Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Τουρκικό δημοσίευμα: «Η Αθήνα σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες»

Τουρκικό δημοσίευμα κάνει λόγο για άρση εξοπλισμού των ελληνικών νησιών, προκαλώντας απορίες.

Το δημοσίευμα περί άρσης του εξοπλισμού των ελληνικών νησιών προέρχεται από την τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Γενί Σαφακ, η οποία συνήθως αντικατοπτρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: «Ένα θετικό βήμα έγινε από την Ελλάδα, η οποία παρείχε μηνύματα εξομάλυνσης με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Πηγές επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν και νέες θετικές εξελίξεις καθώς οι συνομιλίες αποκτούν δυναμική».

Η Γενί Σαφάκ αναφέρεται σε αυτό που οι Τούρκοι αποκαλούν «EGEAYDAAK», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα από Συνθήκες», όπως ισχυρίζονται. «Είναι ένα από τα πιο σοβαρά και πολύπλοκα θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα.

Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των νησίδων στο Αιγαίο, των οποίων το νομικό καθεστώς είναι ασαφές, δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Το νησιωτικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Λόγω της διαφωνίας περί EGEAYDAAK, δεν μπόρεσε να βρεθεί λύση σε ζητήματα όπως θέματα υφαλοκρηπίδας και εναέριου χώρου, καθώς και στην κατανομή των θαλάσσιων και αεροπορικών δικαιοδοσιών στο Αιγαίο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Συνεχίζοντας η Γενί Σαφάκ τονίζει: «Η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε να ενισχύσει την αεροπορία της κατά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, παρήγγειλε αεροπλάνα Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στο νησί της Λήμνου, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Ομοίως, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες υπηρετούν σε 4 βάσεις, μεγάλες και μικρές, στη Σάμο, που είναι το πιο κοντινό νησί στην Τουρκία. Υπάρχουν συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που επίσης βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία».

Το δημοσίευμα δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής από ελληνικές διπλωματικές πηγές. Έρχεται επίσης λίγες μέρες μετά τις κυβερνητικές διαρροές για το ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες παρόμοιο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ
Και προ 20ημέρου η ίδια εφημερίδα είχε αναφερθεί στις προσπάθειες προσέγγισης και μάλιστα πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη είχε γράψει: «Η δυναμική εξομάλυνσης στις δύο ακτές του Αιγαίου θα είναι και “γρήγορη” και “προσεκτική”. Αναμένεται ταχεία πρόοδος σε θετικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις. Όσον αφορά τα πολιτικά μέτρα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η διαδικασία θα καθοριστεί από τα αμοιβαία βήματα που θα κάνουν οι δύο χώρες για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Από την άποψη αυτή, η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει προσεκτικά και αργά».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ