Τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα η Κυβέρνηση πρέπει να τρέξει για να υλοποιήσει όλα όσα πρέπει να γίνουν για να επαναλειτουργήσει η βαριά βιομηχανία της χώρας. Ήδη η αντιπολίτευση είναι σε θέση μάχης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει ολιγωρήσει, ενώ από την πορεία του τουρισμού θα φανεί και ποιο θα είναι το ποσοστό της ύφεσης μετά το καλοκαίρι.
Η ΕΕ αποφάσισε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι ο νούμερο ένα προορισμός παγκοσμίως. Σκοπός των μέτρων είναι να επιτραπεί η κυκλοφορία των πολιτών εντός της Ένωσης, να αποκατασταθούν οι μεταφορές, να βρεθούν λύσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων και να εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό.
Ο τουρισμός ξεκινά και πάλι με τα εξής κριτήρια:
– την επιδημιολογική κατάσταση, με έμφαση, ιδίως, στις περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τη χρήση του περιφερειακού χάρτη που το ECDC έχει αναπτύξει
– την ικανότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης καθ’ όλη τη διάρκεια μιας μετακίνησης, μεταξύ άλλων και στα σημεία διέλευσης των συνόρων, καθώς και πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων σε περιπτώσεις όπου ενδέχεται να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί η τήρηση των φυσικών αποστάσεων και
– οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, με αρχική προτεραιότητα στις διασυνοριακές μετακινήσεις σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων για προσωπικούς λόγους.
Σίγουρα θα δοθεί βαρύτητα στην αποφυγή της επαφής των ανθρώπων στις μεταφορές, ενώ επιβάλλεται ο συντονισμός μεταξύ όλων των κρατών, ενώ θα δοθεί έμφαση στα πολλά τεστ, αλλά και στην ιχνηλάτηση επαφών όταν υπάρχουν κρούσματα, έτσι ώστε να μην μπαίνουν σε καραντίνα μονάδες.
Σχετικά άρθρα:
Μετά τον πολιτισμό, κόντρα για τον τουρισμό
Οδηγίες Κομισιόν για τουρισμό – Μάσκες, voucher και εφαρμογές εντοπισμού κρουσμάτων
Σε ότι αφορά δε το θέμα της επιστροφής χρημάτων για ταξίδια που ακυρώθηκαν, οι πολίτες έχουν δικαίωμα είτε να επιλέξουν τα χρήματα ή κουπόνια για επόμενα ταξίδια.
Ο τουρισμός θα ενισχυθεί με ρευστότητα των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:
– Χρηματοδότηση από την ΕΕ: Η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας του μηχανισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υπό επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη.Επιπλέον, η Επιτροπή έχει διαθέσει έως 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
– Προστασία θέσεων εργασίας με οικονομική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE:
– Σύνδεση των πολιτών με την προσφορά τοπικού τουρισμού, προώθηση των τοπικών αξιοθέατων και του τοπικού τουρισμού και της Ευρώπης ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού:
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ενιαία αγορά και τις τέσσερις ελευθερίες της και βασικός παράγοντας που συμβάλλει στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τρόπο ζωής της ΕΕ. Έχει επίσης πληγεί σοβαρά από τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της COVID-19. Καθώς τα κράτη μέλη μας αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, θέτουμε τα θεμέλια για την επανεκκίνηση του τουριστικού οικοσυστήματος και της ενιαίας αγοράς με ασφαλή και αναλογικό τρόπο που θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του ιού στην ΕΕ, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον τρόπο ζωής μας».
Πολιτική κόντρα
Για τις ανακοινώσεις ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου και εμείς, ως χώρα, ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε το θέμα του τουρισμού ως μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας. Είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτή η θέση κέρδισε δημοτικότητα έως του σημείου των σημερινών ανακοινώσεων, οι οποίες, όπως είπα, είναι πολύ σημαντικές επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο για να έχουμε μια συντονισμένη έξοδο από αυτήν την πρωτοφανή κρίση».
Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην Κυβέρνηση. Από τον Σύριζα ο Αλέξης Χαρίτσης είπε: «Υπάρχει έντονη ανησυχία από φορείς, επιχειρήσεις και εργαζόμενους για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν υπάρχουν μέτρα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του κλάδου και δεν υπάρχει σχέδιο και συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την εκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού το επόμενο διάστημα. Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης είπε: «Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, γενναία και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του Τουρισμού, με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Επιτέλους, όχι άλλη καθυστέρηση!»
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας