Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τόσκας – Μουζάλας: Μεγάλη επιτυχία η υποδοχή των προσφύγων

Την πεποίθησή τους πως η υποδοχή των προσφύγων στην ενδοχώρα χωρίς να προκύψουν κοινωνικά προβλήματα, αποτελεί μεγάλη επιτυχία, εξέφρασαν οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στην εκδήλωση «Προσφυγικό και επιπτώσεις» που διοργάνωσε η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» στη Στοά του Βιβλίου.

Επίσης, εκτίμησαν ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό φαινόμενο θα διαρκέσει χρόνια. Ειδικότερα, στις ομιλίες τους, οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί, τόσο στους προσφυγικούς καταυλισμούς της ενδοχώρας, όσο και στα νησιά. Όπως παραδέχθηκαν, προβλήματα καταγράφονται ακόμα στις δομές των νησιών – γεγονός που, όπως δήλωσαν, θα αντιμετωπιστεί.

Τη διαπίστωση πως η φιλοξενία των 50.000 προσφύγων στην ενδοχώρα έχει προχωρήσει χωρίς κοινωνικά προβλήματα, εξέφρασε ο κ. Μουζάλας, υπενθυμίζοντας πως το προηγούμενο κύμα προσφύγων κατά την Μικρασιατική καταστροφή, παρά την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομοιογένεια με τον ντόπιο πληθυσμό, είχε συνοδευτεί από αντιδράσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

«Πρώτη επιτυχία μας αποτελεί η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των κατοίκων της Ελλάδας, των προσφύγων και των μεταναστών. Το παραπάνω, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην αναπτυχθούν ακροδεξιά και ρατσιστικά αντανακλαστικά, όπως σε άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Αναφερόμενος σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, ο Ν. Τόσκας πρόσθεσε από πλευράς του πως έχουν σημειωθεί σποραδικά μόνο μικροπαραβάσεις εντός των καταυλισμών. «Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία να σχετίζονται με εγκληματικότητα», επισήμανε.

Οι αργοί ρυθμοί μετεγκατάστασης προς ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η απροθυμία τρίτων χωρών να αποδεχτούν υπηκόους από χώρες όπως εκείνες του Μαγκρέμπ, ή το Μπαγκλαντές, «καταδεικνύουν την ανάγκη να χαραχτεί κοινή πολιτική ασύλου και επιστροφών, ώστε κάθε χώρα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, να μην παλεύει μόνη της», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.

Οι δύο υπουργοί περιέγραψαν τέλος, πώς η Ευρώπη βρέθηκε ανοργάνωτη μπροστά στο προσφυγικό κύμα, παρότι αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και άλλα, «άνοιξαν τις πόρτες τους για οικονομικούς κυρίως λόγους, ζητώντας εργατικά χέρια και επιστήμονες, για να καλύψουν τις ανάγκες του βιομηχανικού κατεστημένου».

«Η κατάσταση στα νησιά πράγματι είναι πολύ άσχημη», ομολόγησε νωρίτερα από τη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υποστηρίζοντας ότι οι ομάδες του Υπουργείου βρίσκονται εκεί και προσπαθούν να την ελαφρύνουν «και θα το πετύχουμε» υποστήριξε.

Σε «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα προσφυγικά κέντρα οι μετανάστες προχώρησε νωρίτερα η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή κατάσταση και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Αθήνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι από τους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έμειναν τελικά 1.000 σε σκηνές θερμαινόμενες ή με θερμαντικά σώματα αλλά παρόλο που διευθετήθηκε μεγάλο μέρος του προβλήματος δεν σημαίνει ότι επιλύθηκε πλήρως το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ