Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τουλάχιστον 117 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2013!

Τουλάχιστον 117 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους εντός του 2013, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 132 θάνατοι δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο.

Το IPI, που εδρεύει στη Βιέννη και καταγράφει τους θανάτους δημοσιογράφων από το 1997, ανέφερε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής παραμένει η πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους, αφού εκεί καταγράφηκαν 38 θάνατοι. Η πιο επικίνδυνη χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παραμένει η Συρία, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 δημοσιογράφοι από τις αρχές του έτους. Ο αριθμός αυτός πάντως είναι υποτριπλάσιος των θανάτων που είχαν σημειωθεί το 2012.

Στη δεύτερη θέση, στον κατάλογο των 28 χωρών όπου σκοτώθηκαν δημοσιογράφοι ενώ έκαναν τη δουλειά τους έρχονται το Ιράκ και οι Φιλιππίνες, με 13 θανάτους. Ακολουθούν η Ινδία (11), το Πακιστάν (9), η Σομαλία (8) και η Βραζιλία (6).

«Αν εξαιρέσουμε τις χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, ελάχιστες χώρες όπου έχουν σκοτωθεί δημοσιογράφοι τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή μηχανισμούς για να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα και με ασφάλεια», τονίζει το IPI στην ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές.

Από το 1997 μέχρι σήμερα, το Ιράκ και οι Φιλιππίνες κατέχουν τα πρωτεία των πιο επικίνδυνων χωρών για τους δημοσιογράφους: το 2006 είχαν αναφερθεί 46 θάνατοι δημοσιογράφων στο Ιράκ και το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά για τις Φιλιππίνες, με 38 θανάτους.

Πηγή: newpost

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ