Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Τούρκοι βουλευτές : «Λόγω εκλογών λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω…»

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο βρέθηκαν Τούρκοι βουλευτές, συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, Οσμάν Μπακ, και ο επικεφαλής και στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Αχμέντ Γιλντίζ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Η «Μ» αποκαλύπτει τι έλεγαν εντός ελληνικού κοινοβουλίου στενοί συνεργάτες του Ερντογάν!


Την προηγούμενη φορά που έγινε κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, είχε γίνει ο κακός χαμός με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσίν Ακάρ, ο οποίος είχε αποχωρήσει εκνευρισμένος από τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων βουλευτών κ. Λιβανό, Βολουδάκη και Ανδρέα Λοβέρδο λόγω της προκλητικής ομιλίας του.

Αυτή τη φορά στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που έγινε στην Αθήνα, τα πράγματα ήταν ήρεμα. Μάλιστα, οι εν λόγοι Τούρκοι βουλευτές τα είπαν με διάφορους Έλληνες βουλευτές, ακόμα και υπουργούς, σε πηγαδάκια. Το αυτί της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ήταν εκεί. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν δύο φράσεις.

Η μία ήταν «λέμε και καμία κουβέντα παραπάνω στην Τουρκία λόγω των εκλογών». Φυσικά αυτή η φράση έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι ότι πράγματι οι Τούρκοι μπαίνουν σε πλειοδοσία εθνικοφροσύνης στις εκλογές για μία ψήφο παραπάνω. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθούν να «μας κοιμίσουν».

Η δεύτερη φράση ήταν: «Με τον Ερντογάν μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα». Οι δύο βουλευτές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του Τούρκου προέδρου λένε ότι η κεμαλική αντιπολίτευση θα είναι ακόμα πιο επιθετική και εθνικιστική στην εξωτερική πολιτική της, ειδικά απέναντι στην Ελλάδα, αν και εφόσον κερδίσει στις εκλογές. Φυσικά και καταγράφεται, χωρίς να υιοθετείται, η άποψη αυτή, συν τοις άλλοις και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν καλύτερες σχέσεις με την αντιπολίτευση απ’ ό,τι με τον Ερντογάν.

Η κυβέρνηση, πάντως, θα συνεχίσει στις πολιτικές που ήδη έχει χαράξει. Προσπαθεί να παραλάβει τις νέες φρεγάτες πιο νωρίς από το αρχικό πλάνο, παραλαμβάνει την επόμενη παρτίδα των αεροσκαφών Rafale και περιμένει πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας για τα F-35.

Ανακοινώσεις

Την ίδια στιγμή, μεγάλη εντύπωση προκαλούν δύο ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Η μία είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Κανείς δεν ξέρει γιατί, ενώ υπάρχουν δύο όμιλοι συνεργασιών που το διεκδικούσαν, με τη συμμετοχή και αμερικανικών εταιρειών. Δεδομένου ότι το λιμάνι είναι στρατηγικής σημασίας για τους Αμερικανούς σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι πάρθηκε με ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η δεύτερη είναι ότι δόθηκε η άδεια για τις έρευνες φυσικού αερίου από την Exxon-Mobile, εταιρεία μεγάλων αμερικανικών συμφερόντων. Και οι δύο αποφάσεις έχουν πρωτίστως γεωστρατηγική σημασία. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πιστεύει ότι αυτή η συνεργασία με τις ΗΠΑ θωρακίζει τη χώρα μας απέναντι στην Τουρκία. Την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές».

NAVTEX

Θυμίζουμε ότι έχει εκδοθεί σχετική NAVTEX που προβλέπει τη δέσμευση περιοχών στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο «Sanco Swift» να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακόμα είπε: «Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά, όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Οι έρευνες

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσουν. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών είναι: 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες, 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις, 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος, 2027-2028: Παραγωγή φυσικού αερίου.

Το πλαίσιο για το περιβάλλον θα έχει τα εξής μέτρα:

Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν από την έναρξή τους.

Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες, για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν από την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.   βουλευτές

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν «αδειάζει» Σοϊλού: Ευχαριστεί Ελλάδα και ΗΠΑ

Τούρκος αξιωματούχος προαναγγέλλει χτυπήματα κατά Κούρδων στη Συρία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ