Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Τουρκο-κιργίζιος που απήχθη από τη ΜΙΤ ομολόγησε για το κρησφύγετο του Γκιουλέν

Ο πρόεδρος του δικτύου Σαπάτ των τουρκο-κιργιζικών σχολείων φέρεται να “ομολόγησε ότι ήταν ηγετικό στέλεχος της FETÖ στην Κεντρική Ασία”, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ορχάν Ιναντί παρείχε πληροφορίες σχετικά με το κρησφύγετο του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ και επίσης έδωσε “λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την οργανωτική δομή” και τις συνδέσεις, αποκαλύπτοντας στοιχεία για τα μέλη και τις δραστηριότητες της FETÖ στην Πενσυλβάνια.

Ο Ιναντί συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι τρομοκράτης.

Προ μίας εβδομάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο επιβεβαίωσε, αλλά εξήρε την επιχείρηση κατά την οποία ο Ινάντι, απήχθη στην πραγματικότητα από Τούρκους κατασκόπους και μεταφέρθηκε στην Τουρκία, επαινώντας τις προσπάθειές των Τούρκων πρακτόρων. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος τρεις εβδομάδες νωρίτερα είχε αρνηθεί ότι γνωρίζει οτιδήποτε, όταν του απέστειλε επίσημο αίτημα ο Κιργίζιος πρόεδρος Σαντίρ Γιαπάροφ.

Ο Ιναντί, 53 ετών, ζει στο Κιργιζιστάν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι πολίτης της χώρας από το 2012. Είναι ο ιδρυτής του σχολικού δικτύου Sapat στο Κιργιζιστάν. Το σύστημα Sapat, που προηγουμένως λειτούργησε με το όνομα Sebat, λειτουργεί περισσότερα από είκοσι σχολεία στην Κιργιζία, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ala-Too στο Μπισκέκ, και συνδέεται με το παγκόσμιο δίκτυο σχολείων με ιδεολογικούς δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το 2017, η κυβέρνηση της Κιργιζίας αντιμετώπισε την αναδιαμόρφωση των σχολείων Sebat, που θεωρείται ευρέως ως μερικά από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κιργιζίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την Τουρκία χωρίς να χάσει ένα ζωτικό πλεονέκτημα. Οι αρχές της Κιργιζίας αρνήθηκαν επίσης να εκδώσουν άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Inandi, στην Τουρκία, μόλις το 2019.

Ο Ιναντί απήχθη λίγη ώρα αφότου αναχώρησε από το σπίτι του στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Οι φήμες για την πιθανή συνεργασία της κυβέρνησης του Κιργιστάν στην υπόθεση άρχισαν γρήγορα να φουντώνουν και μάλιστα, ενώ από τη μία πλευρά, το Κιργιστάν αρνείται κάθε συμμετοχή, από την άλλη ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας της χώρας, Καμτσιμπέκ Τασίεφ είπε ότι ο Ιναντί “δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με κάποιον Κιργίζιο πολίτη” καθώς δεν ήταν τέτοιος.

Αποκάλυψε ότι ο Ιναντί διατηρούσε την τουρκική του υπηκοότητα και διαβατήριο, ενώ αποκάλυψε ότι του είχε συσταθεί να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς είχαν γίνει τρεις απόπειρες απαγωγής του από το 2016!

Στα τέλη Μαΐου αποκαλύφθηκε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν στο εξωτερικό και επαναπάτρισαν έναν ανιψιό του Γκιουλέν, με τη σύζυγο του να δηλώνει ότι “συνελήφθη” στην Κένυα. Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, οδηγήθηκε στην Τουρκία από πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) μετά τη σύλληψή του στο εξωτερικό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, χωρίς να αναφέρει σε ποια χώρα.

Φυσικά είναι γνωστή η υπόθεση του Μάικλ Φλιν, για τον οποίο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε πει ότι χρηματίστηκε από το καθεστώς Ερντογάν για να απαγάγει τον ίδιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Περιττό να ειπωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, έβαλε την τελευταία υπογραφή της προεδρικής του θητείας σε έγγραφο που απονείμει χάρη στον Μάικλ Φλιν, κλείνοντας μια για πάντα την υπόθεση.

Το αρνητικό για το Κιργιστάν είναι ότι μιας και η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιστρέψει τον Ιναντί, τον οποίο θεωρεί Τούρκο πολίτη, η χώρα θα πρέπει πιθανότατα να κάνει κάποια ισχυρή παραχώρηση στους Τούρκους, μιας και το Μπισκέκ εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την Άγκυρα έναντι του αντιθέτου κι έτσι κάποιες πιθανές κυρώσεις κρίνονται αδύνατες.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε ακόμη 

Γαλατασαράι: Περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια εξέφρασε ο Μπορέλ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ