Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουν αξία οι δηλώσεις Ελλάδας για συμφωνία με τη Λιβύη

Καμία σημασία ή αξία δεν έχουν οι δηλώσεις της Ελλάδας για το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις.

Παράλληλα, καταγέλλει και την ΕΕ ότι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας».

«Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για την θαλάσσια δικαιοδοσία και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει ανακοινώσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματά της Ελλάδας και τη στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών».

«Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προβληματισμός στη Λευκωσία
Ανησυχία εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για την υπογραφή «μνημονίου συναντίληψης» Λιβύης -Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως “η ανησυχία απορρέει από τον συνεχώς επιδεινούμενο, κλιμακούμενο και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιδιώκοντας τη δημιουργία εντάσεων, με ενέργειες που είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις επιμέρους πτυχές του”.

Προσθέτει “η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι το ‘μνημόνιο’ του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και είναι αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ως εκ τούτου, είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο και δεν παράγει, καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων κρατών”, σημειώνει.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος, σημειώνοντας παράλληλα και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης, με τις οποίες αναδεικνύεται η έκνομη φύση του «μνημονίου» το οποίο καθίσταται νομικά και πολιτικά άκυρο.

Περισσότερες διευκρινίσεις ζητάει η Κομισιόν
Θα χρειαστούν διευκρινίσεις για τη συμφωνία που φέρονται να έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς βασίζεται στο μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο «έρχεται σε αντίθεση το δίκαιο της θάλασσας και παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σε γραπτή δήλωση, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που παραβιάζουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει τις αναφορές και δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης να έχουν υπογράψει συμφωνία για ζητήματα υδρογονανθράκων στη βάση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 το οποίο είχε ως αντικείμενο την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

«H EE υπενθυμίζει πως η θέση της για αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αναλλοίωτη» σημειώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην γραπτή ανακοίνωση.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει τις όποιες νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» προσθέτει.

«Η νέα συμφωνία δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Ενέργειες που μπορούν να υποσκάψουν την περιφερειακή σταθερότητα θα πρέπει να αποφεύγονται» καταλήγει.

Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο προσπερνά και αγνοεί την ελληνική ΑΟΖ όπως ορίζεται βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης

Ψηφίστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο η συμφωνία με τη Λιβύη

Ανατροπή – Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν αναγνωρίζει την συμφωνία με τη Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ