Παρασκευή Ιανουάριος 10 2025

Τουρκία: Δημοσιεύματα περί ύπαρξης «χούντας λοχαγών» στο Πεζικό

Για «χούντα λοχαγών» κάνει λόγο η εφημερίδα Yeni Safak, μετά την ένταση που φέρεται να έχει ξεσπάσει εντός της Σχολής Πεζικού του τουρκικού στρατού στην πόλη Τούζλα, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα, Τρίτη, συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp ομάδας νεαρών σκληροπυρηνικών κεμαλιστών αξιωματικών στη Σχολή, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούσαν συντεταγμένα, ασκώντας πιέσεις και εκτοξεύοντας απειλές κατά θρησκευόμενων αξιωματικών.

Ο αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος από την πλευρά του κάνει λόγο για ύπαρξη πυρήνων ισλαμιστών στη Σχολή, που ελέγχονται από θρησκευτικές αδελφότητες, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ομάδα που δημιούργησαν στο WhatsApp και συγκεντρώνονται σε σπίτια τα Σαββατοκύριακα.

Η ένταση στη Σχολή Πεζικού ήλθε στην επιφάνεια όταν οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στην επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου επειδή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, θρησκευόμενοι σπουδαστές λοχαγοί της σχολής αρνήθηκαν να καρφιτσώσουν στο πέτο τη στολής τους φωτογραφία του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα οι κεμαλιστές λοχαγοί να στραφούν εναντίον τους.

Στο θέμα αναφέρθηκε, το Σάββατο, και ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον ετήσιο απολογισμό του υπυοργείου του, λέγοντας ένας από τους σπουδαστές αξιωματικούς δεν φόρεσε τη φωτογραφία που έπρεπε να έχει στο πέτο του με τη δικαιολογία ότι «δεν είχε καρφίτσα» για να τη βάλει. Όπως είπε, υπήρξε διαπληκτισμός και η υπόθεση παραπέμφθηκε τόσο στη Δικαιοσύνη, όσο και στο πειθαρχικό συμβούλιο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν υπεύθυνοι έχουν επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η εφημερίδα Yeni Safak συνδέει την ομάδα των λοχαγών με τον πρόεδρο του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε δημοσίως τους νεαρούς αξιωματικούς με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακραίος εθνικιστής ο Οζντάγ, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές και είχε επιβάλει τη θέση του στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης να απελαθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυστική συνάντηση των ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία

Τουρκία: Η επίθεση στον Μελέρ πυροδοτεί ανάληψη πολιτικής δράσης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ