Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τουρκία: Πογκρόμ εναντίον Σύρων σε πολλές πόλεις

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βόρεια Συρία καθώς ένοπλοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις που κατέχουν τη λωρίδα στα βόρεια της χώρας, ως απάντηση στο πογκρόμ που εξαπέλυσαν Τούρκοι εναντίον Σύρων μεταναστών και των επιχειρήσεών τους στην Τουρκία μια μέρα νωρίτερα.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών που στάθμευαν σε τουρκικές θέσεις», δήλωσε αργά τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι διαδηλώσεις στη Συρία ακολούθησαν τις ταραχές στην κεντρική Τουρκία την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Το πρώτο κύμα διαμαρτυριών ξέσπασε στην Καισάρεια το βράδυ της Κυριακής μετά από καταγγελίες ότι ένας Σύρος κακοποίησε ανήλικη. Καθώς εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους σε τουλάχιστον τρεις γειτονιές της επαρχίας, κάποιοι από αυτούς επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις και οχήματα Σύριων. Δεκάδες επιχειρήσεις και οχήματα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ταραχών, είπε η Σέλμα Καν, τοπική δημοσιογράφος στην Καισάρεια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος που φώναζε: «Δεν θέλουμε Σύρους στη χώρα μας». Ορισμένοι ταραχοποιοί ύψωσαν επίσης κραυγές κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φωνάζοντας «Ερντογάν παραιτήσου!».

Το Καϊσέρι είναι προπύργιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με τον υποψήφιο δήμαρχο του κόμματος να κερδίζει την επαρχία εξασφαλίζοντας το 38,61% των ψήφων στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου. Ο Ερντογάν πήρε πάνω από το 63% των ψήφων κατά τη διάρκεια της προεδρικής κούρσας τον Μάιο του 2023. Από τα περισσότερα από τρία εκατομμύρια Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, περίπου 80.000 από αυτούς ζουν στην Καισάρεια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 67 άτομα συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις και τον εμπρησμό. Αργότερα πρόσθεσε ότι οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε περισσότερους από 60 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δημοσίευση προκλητικών μηνυμάτων.

Οι ταραχές, οι οποίες έληξαν στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τη δήλωση του Γερλίκαγια, έχουν αναζωπυρώσει το ήδη έντονο αντιμεταναστευτικό αίσθημα σε ολόκληρη την Τουρκία. Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επισκέφτηκαν διάφορες πλατφόρμες, αναρτώντας hashtags που έγραφαν: «Δεν θέλω Σύρους στη χώρα μου».

Ο Σύρος που κατηγορείται για κακοποίηση ανήλικης, συνελήφθη από τουρκικό δικαστήριο. Μιλώντας αργότερα τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τις ταραχές ως «απαράδεκτες». «Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, να πυρπολούν σπίτια και αυτοκίνητα ανθρώπων, να διαπράττουν βανδαλισμούς και να βάζουν φωτιές στους δρόμους είναι απαράδεκτο», είπε ο Ερντογάν στα μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ σε τηλεοπτική ομιλία του στην Άγκυρα.

Οι ομιλίες δεν έδειξαν να πτοούν τον ευκόλως παρακινούμενο τουρκικό όχλο, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερο μένος κατά των Σύρων προσφύγων εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα τα πογκρόμ να επεκταθούν και σε άλλες επαρχίες όπως το Σουλτάνμπεϊλι

Μάλιστα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες επαρχίες, όπως σε αυτές που είναι κοντά στη Συρία, μεταξύ των οποίων το Χατάι (Αντιόχεια, Αλεξανδρέττα), το Γκαζιάντεπ αλλά και η Αττάλεια.

Αντιδιαδηλώσεις στη Συρία

Καθώς η ζωή επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς στο Καϊσέρι, ξέσπασαν αντιδιαδηλώσεις σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες. Στο Αφρίν, οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και ένοπλων διαδηλωτών έγιναν βίαιες. Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Al-Monitor δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τα θύματα. Το SOHR ανέφερε επίσης διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στο Al-Bab, το Azez και το Jarablus.

Η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τους αντάρτες, εξέδωσε γραπτή δήλωση μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία καταδικάζοντας τις ενέργειες των Τούρκων ταραχών στην Καισάρεια. Αλλά κάλεσε επίσης τους Σύρους που στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες να επιδείξουν προσοχή και κοινή λογική. «Προτρέπουμε τον λαό μας να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της ασφάλειας στις απελευθερωμένες περιοχές της Συρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ομέρ Οζκιζιλτζίκ, μη μόνιμο κάτοικο στο Ατλαντικό Συμβούλιο που επικεντρώνεται στη Συρία, υπήρξε μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των ανταρτικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία για τα μηνύματα του Ερντογάν προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η έμμεση υποκίνηση Ερντογάν
Ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανοιχτός στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, υπενθυμίζοντας πώς οι δύο ηγέτες συνήθιζαν να έχουν οικογενειακές συναντήσεις πριν ο συριακός εμφύλιος πόλεμος εκτροχιάσει τις σχέσεις. Η Τουρκία είναι γνωστό ότι υποστήριξε και υποστηρίζει διάφορες ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών, τζιχαντιστών και διάφορων άλλων τυχοδιωκτών, όπως Τσετσένοι, Καζάκοι, Τατζίκοι και Ουιγούροι μαχητές, τους οποίους στήριξε υλικοτεχνικά, εκπαίδευσε στο Γκαζιαντέπ και άλλες περιοχές της κεντρικής Μικράς Ασίας και στη συνέχεια τους χρησιμοποίησε για την κατοχή εδαφών στη Συρία, για τον πόλεμο στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και στην Αφρική, όπως στην Αιθιοπία και τη Νιγηρία.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν αφότου ο Άσαντ δήλωσε ότι θα καλωσόριζε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη βελτίωση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Το Ιράκ μεσολαβεί μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ υψηλού επιπέδου Τούρκων και Σύριων αξιωματούχων. Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας το 2022 τελείωσαν χωρίς σημαντική πρόοδο και οι περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες παρομοίως είδαν διαμαρτυρίες κατά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του διαλόγου. «Ο κύριος λόγος για την οργή εκεί είναι η δήλωση [του Ερντογάν] για το καθεστώς Άσαντ», είπε ο Οζκιζιλτζίκ. «Αυτές οι διαμαρτυρίες επρόκειτο να γίνουν ούτως ή άλλως, αλλά αυτό που συνέβη στην Καισάρεια επιτάχυνε λίγο τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Οζκιζιλτζίκ, η οργή στους δρόμους που ελέγχονται από τους αντάρτες ήταν μια απάντηση στα σχόλια του Ερντογάν, την αναφορά του σε οικογενειακές συναντήσεις μεταξύ του ίδιου και της οικογένειας του Άσαντ. «Αν ο πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει μια πιο διπλωματική γλώσσα, ίσως να μην υπήρχε τέτοια αντίδραση επί τόπου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπάιντεν επέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο για την ετυμηγορία του σχετικά με την ασυλία του Τραμπ

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως αποδέχεται την επανέναρξη του διαλόγου με τις ΗΠΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ