Η Τουρκία χαιρέτισε την Πέμπτη τις προσπάθειες και τη ρητορική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση μιας πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας μεταξύ της Άγκυρας και του μπλοκ, αλλά απέρριψε την κριτική για τις επιχειρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από αυξημένες εντάσεις στην περιοχή με την Ελλάδα.
Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι προϋποθέσεις των μέτρων που η ΕΕ είναι διατεθειμένη να λάβει και η αναβολή της εφαρμογής τους στην επόμενη σύνοδο κορυφής του μπλοκ τον Ιούνιο δεν θα προκαλέσει την απώλεια της θετικής δυναμικής, ενώ κατηγορεί την ΕΕ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με το να χαρακτηρίζει παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέραν αυτού επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας πως “Η ΕΕ αγνοεί τις μαξιμαλιστικές και προκλητικές ενέργειες του ελληνο-κυπριακού διδύμου”.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:
“Ως υποψήφια χώρα για διαπραγμάτευση, επιθυμούμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σύμφωνα με τον στόχο ένταξης, με βάση τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Διότι, η πραγματοποίηση και πάλι του έργου της μείωσης της έντασης και της διατήρησης διαύλων διαλόγου ήταν δυνατή με τις προσπάθειες της Τουρκίας και πολλών κρατών μελών της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι θεμιτή προσδοκία μας ότι η ΕΕ θα λάβει συγκεκριμένα και εποικοδομητικά μέτρα βάσει θετικής ατζέντας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα βήματα θα εξαρτηθούν από τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής, θα αντιμετωπίζουν μόνο συγκεκριμένα θέματα και η αναβολή τους έως τον Ιούνιο δεν θα προκαλέσει την απώλεια θετικής δυναμικής.
Αν και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΕΕ και έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και να ανανεώνονται όλα τα στοιχεία της συναίνεσης της 18ης Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη μετανάστευση, η πλευρά της ΕΕ πρέπει να ενεργήσει επιλεκτικά και να κάνει αόριστες δηλώσεις, αγνοώντας το περιεκτικό περιεχόμενο της συναίνεσης.
Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δουλέψουμε κεφάλαιο ανά κεφάλαιο στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά του διαλόγου στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 σύμφωνα με το νέο πλαίσιο στρατηγικής για τη διεύρυνση.
Η Τουρκία, θα συνεχίσει τις προσπάθειές για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος. Η συνεργασία με την ΕΕ σε αυτά τα θέματα θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων. Από αυτήν την άποψη, είμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου όχι μόνο σε περιφερειακά θέματα και υγεία, αλλά σε όλους τους τομείς που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα, όπως οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, αντιτρομοκρατία, μετανάστευση διαχείριση και ελευθέρωση των θεωρήσεων.
Είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η ΕΕ να χαρακτηρίζει παράνομες τις δραστηριότητες γεώτρησης της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο και να αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του ελληνο-κυπριακού δίδυμου, ή να μην μπορεί να τις εμποδίσει στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ. Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα αυτό. Οι δηλώσεις για την Κύπρο, από την άλλη πλευρά, είναι κείμενα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι η δήλωση δεν αναφέρεται ξανά στους Τουρκοκύπριους και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο συνεχίζεται.
Η ΕΕ που θα κάνει θετικά βήματα προς τα κοινά μας συμφέροντα, θα αντιμετωπιστούν θετικά από την υποψήφια Τουρκία”.