καλό αποτέλεσμα. Είχαμε την περίπτωση του μεγάλου κυκλώματος, που βέβαια κάλυπτε όλη την Ελλάδα αλλά είχε ως κέντρο τη Δυτική Αττική. Σε αυτή την υπόθεση ενεπλάκησαν γύρω στους 1.000 αστυνομικούς, χωρίς να διαρρεύσει η επιχείρηση. Είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Εξαρθρώθηκε αυτό το μεγάλο κύκλωμα και ανέπνευσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η επαρχία και η Αθήνα. Οι αστυνομικοί μου λένε ότι γύρω στο 30% των διαρρήξεων προέρχονταν από αυτό το κύκλωμα. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για τη Δυτική Αττική, που δεν είναι μόνο αστυνομικής μορφής. Είμαστε σε συνεργασία και με άλλους υπουργούς, όπως με την κ. Φωτίου. Πρόσφατα συναντήθηκα και με τη συνομοσπονδία των Ρομά. Συναποφασίσαμε να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις στη Δυτική Αττική, με τη συμμετοχή της αστυνομίας, για ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και για σύσφιγξη των σχέσεων. Θα προγραμματίσουμε και άλλες ενέργειες, προκειμένου οι αστυνομικοί σε αυτή την περιοχή να είναι ευπρόσδεκτοι από τους νομοταγείς πολίτες, αλλά και ικανοί να αποτρέπουν το έγκλημα που προέρχεται από αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, όμως, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να πάνε τα παιδιά τους σχολείο. Τα συζητήσαμε αυτά τα πράγματα με τους Ρομά. Πρέπει να δοθούν οι δυνατότητες, ώστε να μην ασχολούνται με την παραβατικότητα και να ανοίξουν άλλοι δρόμοι. Συζητήσαμε ότι αυτή η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη. Αλλιώς, θα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, που δεν είναι καλό ούτε για αυτούς, ούτε για τα παιδιά τους.
Ερ. Έχετε δρομολογήσει κάποιες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική;
Απ. Δυστυχώς, βρήκαμε μια κατάσταση όχι καλή. Το μεγαλύτερο μέρος των περιπολικών έχουν από 300.000 έως 500.000 χιλιόμετρα και η συντήρηση, επίσης, δεν είναι καλή. Δεν υπήρχαν χρήματα στον προϋπολογισμό για αγορά νέων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Κατορθώσαμε να εκτρέψουμε κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα που δεν ήταν απαραίτητα με γρήγορο τρόπο. Έτσι, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αγορά περίπου 450 αυτοκινήτων διαφόρων τύπων, μικρών λεωφορείων, περιπολικών και μοτοσυκλετών, προκειμένου να πάρουμε τέτοια οχήματα σε σύντομο χρόνο. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα έχει κλείσει ο διαγωνισμός και εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα μπορέσουμε σχετικά γρήγορα να πάρουμε αυτά τα οχήματα. Συνολικά το υπουργείο εξασφάλισε περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονται: από επαναπροσδιορισμό και επαναπροσανατολισμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων, 26 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για αγορά οχημάτων και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 άλλα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 7 εκατ. ευρώ θα πάνε για αντικατάσταση των οχημάτων των ΜΑΤ. Παράλληλα, προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε, και πιστεύω αυτές τις ημέρες θα γίνει, το πρόγραμμα επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν οι αστυνομικοί χωρίς να τους ακούει όλος ο κόσμος, αλλά και να ακούγονται με ευκρίνεια. Είναι από τις προσπάθειες που κάνουμε για να βελτιώσουμε, κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που ζούμε, την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας. Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχει ενίσχυσή του από χρήματα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού, πλην, όμως, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η παλαιότητα των αεροσκαφών πυρόσβεσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα περισσότερα είναι της δεκαετίας του ΄70. Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό με μισθωμένα ελικόπτερα. Όπως γίνεται κάθε χρόνο το ίδιο θα γίνει και φέτος.
Ερ. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πρωτοβουλία σας για κοινή δράση της Ελλάδας με τις χώρες του Νότου στον καίριο τομέα της πυρόσβεσης;
Απ. Καταβάλλεται μια προσπάθεια, που είναι σε αρχικό στάδιο, να συνεννοηθούμε με τις άλλες χώρες του Νότου της Ευρώπης, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες δημιουργίας κοινού στόλου μέσων πυρόσβεσης. Αυτό είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά κάνουμε τα βήματά μας και προς τα έξω. Αυτή η ενέργεια έχει πολλούς στόχους. Το κλίμα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στις νότιες περιοχές της Ευρώπης και έχει γίνει αντιληπτό από όλους ότι κάτι σοβαρό και γρήγορα θα πρέπει να γίνει. Αυτό ξεκίνησε με δική μας πρωτοβουλία σε συνεργασία φυσικά και με το υπουργείο Εξωτερικών και με άλλους φορείς. Και ελπίζουμε να προχωρήσει.
Ερ. Πόσο γρήγορα προχωράει το θέμα του ασύλου, αλλά και των επιστροφών μεταναστών και προσφύγων;
Απ. Έχουμε προβλήματα στα θέματα του ασύλου. Εμπλέκονται, βέβαια και άλλες υπηρεσίες και υπουργεία. Προσπαθούμε με την κατασκευή κέντρων κράτησης στα νησιά αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας με ταχύτερες επιστροφές προσφύγων. Για την ώρα προχωράνε οι επιστροφές μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και επίσης, προσπαθούμε να αυξήσουμε και τον αριθμό της μετεγκατάστασης προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ερ. Γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι σε πρόσφυγες και μετανάστες, για τον εντοπισμό τυχόν τζιχαντιστών;
Απ. Σε συνεργασία με την EUROPOL εξετάζονται οι πρόσφυγες και η περίπτωση κάποιος να έχει σχέση με τέτοιες οργανώσεις, όταν έρχονται στα ελληνικά νησιά. Στη συνέχεια υπάρχουν δίκτυα πληροφοριών και στους καταυλισμούς των προσφύγων, έτσι ώστε να αποκλείσουμε ενέργειες που προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν εξτρεμιστικές αντιλήψεις και έχουν συνηθίσει σε βίαιο περιβάλλον. Συνεργαζόμαστε με υπηρεσίες άλλων χωρών και με διεθνείς οργανισμούς.
Ερ. Θα αποσυμφορηθούν τα νησιά εκείνα που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης;
Απ. Τα νησιά σήκωσαν και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, αλλά, ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταλάβει ότι πρέπει να συνεργαστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιστροφής των προσφύγων. Όσο καλύτερη είναι αυτή η συνεργασία, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει. Εάν οι πρόσφυγες αφήνονται στην τύχη τους, αβοήθητοι και χωρίς υποστήριξη, αυτό είναι και απάνθρωπο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιστροφής τους. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα έχει γίνει αντιληπτό από όλους, γιατί υπάρχουν αντιρρήσεις από κάποιους δήμους. Ειδικά, ο Δήμος της Χίου έχει αντιρρήσεις. Δεν έχει βοηθήσει όσο έπρεπε στην εξεύρεση χώρου για την επιστροφή των προσφύγων. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα, σε αντίθεση με τη Λέσβο, την Κω και τη Λέρο. Πιστεύω, όμως, ότι σύντομα θα αντιληφθούν πως είναι προς το συμφέρον και του νησιού να βοηθήσουν στην εξεύρεση χώρου.
Ερ. Έχετε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «ξεδοντιάστηκε» η εγχώρια τρομοκρατία. Συνέβη όντως αυτό;
Απ. Τα περιστατικά που είδαμε τελευταία φαίνεται ότι προέρχονται από «ουρές» της παλιάς τρομοκρατίας. Από ανθρώπους οι οποίοι νομίζουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο με αυτές τις βίαιες ενέργειες. Να υπενθυμίσω ότι ποτέ δεν άλλαξε ο κόσμος από μεμονωμένες ενέργειες τέτοιας μορφής σε κοινοβουλευτικές συνθήκες. Επομένως, είναι σε τελείως λάθος δρόμο. Είναι εγκληματικές ενέργειες, που το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρουν είναι να συντηρικοποιήσουν τον κόσμο και να προκαλέσουν και προβλήματα. Πιστεύω, ότι είναι τα τελευταία σκιρτήματα της παλιάς τρομοκρατίας και πως τα νέα παιδιά έχουν καταλάβει στο μεγαλύτερο ποσοστό ότι ο κόσμος αλλάζει μέσα από μαζικούς αγώνες, μέσα από τους αγώνες που αποσκοπούν στο να δημιουργηθούν καλύτερες κοινωνίες και καλύτερες παραγωγικές δυνατότητες. Και όχι μέσα από ενέργειες εξαλλοσύνης, που καμία σχέση δεν έχουν με τη βελτίωση του κόσμου. Χρησιμοποίησα παλαιότερα τη λέξη «ξεδοντιάστηκε», με την έννοια της εξάλειψης του μεγαλύτερου μέρους της παλιάς τρομοκρατίας- και πράγματι αυτό πιστεύουμε ότι έχει συμβεί. Η σύλληψη της Ρούπα ήταν σημαντικό «ξεδόντιασμα» στην παλιά τρομοκρατία. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι σύντομα θα εξαλειφθούν και οι οποιεσδήποτε «ουρές» υπάρχουν ακόμη.
Ερ. Τι γίνεται με το θέμα του μισθολογίου των ενστόλων, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Απ. Είναι αλήθεια ότι αποτελεί μια παλιά ιστορία που αφορά τους ενστόλους και πράγματι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι δίκαιο και σωστό να υλοποιηθεί. Πλην, όμως, οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή αυτής της απόφασης. Μακάρι να ήταν δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο αύριο το πρωί. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε, και θα διατηρήσουμε τους μισθούς των ενστόλων στο επίπεδο που είναι. Και αυτό βλέπετε ότι γίνεται κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες.
Ερ. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα της μονιμοποίησης ή της ανανέωσης των συμβάσεων των πυροσβεστών πενταετούς θητείας;
Απ. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Κατορθώσαμε να περάσουμε την ανανέωση για τρία χρόνια και στη συνέχεια στη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Επίσης, κατορθώσαμε να τους δοθεί κάποια οικονομική αύξηση για το διάστημα αυτό που δεν θα έχουν την πλήρη μονιμοποίηση. Ξέρω ότι περίμεναν αυτοί οι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν. Αυτό προέβλεπε ο νόμος. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν προέβλεψαν να τεθούν με ανοιχτά χαρτιά όλοι οι όροι, όπως τέθηκαν για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους ειδικούς φρουρούς. Προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε αυτή τη στρεβλή κατάσταση και δεν μπορέσαμε να τους μονιμοποιήσουμε από τώρα. Προσπαθούμε, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η μονιμοποίηση των πυροσβεστών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ