Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Τουλουπάκη: Η «αραχνιασμένη» έρευνα της για τα δάνεια Καλογρίτσα

Τουλουπάκη: Η «αραχνιασμένη» έρευνα της για τα δάνεια Καλογρίτσα

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΔΕΡΗ  

Από το Νοέμβριο του 2018 είχε ενημερωθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τις διευκολύνσεις που παρείχε η Τράπεζα Αττικής στις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα. Αυτό προκύπτει από τη δήλωση γνωστοποίηση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς μαζί με την «Ενδιάμεση Ενημέρωση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας» ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης και δημοσιεύει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Έναν και πλέον χρόνο μετά η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου. Παρά το γεγονός ότι ο εσωτερικός έλεγχος έδειχνε ότι κατά το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε «αυξήθηκαν οι πιστοδοτήσεις χωρίς να αυξηθούν και οι εξασφαλίσεις».

Η δήλωση γνωστοποίηση προς την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατατέθηκε στις 30Νοεμβρίου 2018. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 διεξαγόταν προκαταρκτική εξέταση από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Η δήλωση συνοδευόταν με την Ενδιάμεση Ενημέρωση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας για τις χρηματοδοτήσεις του ομίλου, η οποία λίγες μέρες πριν είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Στην αναφορά του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ανέφερε προς τους εισαγγελείς ότι «από το περιεχόμενο τής ως άνω έκθεσης προκύπτουν ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως χρίζουν περαιτέρω έρευνας» και ζητούσε να αξιολογηθούν τα ευρήματά της για «τις από το νόμο επιβαλλόμενες ενέργειες» των Εισαγγελέων Διαφθοράς.
Η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου αφορούσε στις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Μάρτιο του 2018. Χρονικό διάστημα που ήδη προηγούμενες δανειοδοτήσεις του ομίλου είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων Διαφθοράς. Στην έκθεση γινόταν λόγος στην αύξηση των χορηγήσεων προς τις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα κατά τα έτη 2012 – 2016. Η έκθεση ανέφερε ότι οι χορηγήσεις είχαν αυξηθεί από 15 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012 σε 49,1 εκατ. ευρώ τονΔεκέμβριο του 2014 και σε 108,7 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016. Όπως αναφερόταν στην έκθεση τον Ιούλιο του 2016 είχε διαπιστωθεί «υψηλό διασφαλιστικό άνοιγμα του λογαριασμού, γεγονός που φέρνει την Τράπεζα σε μειονεκτική θέση έναντι του πελάτη». Επίσης, σύμφωνα με τους ελεγκτές, ο όμιλος Καλογρίτσα δεν είχε καταφέρει να πετύχει τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου που είχε καταθέσει στις αρχές του 2017, «βάσει του οποίου προβλεπόταν η μείωση των οφειλών προς την Τράπεζα σε 99,2 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2017, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας εντάθηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φρουζής στον ΑΝΤ1: Η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα

Κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος 2017 – Μάριος 2018) οι ελεγκτές διαπίστωσαν αύξηση των συνολικών υπολοίπων των εταιρειών του ομίλου από 105,9 εκατ. ευρώ σε 119,06 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα το ακάλυπτο μέρος των πιστοδοτήσεων είχε αυξηθεί από 76,14 εκατ. ευρώ σε 91,34 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν και οι δανειοδοτήσεις του ομίλου βρίσκονταν υπό εισαγγελική έρευνα, ωστόσο οι διευκολύνσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν. Την επίμαχη περίοδο ο όμιλος Καλογρίτσα εξακολούθησε να αντιμετωπίζει «έντονα ρευστοτικά προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εκτελούμενων έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί πηγή αποπληρωμής των οφειλών προς την Τράπεζα.

Ενήμεροι οι εισαγγελείς για τις διευκολύνσεις

Η έκθεση περιείχε αναλυτικά στοιχεία για τις διευκολύνσεις που χορηγήθηκαν στον όμιλο Καλογρίτσα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σημείο που οι ελεγκτές αναφέρουν πως κατά το εξετασθέν χρονικό διάστημα «το πλέγμα εξασφαλίσεων αποδυναμώθηκε, υπό την έννοια ότι αυξήθηκαν οι πιστοδοτήσεις χωρίς να αυξηθούν παράλληλα οι εξασφαλίσεις». Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται έχει να κάνει με τους λόγους που μέχρι και σήμερα η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα, καθώς όπως προκύπτει από την αναφορά Ρουμελιώτη οι εισαγγελείς ήταν ενήμεροι για τις διευκολύνσειςγια τις δανειοδοτήσεις του ομίλου πριν από το 2017, όσο και μετά. Ήδη για το χρονικό διάστημα 2011 – 2015 η εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε τον Φεβρουάριο του 2019 ποινικές διώξεις σε στελέχη της Τράπεζας Αττικής για δάνεια που είχαν χορηγηθεί χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις σε πέντε εταιρείες. Μεταξύ αυτών και η εταιρεία «Τοξότης» του ομίλου Καλογρίτσα.

Σημειώνεται ότι,όπως είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ», ο Ρουμελιώτης είχε ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ελέγχου και τον Γιάννη Στουρνάρα με επιστολή που του είχε αποστείλει το Νοέμβριο του 2018. Στην επιστολή γινόταν λόγος στις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 και την εύνοια που είχε δείξει η Τράπεζα Αττικής, φωτογραφίζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, Θεόδωρο Πανταλάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην επιστολή του ο Ρουμελιώτης είχε περιγράψει με μελανά χρώματα τις δανειοδοτήσεις του ομίλου κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα επισφαλή λογαριασμό του ομίλου Καλογρίτσα», τον οποίο είχε «κληρονομήσει ως διοίκηση» και μέσα σε 18 μήνες είχε εκτοξευθεί από 30 σε 110 εκατ. ευρώ με τις καλύψεις να μην υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Η δήλωση γνωστοποίησης προς την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 και το εσωτερικό memo για τις χρηματοδοτήσεις του ομίλιου Καλογρίτσα.

Ερωτήματα για τη στάση της διοίκησης

Εκτός από την εισαγγελική έρευνα από την έρευνα της «Μ» τίθενται ερωτήματα αναφορικά και με τη στάση των διοικήσεων της Τράπεζας Αττικής. Τον περασμένο Ιούλιο επρόκειτο να συζητηθεί σε ΔΣ της Τράπεζας η περιβόητη έκθεση του καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα. Η έκθεση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα της διάπραξης πράξεων κακουργηματικής απιστίας από στελέχη της Τράπεζας και ενδεχομένως διάπραξης του αδικήματος της απάτης. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο καθηγητής Γιαννίδης φέρεται να είχε συντάξει κείμενο έγκλησης τόσο σε βάρος των υπεύθυνων στελεχών όσο και κατά παντός υπευθύνου. Μεσολάβησε ο θάνατος του τότε προέδρου της Τράπεζας Γιώργου Μιχελή με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της 19ης Ιουλίου 2019 να εκλεγεί ομόφωνα ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Ο νέος πρόεδρος ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος προκειμένου να ενημερωθεί και ο ίδιος. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η έκθεση Γιαννίδη ακόμη δεν έχει τεθεί προς συζήτηση στο ΔΣ της Τράπεζας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάσει το νέο Ποινικό Κώδικα προκειμένου να διωχθούν τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, αυτό θα πρέπει να γίνεται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε τέσσερις μήνες από τις τροποποιήσεις του του Ποινικού Κώδικα. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το ΔΣ της Τράπεζας θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ή θα αφήσει να παρέλθει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Φρουζής, η Τουλουπάκη το Harvard Project και η διαφήμισεις σε Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ

«Κούρεμα» στα δάνεια Καλογρίτσα;

Οι κινήσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα φέρονται να έχουν υποστεί «κούρεμα» σε ποσοστό 84%, με τα δημοσιεύματα να θέτουν ερωτήματα κατά πόσο έχει γίνει απευθείας κούρεμα ή τα δάνεια Καλογρίτσα έχουν πουληθεί σε fundστο 16% της ονομαστικής τους αξίας. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Τράπεζα ωστόσο σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα αληθεύουν τότε εγείρονται ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα για τον μεγαλοκατασκευαστή και τις σχέσεις του με την Τράπεζα Αττικής.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ